105η επέτειος της «απελευθέρωσης» της πόλης των Σερρών με γιουχαΐσματα και πολυπληθή αστυνομική δύναμη (φωτορεπορταζ)

105η επέτειος της «απελευθέρωσης» της πόλης των Σερρών με γιουχαΐσματα και πολυπληθή αστυνομική δύναμη (φωτορεπορταζ)

Με την πολυπληθή παρουσία αστυνομικής δύναμης και λεκτικών αποδοκιμασιών από πολίτες, κατά του εκπροσώπου της κυβέρνησης, υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την 105η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018.

Μεγάλος αριθμός πολιτών φώναζε διαρκώς συνθήματα υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας «προδοσία» την υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών καλώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στον ανδριάντα του Εμ. Παπά στην πλατεία Ελευθερίας. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την κατάθεση στεφάνων αποδοκιμάσθηκαν έντονα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αφροδίτη Σταμπουλή. Αντιθέτως, το θερμό χειροκρότημα του κόσμου απέσπασαν οι εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λ. Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κεν. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Κώστας Καραμανλής, Φ. Αραμπατζή, Μιχ. Τζελέπης, Αν. Μεγαλομύστακας και Αφροδίτη Σταμπουλή, ο δήμαρχος Σερραίων κ. Π. Αγγελίδης κ.α.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει προοπτική»

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνων ο υπουργός Ναυτιλίας παναγιώτης Κουρουμπλης, έχοντας στο πλευρό του τη βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είναι μία μέρα εθνικής συλλογικής μνήμης, μία μέρα που το αποτέλεσμα της ήταν γεγονός πριν 105 χρόνια γιατί το έθνος ενωμένο, βγήκε μπροστά στον πρώτο και τον δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο. Όμως μετά από πολύ λίγα χρόνια, τον νικητή, τον οργανωτή για να μπορέσει το έθνος να κάνει αυτούς τους αγώνες, ένα μέρος του Ελληνικού λαού του έριξε το ανάθεμα και ήρθε μετά ο διχασμός και η Μικρασιατική καταστροφή.

Εγώ ως άνθρωπος πρώτα, κατανοώ το συναίσθημα πολλών ανθρώπων και τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της έννοιας του πατριωτισμού.

Όλοι είμαστε πατριώτες κανείς δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο πατριώτης από τον άλλον.

Όλοι αγαπούμε τη πατρίδα και πιστεύω ότι αυτός ο πατριωτισμός έχει μέσα του το στοιχείο της Ειρηνικής συνύπαρξης με όλους τους λαούς.

Θέλω να πώ ότι σε μία τέτοια προσπάθεια, χρειάζεται νηφαλιότητα, σωφροσύνη και ψυχραιμία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία και να βρεθεί ο τόπος στο ξέφωτο, αυτών των μεγάλων και δεινών προβλημάτων που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια.

Σε ότι αφορά το Μακεδονικό εγώ νομίζω ότι η συμφωνία αυτή δίνει παρά πολλά στοιχεία τα οποία διεκδικούσαμε όλα τα χρόνια.

Αποκόπτει όλους αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούσαν ότι ήταν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την αρχαία σκέψη, τον αρχαίο πολιτισμό, την αρχαία ελληνική γλώσσα.

Τους αποκόπτει από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, καθιερώνει και διεθνοποιεί τα σύνορα της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν ζητεί από κανέναν και δεν παραχωρεί σε κανέναν. Και εγώ θέλω σε όλους αυτούς του καλούς πατριώτες που διαμαρτύρονται, να τους ρωτήσω ήρεμα να σκεφθούν. Συμφέρει την Ελλάδα η διάλυση αυτού του κράτους; Αν μου πούν ότι συμφέρει εγώ θα είμαι μαζί τους.

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Ζητούμε δημοφήφισμα από την κυβέρνηση»

Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε «ότι σήμερα είναι μία μέρα τιμής στη μνήμη των προγόνων μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι η Μακεδονία Ελληνική και ελεύθερη. Είναι όμως και μία μέρα κατά την οποία θα πρέπει να αναλογιστούν πολλοί που έχουν οδηγήσει τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η Μακεδονία είναι Ελληνική, δεν πρόκειται και δεν μπορεί να περάσει αυτή η συμφωνία από τη Βουλή και δεν θα επιτρέψουμε να κυρωθεί μία τέτοια εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη συμφωνία.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα για να εκφραστούν οι Ελληνες. Ως Αυτοδιοίκηση πήραμε την απόφαση να ενημερώσουμε όλους τους Πολιτικούς αρχηγούς, την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσουμε να ψηφίσουν ΟΧΙ την ημέρα που έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή».

Ερωτηθείς για τις αποδοκιμασίες των Σερραίων πολιτών προς τα κυβερνητικά στελέχη ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε:

«Έχω πει πολλές φορές ότι η  Βία από όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα. Οι αντιδράσεις αυτές, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ούτε υποκινούμενες από σκοτεινές και πολιτικές δυνάμεις αλλά είναι αντιδράσεις που προκύπτουν από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αντιληφθεί ότι αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Δεν τρελάθηκε ο κόσμος ξαφνικά, η συμφωνία είναι κακή και αυτό ας το καταλάβουν»

Λευτέρης Αυγενάκης: «Δεν πρέπει ετούτη εδώ την ώρα, να επιτρέψουμε το διχασμό των Ελλήνων»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο κ. Αυγενάκης πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση:

«Χρόνια πολλά σε όλους τους πολίτες των Σερρών. Βρισκόμαστε, σήμερα, στις Σέρρες εκπροσωπώντας την Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, μερικές ημέρες μετά από την υπογραφή αυτής της κατάπτυστη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Με την έγκριση και την ατομική ευθύνη 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Μια συμφωνία που από την πρώτη στιγμή την χαρακτηρίσαμε απαράδεκτη, κατάπτυστη και που προσβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Μια συμφωνία που κάναμε τα πάντα ως Νέα Δημοκρατία να αποτρέψουμε να υπογραφεί.

Δεσμευόμαστε ότι οποτεδήποτε κι αν έρθει αυτή η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, αντιπολίτευση ή κυβέρνηση, δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε.

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει ετούτη εδώ την ώρα, να επιτρέψουμε το διχασμό των Ελλήνων.

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξή μας, εγγυάται την ενότητα και ζητάμε από τους Έλληνες να πιστέψουν στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας και να κρατήσουμε όλοι μαζί την Πατρίδα όρθια.

Χρόνια πολλά! Χρόνια ειρηνικά! Χρόνια αισιόδοξα!

Αξίζουμε καλύτερα, θα τα καταφέρουμε».

“Ατύχημα” κατά την κατάθεση στεφάνου από τον εκπρόσωπο των Μακεδονομάχων, όπου κατά την αποχώρησή του έριξε το κράνος και το όπλο που “διακοσμουν” την τελετή. Ευτυχώς δεν έγινε από κάποιον άλλο…

Δηκτικά σχόλια για την πρωτοφανή αστυνόμευση

Πολλά και δηκτικά σχόλια έγιναν για τα πρωτοφανή μέτρα αστυνόμευσης, με τον βουλευτή κ. Μιχ. Τζελέπη να χαρακτηρίζει «ντροπή» το φαινόμενο της αστυνομοκρατίας που επικράτησε, φέτος, στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια των Σερρών.

Ιδιαίτερα αυστηρό ήταν και το σχόλιο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτη Καρίπογλου, σε ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης:

«Σήμερα οι Σέρρες γιορτάζουν την απελευθέρωση τους .

Σήμερα οι Σέρρες είναι πόλη φρούριο με την αστυνομία επί ποδός υπό τον φόβο αποδοκιμασιών στον κ. Κουρουμπλή . Ακόμη και η πρόσβαση στο σημείο της παρέλασης ελέγχεται αυστηρά .

Αυτό δεν είναι εορτασμός απελευθέρωσης , αυτό είναι επίδειξη αυταρχισμού , αποτέλεσμα ανόητων σκέψεων και χειρισμών .

Αυτοί που μηχανεύτηκαν την κατάσταση αυτή , οφείλουν να απολογηθούν , για να μην πω πρέπει να ντρέπονται» .

Φωτορεπορταζ από την Παρέλαση και την κατάθεση στεφάνων