19 πόλεις της Ελλάδας υποψήφιες για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021- Θα γίνουν οι Σέρρες η 20η;

19 πόλεις της Ελλάδας υποψήφιες για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021- Θα γίνουν οι Σέρρες η 20η;

politistiki-proteuousa-2021ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ: Πρόταση για υποψηφιότητα της πόλης των Σερρών στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική παράταξη στο Δήμο Σερρών «Διάβασης Πεζών» ενημερώνει για την πρότασή της προς τη Δημοτική Αρχή για την υποβολή υποψηφιότητας της πόλης των Σερρών στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021. Προηγήθηκε η ενημέρωση του σώματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Ιουλίου 2015.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρεται:

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της πολυμορφίας και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη συμβάλλοντας στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985.

Κάθε έτος δύο πόλεις από διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε. δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο. Ο διαγωνισμός για τη φιλοξενία του θεσμού ξεκινάει έξι έτη νωρίτερα, ώστε οι πόλεις να διαθέτουν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν πριν την έναρξη του έτους εορτασμού. Στην πόλη του κάθε κράτους μέλους που θα φέρει τον τίτλο χορηγείται χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Για το έτος 2021, τον θεσμό θα φιλοξενήσουν η Ελλάδα και η Ρουμανία. Η προκήρυξη αναρτήθηκε στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Δεκέμβριο του 2014 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, έχοντας πάρει παράταση, λήγει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλέσαμε την Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από δημόσια διαβούλευση με τους φορείς, τους ανθρώπους του πολιτισμού και τους πολίτες των Σερρών, να προετοιμάσει και να καταθέσει την υποψηφιότητα της πόλης μας στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021. Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει τη πρότασή μας.

Στη πορεία των χρόνων οι Σέρρες αποτέλεσαν σταυροδρόμι πολιτισμών. Θεωρούμε πως η υποψηφιότητά μας θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για εξωστρέφεια, αναδεικνύοντας τη πολιτισμική μας ταυτότητα και το πολιτιστικό μας αποτύπωμα στον σύγχρονο κόσμο. Βεβαίως η πόλη μας, εάν επιλεγεί, θα έχει πολλαπλά κέρδη. Εκτός από τη διαφήμιση της ευρύτερης περιοχής (όπως η Αμφίπολη) με τα τουριστικά οφέλη που αυτή συνεπάγεται, η φυσιογνωμία των Σερρών θα εμπλουτιστεί με νέα έργα, μέσα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως ενδεχομένως το Μουσείο Ξενάκη και κατ’ επέκταση το πολιτιστικό πάρκο του στρατοπέδου Παπαλουκά.

Το όραμά μας είναι μέσα από τη συμμετοχή όλων να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο city branding και να αναδείξουμε τη πόλη μας σε μια κυψέλη δημιουργικότητας,  ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και σημείο συνάντησης.

19 υποψηφιότητες από Ελλάδα

Να σημειώσουμε πως  Η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη. Αρκετές Ευρωπαϊκέςπόλεις έχουν χρησιμοποιήσει την χρονιά της πολιτιστικής πόλης για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και, κατ’ επέκταση, την εικόνα τους στο διεθνή χώρο. Από την Ελλάδα έχουν πάρει τον τίτλο η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006.

Μέχρι σήμερα, 19 πόλεις έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους ή έχουν λάβει τις σχετικές αποφάσεις για να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας – μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία – για να διεκδικήσουν τον πολυπόθητο τίτλο. Οι πόλεις αυτές, όπως τις καταγράψαμε μετά από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

    Άργος
    Βόλος
    Ελευσίνα
    Ιωάννινα
    Καβάλα
    Καλαμάτα,
    Κέρκυρα
    Λάρισα
    Μεσολόγγι
    Ναύπλιο
    Ξάνθη
    Πειραιάς
    Ρόδος
    Σαλαμίνα
    Σάμος
    Σπάρτη-Μυστράς -Μάνη
    Σύρος
    Τρίπολη
    Χαλκίδα

Κάποιες από αυτές τις πόλεις, φαίνεται να έχουν πάρει πιο «ζεστά» το θέμα της υποψηφιότητας τους, καθώς έχουν ξεκινήσει δυναμικά εδώ και καιρό την προετοιμασία για την πρόταση που θα υποβάλουν ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο προετοιμασίας.

Τέλος, μέχρι αυτή τη στιγμή επίσημα λογότυπα/σήματα έχουν σχεδιάσει και δώσει στη δημοσιότητα η Σύρος, η Τρίπολη, η Καλαμάτα, η Λάρισα και η Σαλαμίνα ενώ οι δύο πρώτες πόλεις έχουν εγκαινιάσει και τους επίσημους ιστότοπους τους για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.