100 χρόνια από τη μάχη στα ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ ΤΕΡΠΝΗΣ

100 χρόνια από τη μάχη στα  ΠΛΑΤΑΝΟΥΔΙΑ ΤΕΡΠΝΗΣ

ΠΣ_Τερπνης 100_1Με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής  πραγματοποίησε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη νικηφόρα Μάχη με τους Βούλγαρους στα Πλατανούδια το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013 στην κατάμεστη αίθουσα δεξιώσεων της Κοινότητας. Εκτός από τη ζεστή παρουσία μεγάλου αριθμού θεατών η αίθουσα εκδηλώσεων ομόρφυνε από τους πίνακες ζωγραφικής δύο υπέροχων καλλιτεχνών, της κ. Χαχόλα Στεργιανής και κ.Ζαρίμπα Πασχάλη. Η έναρξη της βραδιάς έγινε με την υπέροχη διάλεξη για την ιστορική μάχη από τη φιλόλογο και ιστορικό κ. Πασχαλίνα Σπυρούδη, η οποία εντυπωσίασε το πολυπληθές κοινό και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία στιγμή που καταχειροκροτήθηκε.

Προβλήθηκαν φωτογραφίες με τα Πλατανούδια και το διοικητή της ηρωικής μάχης Διονύσιο Σταυριανόπουλο που είδαμε πρώτη φορά φωτογραφία του. Μάλιστα εδώ και καιρό το Δ.Σ του Πολιτιστικού έκανε έρευνα στη γενέτειρα του στρατιωτικού και συνέλεξε στοιχεία για τους απογόνους του, μια και ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ και ήταν και μοναχογιός. Όλα τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο κοινό της εκδήλωσης. Ένα άλλο σημαντικό πρόσωπο, ο καπετάν Γλάρος,  αναφέρθηκε πρώτα από τον πρόεδρο κ. Μπάγκαλα Κων/νο  και στη συνέχεια και από την πρόεδρο του συλλόγου κ Δράμαλη. Ο συγκεκριμένος καπετάνιος ήταν Τερπνιώτης και πήρε μέρος στη Μάχη στα Πλατανούδια, μια και ήταν πρωτοπαλίκαρο του καπετάν Γιαγκλή.

Διαβάστηκαν τα ονόματα των Τερπνιωτών θυμάτων της μάχης που είναι χαραγμένα στο ηρώο στα Πλατανούδια και επίσης προβλήθηκε βίντεο με τον αιωνόβιο το 2009, χρονιά της συνέντευξης,  γέροντα Καρακίτσιο Γεώργιο (μόλις πέρυσι απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών) να μιλάει για αυτά που θυμόταν, μια και είχε γεννηθεί  πριν τη μάχη με τους Βουλγάρους. Ιδιαίτερα γλαφυρή ήταν η αφήγησή του για τα πρώτα χρόνια μετά τα γεγονότα, που σαν μαθητής Δημοτικού έλαβε μέρος σε αναπαραστάσεις στον τόπο της Μάχης με τους δασκάλους του. Αυτοί που έκλεψαν την παράσταση ήταν οι τρεις μαθητές της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Κοντού Πασχαλία, Βλάχος Δημήτρης και Κυπαρισσία Στεφανή, που συνέβαλαν στην παρουσίαση της εκδήλωσης με τη δροσιά και τη ζωντάνια τους. Ακολούθησε βράβευση από το σύλλογο Γυναικών Τερπνής των απογόνων του Ευάγγελου Ζαρίμπα, που μας έχει χαρίσει το μοναδικό πίνακα που απεικονίζει τη μάχη με τους Βουλγάρους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος τίμησε τους δύο ζωγράφους των οποίων τα έργα στόλισαν την αίθουσα της Κοινότητας, την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Νιγρίτας κ. Χαχόλα Στεργιανή και τον Τερπνιώτη κ. Ζαρίμπα Πασχάλη. Μια υπέροχη έκθεση που τιμήθηκε από τον κόσμο που είδε και θαύμασε τα υπέροχα έργα.

Η εκδήλωση του Σαββάτου έκλεισε με την μελωδική χορωδία του συλλόγου που μας χάρισε εκπληκτικά Μακεδονικά. Σολίστ της χορωδίας ο καθηγητής Βυζαντινής μουσικής και πρώην δάσκαλος της χορωδίας μας κ. Τζιάνης Γ. Νικόλαος που μάγεψε όλο το κοινό και μαζί τον κ. Αναστασιάδη Δημήτριο, που του ζήτησε να τραγουδήσει ένα ακόμη τραγούδι εκτός προγράμματος. Μαέστρος όλου του καταπληκτικού μουσικού αποτελέσματος ο καταξιωμένος, υπέροχος μουσικός, στήριγμα και συνεργάτης του συλλόγου κ. Παναγιώτης Ζαρίμπας.Στα ηχητικά και αρμόνιο όπως πάντα ο ταμίας μας Νικόλαος Χρ. Τζιάνης. Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά όπου θυμηθήκαμε τα ηρωικά γεγονότα του 1913 όταν οι Έλληνες στρατιώτες και κάτοικοι της Τερπνής  έγραψαν με το αίμα τους και άσβηστο μελάνι την ιστορία στα Πλατανούδια, που αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα του χρυσού παρελθόντος μας και πολύτιμο οδηγό για το μέλλον. Η Μάχη της Τερπνής δεν είναι σημαντική μόνο για εμάς αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, μια και ματαίωσε τα σχέδια των Βουλγάρων που ήθελαν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Αιγαίο.

Οι εκδηλώσεις για τα Πλατανούδια  συνεχίστηκαν την Κυριακή με την  επιμνημόσυνη δέηση στα Πλατανούδια  και την κατάθεση στεφάνων, την  υπέροχη ομιλία της διευθύντριας του Δημοτικού κ. Γκιοφή Χρυσάνθης και την παρέλαση, ενώ η έκθεση Ζωγραφικής με τα έργα της κ. Χαχόλα και κ. Ζαρίμπα λειτούργησε και την Κυριακή στην αίθουσα της δεξίωσης μετά την παρέλαση.

Στην εκδήλωση για τα Πλατανούδια  παραβρέθηκαν και μας τίμησαν  με την παρουσία τους οι βουλευτές  των Σερρών, η περιφερειακή, στρατιωτική, τοπική και εκκλησιαστική εξουσία, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι  και πάρα πολύς κόσμος. Το χαιρετισμό τους έστειλαν ο περιφ. Σύμβουλος κ. Μασλαρινός Αθανάσιος και ο πρ. του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρ. Μέγκλας.