Θα αποζημιωθούν για τη ζημιά από το πράσινο σκουλήκι;

πράσινο σκουλήκιΤο θέμα των αποζημιώσεων βαμβακοπαραγωγών του Νομού Σερρών για τα ΠΣΕΑ του 2010 φέρνει, με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Βλάχβεης. Στο πλήρες κείμενο της ερώτησής του, ο Σερραίος βουλευτής αναφέρει:

Το 90% των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ είναι από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και μόνο το 10% είναι ίδια κρατική συμμετοχή (ΕΛΓΑ). Το 2010, η παραγωγή βαμβακιού του Νομού Σερρών προσβλήθηκε από το πράσινο σκουλήκι. Οι καταστάσεις αποζημιώσεων υποβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια, από την Περιφέρεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη συνέχεια στα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2012, οι καταστάσεις αυτές επέστρεψαν από την ΕΕ ως απορριπτέες λόγω ελλιπών στοιχείων του φακέλου. Στη συνέχεια, αφαιρέθηκε από τις καταστάσεις η καλλιέργεια βάμβακος – που αφορά κυρίως το νομό Σερρών – και επαναϋποβλήθηκε ο φάκελος στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Στις νέες καταστάσεις αποζημιώσεων προς την ΕΕ, συμπεριελήφθησαν αποζημιώσεις για σταβλικές εγκαταστάσεις που έπαθαν ζημιές από θεομηνίες (εκ των οποίων μόνο 3 τέτοιες περιπτώσεις αφορούν το νομό Σερρών), καθώς και για άλλες καλλιέργειες που αφορούν διάφορους Νομούς της χώρας, εκτός όμως του Νομού Σερρών που είχε ουσιαστικό πρόβλημα με το βαμβάκι.

Για τις καλλιέργειες βάμβακος του 2010 που επλήγησαν από «ΚΑΡΑΜΕΛΑ», αρκετοί παραγωγοί αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ με 40 ευρώ/στρέμμα και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί έλεγχος. Όσοι δεν αποζημιώθηκαν για «ΚΑΡΑΜΕΛΑ», εντάχθηκαν αυτόματα στα ΠΣΕΑ λόγω μειωμένης παραγωγής. Σήμερα, οι αγρότες αυτοί χάνουν ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, λόγω λαθών των κρατικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζω πως βασική προεκλογική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού προς τους αγρότες του Νομού Σερρών, ήταν η καταβολή των ΠΣΕΑ του 2010.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποζημιωθούν οι Σερραίοι αγρότες;