15 Οκτωβρίου: «Ο Μακεδονικός αγώνας δεν έληξε…» (φωτος)

15 Οκτωβρίου: «Ο Μακεδονικός αγώνας δεν έληξε…» (φωτος)

Μνήμη του Μακεδονικού αγώνα η σημερινή μας σελίδα μια και σήμερα (16/10) τιμάται από την πολιτεία. Με πρωταγωνιστές μερικούς από εκείνους που βγήκαν να υπερασπίσουν την ελληνικότητα αυτού του τόπου ενάντια στη βουλγαρική απειλή. Οι Μακεδονομάχοι, γράφει ο Ράλλης Κοψίδης “είναι κάτι ανάμεσα σε νεομάρτυρες και ακρίτες. Σαν τον άη – Γιώργη μοιάζουν που σκοτώνει τον δράκοντα τον παμφάγο. Έχουν σταυρό στο στήθος τους.

Φυλακτήριο χέρι αγγέλου στην κεφαλή τους. Ο Παύλος Μελάς έκλαιγε όταν σκότωνε τους Βουλγάρους. Είναι ντυμένοι στα μαύρα απ΄ το πολύ πένθος τους για την πατρίδα, για το πολύ της θλίψεως του καιρού τους…”

Για να πάρει σειρά ο αξέχαστος συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου γράφοντας στο πόνημά του “Ο Μακεδονικός αγώνας δεν έληξε”:

“Βέβαια, πολλοί αφελείς πιστεύουν ότι ο Μακεδονικός Αγώνας είναι μια παλαιά ιστορία που έληξε εδώ και πολλά χρόνια, αφού επικυρώθηκε με αίματα και συνθήκες. Και η πίστη τους αυτή από άποψη τύπων είναι σωστή, μα από άποψη ουσίας όχι. Δεν ξέρουν οι άνθρωποι τι μαγειρεύουν διαρκώς -ναι, διαρκώς!-…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο Μακεδονικός Αγώνας δεν έληξε. Όχι, δεν έληξε και ούτε θα λήξει με τους στρουθουκαμηλισμούς. Χρειάζεται αντιμετώπιση με τα ανάλογα κάθε φορά, μέσα, αλλά με προσήλωση απόλυτη προς την αλήθεια και την ποιότητα. Πως τους αφήνουμε έτσι να φλυαρούν; Η Μακεδονία είναι η χώρα της καρδιάς μας, το καμάρι του Ελληνισμού. Και τολμούν να μιλούν…”.

Στις φωτογραφίες μας τέσσερις από τους Σερραίους μακεδονομάχους οι: καπετάν Μητρούσης, καπετάν Δούκας, καπετάν Στρατής και καπετάν Θ. Βουλασίκης. Στις άλλες δύο ο καπετάν Αλέξανδρος “μετά των οπαδών του” που έδρασε στην περιοχή της Ηράκλειας και ο οπλαρχηγός Δούκας με τα παλικάρια του.