101η Επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών

101η Επέτειος απελευθέρωσης  της πόλης των Σερρών

Σέρρες-απελευθέρωση-1913Φέτος είναι η 101η επέτειος της απελευθέρωσης των Σερρών.Η πόλη είχε καταληφθεί απ’ τους Βούλγαρους κατά τον Α Βαλκανικό πόλεμο και παρέμεινε υπό βουλγαρική κατοχή για 9 μήνες περίπου. Στο διάστημα αυτό οι βουλγαρικές αρχές προσπάθησαν με κάθε μέσον να “προετοιμάσουν” το έδαφος για οριστική προσάρτηση της περιοχής στη Βουλγαρία όταν θα τελείωνε ο πόλεμος,με συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού πληθυσμού, διώξεων, καταπίεσης, εκτελέσεων και δολοφονιών πρώην Μακεδονομάχων κ.τ.λ ώστε να τον εκβουλγαρίσουν ή να αναγκάσουν να φύγουν όσους αρνούνταν να συμμορφωθούν και θα μπορούσαν να σταθούν σοβαρό εμπόδιο στα σχέδιά τους αυτά.

Όμως ο Β Βαλκανικός πόλεμος ξέσπασε σύντομα και η φονικότατη αλλά νικηφόρα για τα ελληνικά όπλα τριήμερη μάχη Κιλκίς-Λαχανά (19-21 Ιουνίου 1913) σήμανε την αρχή της απελευθέρωσης της Αν. Μακεδονίας,καθώς ο ηττημένος βουλγαρικός στρατός αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την περιοχή.Έτσι στις 29 Ιουνίου τα πρώτα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη των Σερρών,την οποία όμως είχαν πυρπολήσει προηγουμένως οι Βούλγαροι ξεσπώντας την εκδικητική τους μανία στον άμαχο ελληνικό πληθυσμό

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 101η Επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
– Γενικός σημαιοστολισμός της πόλεως στις 27, 28 και 29 Ιουνίου.
– Σημαιοστολισμός των δημόσιων, δημοτικών, Ν.Π.Δ.Δ. Ν.Π.Ι.Δ. και ιδιωτικών καταστημάτων από τις 08.00 ώρα της 27ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 29ης Ιουνίου.
– Φωταγώγηση των ανωτέρω καταστημάτων, δρόμων, πλατειών, μνημείων και φρουρίων της πόλεως κοτό τις βράδυνες ώρες της 27ης, 28ης και 29ης Ιουνίου.
Ώρα 10:50 – Κατάθεση στεφανιών στα μνημεία της πόλεως από μαθητές των σχολείων.
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
Ώρα 08:00 – Έπαρση της σημαίας της πόλεως.
Ώρα 10:00 – Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ. κ. ΘΕΟΛΟΓΟΣ και θα συμπαρασταθεί ολόκληρος ο ιερός Κλήρος της πόλεως.
– Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Βακάλου Μαρία, Φιλόλογο του 4ου Γυμνασίου Σερρών.
Ώρα 10:30 – Κατάθεση στεφανιών από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,
τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, τον Δήμαρχο Σερρών, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τον Διοικητή του 10ου Συντάγματος, τον Δ/ντή της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Σερρών, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Σερρών, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ν. Σερρών, τους εκπροσώπους του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών Ν. Σερρών, τους εκπροσώπους όλων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο νομό, τον εκπρόσωπο των Μακεδονομάχων και τον εκπρόσωπο των Σερραίων Θεσσαλονίκης.
– Σιγή ενός λεπτού.
– Εθνικός Ύμνος.
– Τέλος τελετής.
Ώρα 11:00 – Παρέλαση των σπουδαστών, μαθητών, προσκόπων, οδηγών, Αναπήρων Πολέμου, Οργανώσεων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την παρέλαση θα δοθεί δεξίωση προς τιμή του Λαού και των Αρχών στο Διοικητήριο Σερρών.
Ώρα 20:30 Υποστολή της Σημαίας της πόλεως.
– Τον εορτασμό θα πλαισιώσουν ποικίλες εκδηλώσεις (ιδιαίτερο πρόγραμμα της Κ.Ε.ΔΗ. Σερρών).
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών παρακαλείται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα στους χώρους εκδηλώσεων.
Τελετάρχες ορίζουμε τους κ.κ. Παρούση Ευάγγελο και Μέτσκα Βασίλειο, υπαλλήλους του Δήμου Σερρών.

 

Ο Δήμαρχος για την επέτειο της 29ης Ιουνίου
Σερραίες και Σερραίοι,
Μία ακόμη χρονιά ελεύθερου βίου της πόλης μας συμπληρώνεται, καθώς στις 29 Ιουνίου εορτάζεται η επέτειος απελευθέρωσης της μαρτυρικού τόπου μας από την μακρά οθωμανική κατοχή, το τέλος της οποίας σηματοδοτήθηκε με την λεηλασία και την πυρπόληση των Σερρών από τους Βούλγαρους.
Η νέα εποχή της ελευθερίας ξημέρωσε στην πολύπαθη πόλη μας, ανήμερα της εορτής των Αγίων Πέτρου και Παύλου του 1913, ενώ οι καπνοί της φωτιάς και της καταστροφής ακόμη σκέπαζαν τον σερραϊκό ουρανό.
Κι όμως, οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν σχεδόν από το μηδέν, έδωσαν ζωή στις Σέρρες και στον τόπο τους, αφού με επιμονή και υπομονή προσπάθησαν να αναστήσουν τις ζωές τους, προκειμένου να κληροδοτήσουν στα παιδιά και τις νεώτερες γενιές ένα καλλίτερο μέλλον στην αγκαλιά της Μητέρας Ελλάδας.
Έναν αιώνα μετά, η πόλη των Σερρών συνεχίζει την πορεία της στο χρόνο και στην ιστορία κι όλοι εμείς, οι απόγονοι, τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών που αγωνίστηκαν κατά την ταραχώδη και δύσκολη εποχή των βαλκανικών πολέμων και των μετέπειτα εθνικών και πολεμικών περιπετειών πρέπει ν’ αναλογιστούμε το μέγεθος του γεγονότος της απελευθέρωσης του τόπου μας.
Σερραίες και Σερραίοι,
Στην σημερινή συγκυρία της οικονομικής-κι όχι μόνον-κρίσης, της αμφισβήτησης των πάντων και ιδίως κάθε τι ελληνικού στο όνομα της επιχειρούμενης παγκόσμιας ομογενοποίησης έχουμε το καθήκον και το ιερό χρέος να σταθούμε όρθιοι, όπως οι προηγούμενοι.
Αυτοί το έπραξαν πληρώνοντας κάθε αντίτιμο, πιστοί στα ελληνικά ιδεώδη, των οποίων η πλήρης απαξίωση επιχειρείται σήμερα μεθοδικά…
Εμείς θα αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι απόγονοί τους; Ότι δικαίως φέρουμε τα ονόματα και τα οικογενειακά μας επίθετα που τίμησαν με αγώνες και θυσίες;
Τώρα που ο Ελληνισμός διώκεται ανηλεώς, οι επέτειοι αυτοί αποτελούν ευκαιρία ν’ αντιληφθούμε επί τέλους ότι απαιτείται να ομονοήσουμε, ν’ αντισταθούμε και να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε Έλληνες…
-ο-
Δήμαρχος Σερρών
Πέτρος Αγγελίδης