15η Μάρτη Παγκόσμια Μέρα καταναλωτή …και η ακρίβεια και η υπερχρέωση καλά κρατούν…

super marketΗ 15η του Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα  Καταναλωτή φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά βρίσκει τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα στη δίνη που δημιούργησε η πρωτόγνωρη και πρωτοφανής χρηματοπιστωτική κρίση.      Σε ένα κλίμα ιδιαίτερα δυσμενές παγκόσμια για τον καταναλωτή με την κρίση να έχει περάσει στην πραγματική οικονομία, και το χειρότερο είναι ότι οι συνέπειες είναι μη προβλέψιμες και δύσκολα αναστρέψιμες, διότι δεν είναι  μόνο οικονομικές αλλά κοινωνικές και πολιτιστικές και κυρίως υπάρχει κρίση θεσμών και αξιών.

Στη χώρα μας, οι διαστάσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία αποτυπώνονται με την εκτόξευση των τιμών στα ύψη ιδίως  στα καύσιμα, στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και στα βασικά προϊόντα διατροφής, που θα ανάμενε κανείς σημαντική μείωση και αντί αυτού η ακρίβεια καλά κρατεί… Τούτο οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες και ιδίως  στις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς, στην ανεπάρκεια των  εποπτικών μηχανισμών ελέγχου από το κράτος σε σχέση με την αισχροκέρδεια και τα ολιγοπώλια,  στην μη εφαρμογή της νομοθεσίας και συνάμα στην απληστία, ατιμωρησία και απουσία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από τις επιχειρήσεις και τέλος στην έλλειψη καταναλωτικής  παιδείας.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, που βιώνει η  χώρα μας  τα τελευταία τέσσερα έτη, είναι να έχει  επιδεινωθεί τραγικά η κατάσταση  των νοικοκυριών δεδομένου ότι:

 • η οικονομία έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 20%
 • η ανεργία καλπάζει με ραγδαίους ρυθμούς και έχει εκτοξευθεί στο 24,8% (1.230.918 άνεργοι το 3ο τρίμηνο του 2012*),
 • η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν ανατραπεί λόγω της μείωσης των εισοδημάτων με βασικό μισθό στα 586,06€ ( -22% σε σχέση με το 2011**) και της ανεργίας, οι δαπάνες για πρόνοια  περικόπτονται ή δοκιμάζονται.
 • η φτώχεια και η εξαθλίωση των νοικοκυριών κλιμακώνονται επικίνδυνα. Το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών συνεχώς υποχωρεί, και ήδη ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας ή απειλείται πλέον άμεσα από αυτή (31% το 2011**).
 • η ακρίβεια εν μέσω βαθειάς οικονομικής ύφεσης, και παρά τη σημαντικά μειωμένη ζήτηση,  μαστίζει τα νοικοκυριά
 • τα δικαιώματα των καταναλωτών καταστρατηγούνται ολοένα και περισσότερο
 • η ποιότητα, ασφάλεια των προϊόντων και υπηρεσιών  υποβαθμίζονται
 • το πρόβλημα της υπερχρέωσης  των νοικοκυριών υπερβαίνει εκείνο που προκλήθηκε από τις συνθήκες της στρεβλής και ασύδοτης πιστωτικής επέκτασης και προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις (107.221 εκατ. € συνολικές οφειλές σε στεγαστικά και καταναλωτική πίστη, τον Οκτώβριο του 2012**)

 

 *Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Έρευνα Εργατικού Δυναμικού: Γ’ Τρίμηνο του 2012»

**Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος «Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας», Τεύχος 147 Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2012

Η Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» θεωρεί ότι περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη οι καταναλωτές να πλαισιώσουμε τις Ενώσεις Καταναλωτών, ώστε μέσα από τις συλλογικές διεκδικήσεις και συνέργειες, να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη, την κοινωνική ευαισθησία και όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.

 

Αλλά και η  πολιτεία, έχει υποχρέωση να  ακούει  με περισσότερη προσοχή  τις Ενώσεις Καταναλωτών… είναι οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που βρίσκονται κοντά στον καταναλωτή, ζουν τις δυσκολίες και τα προβλήματά του, γι’ αυτό είναι ο καλύτερος, αμφίδρομος, αγωγός πληροφόρησης, συμβούλευσης, θωράκισης και προστασίας  των δικαιωμάτων και οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. 

 Προτάσεις της Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων καταναλωτών

1.        Τροποποιήσεις –βελτιώσεις  του ν. 3869/2010 και ειδικότερα:

1.1. Ενίσχυση της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να παράγει αποτελέσματα

1.2. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ποσού για την προστασία της κύριας κατοικίας

1.3. Συμψηφισμός των καταβολών που γίνονται μετά την κατάθεση  της αίτησης ενώπιον του Ειρηνοδικείου

1.4. Αυτόματη αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων

1.5. Ένταξη στο Ν. 3869/2010  των εμπόρων και μικροεπιχειρηματιών

 1. 2.       Διαγραφή υπό προϋποθέσεις καταναλωτικών δανείων
 2. 3.       Διαγραφή των ενυπόθηκων χρεών κατά το μέρος που υπερβαίνουν την αξία της κατοικίας
 3. 4.       Ρυθμίσεις για ανέργους (άτοκη περίοδος χάριτος)
 4. 5.       Δίκτυο παροχής συμβουλευτικής και άλλης υποστήριξης σε υπερχρεωμένους  οφειλέτες σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια
 5. 6.       Συμμετοχή των καταναλωτών στη συζήτηση των πολιτικών ρύθμισης των χρεών

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ονοματεπώνυμο

Θέση

Τηλέφωνο

Μάρα Τουσμάνη

Γραμματεία

211 8007041,

210 3304444 (εσωτ.110)

Παναγιώτα Καλαποθαράκου

Πρόεδρος

6974 779580

Κωνσταντίνος Διάκος

Αντιπρόεδρος

6972 223030

Βασιλική Τσέκερη

Γενική Γραμματέας

6936 922852

Email: info@pomek.gr – Ιστοσελίδα: www.pomek.gr