Τελικά, πλήρης πεζοδρόμηση της οδού Μεραρχίας

Μεραρχίας Χ-αρχήΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝΩΝ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΑΞΙ

Ξεκινάνε οι εργασίες ανάπλασης της οδού Μεραρχίας και η πλήρης πεζοδρόμησή της από το ύψος του Δημαρχείου μέχρι και την πλατεία Κρονίου. Αρχικά ο Δήμαρχος είχε ανακοινώσει σε συνέντευξή του προς τα ΜΜΕ ότι ο δρόμος θα ήταν ήπιας κυκλοφορίας (θα ήταν επιτρεπτή η κίνηση των ΤΑΞΙ και των λεωφορείων) κατόπιν όμως των αντιδράσεων από τους φορείς (κυρίως τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων) επήλθε συμφωνία με τους οδηγούς ΤΑΞΙ κι έτσι θα πεζοδρομηθεί πλήρως.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος δηλώνει:

«Με γνώμονα το κοινό συμφέρον, με καλή διάθεση και αλληλοκατανόηση πετυχαίνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος του σερραϊκού λαού και καταλήξαμε σε κοινώς αποδεκτή λύση».

Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μαζί με τους προέδρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Χαράλαμπου Τσαβδάρογλου, των Αστικών ΚΤΕΑΛ κ. Βασίλειο Κιγινδή και του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ «Ο Άγιος Χριστόφορος» κ. Απόστολο Μπάρμπα, Δήμαρχος-Αρχιτέκτονες-Αστικά-Ταξίμε θέμα την πεζοδρόμηση της κεντρικής οδού Μεραρχίας, για την οποία υπήρξαν ενστάσεις και διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις.

Ωστόσο, μετά τη συνεργασία των προαναφερόμενων εμπλεκόμενων φορέων και το γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ τους δόθηκε λύση.

Ειδικότερα, η οδός Κων/νου Καραμανλή (πρώην Μεραρχίας) δεν θα είναι ήπιας κυκλοφορίας, αλλά πεζοδρομείται πλήρως (από το Δημαρχείο έως την πλατεία Κρονίου) και δεν θα είναι δυνατή η διέλευση ούτε αστικών λεωφορείων ούτε των ταξί, τα οποία θα χρησιμοποιούν την οδό Εμμ. Ανδρόνικου, από το ύψος της Ερμού προς την πλατεία Κρονίου.

Επισημαίνεται ότι η οδός Εμμ. Ανδρόνικου θα πεζοδρομηθεί πλήρως κι αυτή (από το ύψος της Βασιλέως Βασιλείου μέχρι την Ερμού), μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες των ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο χώρος στάθμευσης (πιάτσα) των ταξί επί της Κων/νου Καραμανλή μεταφέρεται λίγα μέτρα μετά την πλατεία Κρονίου στην ίδια οδό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ:
Η πόλη ανήκει στους πολίτες και όχι στα αυτοκίνητα
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Σερρών χαιρετίζει την έναρξη των εργασιών για την πεζοδρόμηση της πρώην οδού Μεραρχίας και νυν Κ. Καραμανλή και διακηρύττει δημόσια ότι θα προασπίσει μέχρι τέλους την αποκλειστική χρήση του πεζοδρόμου ΑΠΟ ΠΕΖΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Επαναλαμβάνει ότι είναι αντίθετος σε κάθε άλλη λύση τύπου ήπιας κυκλοφορίας ή χρήσης του πεζοδρόμου από αστικά λεωφορεία και ταξί. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που τους τελευταίους μήνες έδωσε αγώνα για να υπερασπιστεί την νομιμότητα της πλήρους πεζοδρόμησης της οδού, πέρα από όποια συμφέροντα.
Βέβαια θεωρούμε πως με την κατασκευή του μικρού συγκεκριμένου τμήματος της Κ. Καραμανλή δεν ολοκληρώνεται το έργο. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να προγραμματιστούν και να κατασκευαστούν ώστε να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη σημαντική αστική παρέμβαση.
Επιδιώκουμε οι επόμενες προτάσεις να είναι πιο αρχιτεκτονικές, πιο τολμηρές και πιο σύγχρονες ώστε η πόλη μας να αποκτήσει επιτέλους ένα μοντέρνο δίκτυο πεζοδρόμων και αναπλάσεων, με περισσότερο πράσινο, σκιάσεις, στάσεις, σημεία νερού.
Απαιτούμε την πιστή εφαρμογή του νομικού πλαισίου που προβλέπει αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τις παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους.
Υπενθυμίζουμε επίσης στην Δημοτική αρχή τις υποσχέσεις της για ολοκλήρωση του έργου με την προσθήκη του συνόλου του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι) έγκαιρα και τον εξωραϊσμό του πεζοδρόμου με σύγχρονα έργα τέχνης και αισθητικές παρεμβάσεις.
Υποσχόμαστε ότι θα παρακολουθούμε το έργο μέχρι τέλους και οι παρεμβάσεις μας θα είναι προς όφελος του Σερραίου πολίτη.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τσαβδάρογλου Χαράλαμπος

Αρχική ανακοίνωση

Να επισημάνουμε ότι αρχικά σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ την Δευτέρα ο Δήμαρχος Σερρών είπε για το έργο:

Προβλέπεται διαπλάτυνση πεζοδρομίων, δημιουργία οδηγού τυφλών, ποδηλατόδρομος και διαμορφώνονται οι διαβάσεις πεζών, στις συμβολές των οδών Μεραρχίας με Ερμού, Διονυσίου Σολωμού και Εμμανουήλ Ανδρόνικου.

Σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση 721/2008 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το προαναφερόμενο τμήμα της οδού Μεραρχίας γίνεται ήπιας κυκλοφορίας μόνο για αστικά λεωφορεία και ταξί.

Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σερρών.

Είναι προϋπολογισμού 295.000 ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από πιστώσει ΣΑΤΑ 2012.

Ο εργολάβος του έργου αναδείχτηκε μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε 22-05-2012, με έκπτωση 46,80%.

 Ο Δήμαρχος Σερρών σε δηλώσεις του τόνισε ότι στόχος του έργου είναι η βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πεζών , της ποιότητας ζωής στην περιοχή και γενικότερα η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης και η τόνωση της εμπορικής κίνησης.

Επιπλέον ο  κ. Αγγελιδης υπογράμμισε ότι:

  •         Η πεζοδρόμηση της οδού Μεραρχίας και οι υπάρχοντες πεζόδρομοι
  •          Η δημιουργία πλατείας και χώρου πρασίνου στη θέση της Δημοτικής αγοράς
  •         Η ενοποίηση 20 στρεμμάτων στο κεντρικό πάρκο της πόλης μετά το κλείσιμο της Οδού Δορυλαίου
  •          Η απόδοση και χρήση 300 στρεμμάτων από τα 345 στρέμματα των στρατοπέδων Εμμανουήλ Παππά, Παπαλουκά, αποθήκες πυρομαχικών Λευκώνα στο Δήμο Σερρών
  •         ΟΙ αστικές αναπλάσεις
  •         Η λειτουργία του υπόγειου πάρκινγκ στο χώρο του Διοικητηρίου
  •         Η υλοποίηση προσεχώς του έργου των βιοκλιματικών αστικών αναπλάσεων,

δίνουν ιδιαίτερη δυναμική στην πόλη μας και την προοπτική να γίνει πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική. 

Advertisements