1984-2014 Τριάντα χρόνια ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

ΔΗΠΕΘΕ-ομπρέλα-2013-14Το πρόγραμμα ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ για την Χειμερινή περίοδο 2013-2014

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Παναγιώτης Μέντης, στο εισαγωγικό σημείωμά του κατά την παρουσίαση του προγράμματος παραστάσεων την Τετάρτη 25/9 στο θέατρο «Αστέρια», για την νέα θεατρική περίοδο 2013-2014 επισημαίνει:

Θα ήταν μια  κατάκτηση αν μπαίνοντας στην καινούρια  θεατρική περίοδο και ανοίγοντας την τριακοστή χρονιά λειτουργίας  του Δημοτικού μας Θεάτρου, αναγγείλαμε  παραστάσεις ενός έργου του Τσέχωφ, ή του Μίλερ, ή του Σαίξπηρ, ή του Ξενόπουλου .

Ένα από τα εγχειρήματα, πόσο μάλλον όλα μαζί, θα απαιτούσε μεγάλο κόστος παραγωγής ,δυσβάσταχτο για  την σημερινή πραγματικότητα το οποίο  θα έφερνε στο θέατρο οικονομική καταστροφή. Γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα που  θα απευθυνόταν στο ενήλικο κοινό της πόλης, θα έκοβε λίγα εισιτήρια σε σχέση με την παραγωγή.

Προσαρμογή λοιπόν στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα και η προσγείωση σ’ αυτήν έχει πολλές αναγνώσεις. Τη χρονιά την οποία έχουμε μπροστά  μας, οι αναγνώσεις χρειάζονται μεγάλη προσοχή και μεγάλη ευθύνη, ένεκα των δεδομένων της προεκλογικής περιόδου (Ευρωεκλογές και Δημοτικές) και των αναταράξεων ένεκα του στόχου των ανατροπών των κυβερνητικών αποφάσεων, από εργασιακές ομάδες και πολιτικά σχήματα.

Ο προγραμματισμός λοιπόν του ρεπερτορίου του Δημοτικού μας θεάτρου, πρέπει να είναι οργανωμένος έτσι ώστε να απαιτεί τα χαμηλότερα, έως μηδενικά κόστη, ενώ συγχρόνως μια χρονιά γεμάτη παραστάσεις (14 συνολικά), θα δίνει τη δυνατότητα στον Σερραίο πολίτη που αγαπά το θέατρο, να παρακολουθήσει παραστάσεις που θα τον ψυχαγωγήσουν.

Ξεκινάμε τις θεατρικές  παραστάσεις με τη φιλοξενία θιάσων που επέλεξαν να ενταχθούν στο  πρόγραμμά μας και μάλιστα  με έσοδα για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών . Η ίδια οικονομική πολιτική, θα ισχύει και για όσους φιλοξενούμενους θιάσους ακολουθήσουν με παραστάσεις και την καινούρια χρονιά του 2014, εφ’ όσον είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα μας. Ενώ οι εμπορικοί θίασοι που θα ζητήσουν την αίθουσα θα καταβάλουν στο Δήμο το προβλεπόμενο ποσό.

Οι καινούριες παραγωγές του θεάτρου, θα ξεκινήσουν με την παιδική σκηνή και τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, σε θεατρική μεταφορά του Πασχάλη Τσαρούχα. Συνεχίζοντας με τα έργα «Το κίτρινο σκυλί» του Μισέλ Φάις και το «Ιδρώνει η καρδιά μου» του Παναγιώτη Γκούβερη σε ενιαία παράσταση για το ενήλικο κοινό. Κρατώντας για τα σχέδια της επόμενης χρονιάς ένα ακόμα θεατρικό έργο που θα σας το ανακοινώσουμε εγκαίρως. 

Φροντίσαμε, η  παράσταση του «Δον Κιχώτη» για  τους μικρούς μας θεατές, να είναι  όσο το δυνατόν άρτια και πλούσια  σε παραγωγή, γιατί το παιδί πρέπει να γοητευθεί και να αγαπήσει το θέατρο, σαν ένα από τα σκαλοπάτια για την κατάκτηση και την κατανόηση του πολιτισμού.

Θλίβομαι και  αγανακτώ με την παρεξήγηση που υπάρχει  γύρω από το θέμα του πολιτισμού στη χώρα μας. Ο πολιτισμός δημιουργείται μέσα από τις τέχνες που καλλιεργούν τον ανθρώπινο νου και βοηθούν τον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται τη αληθινή ποιότητα και αξία της ζωής του.

Δυστυχώς στην ελληνική επικράτεια έχουν μπερδευτεί οι έννοιες και οι αξίες κι αυτό το μπέρδεμα είναι που δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά την πορεία του ο καθένας. Όλοι έχουμε άποψη για όλα και «Όλα τα σφάζουμε όλα τα μαχαιρώνουμε», Όλοι.

Εμείς λοιπόν οι άνθρωποι του Δημοτικού μας Θεάτρου, αλλά και οι συνάδελφοί μας που  θα ενταχθούν στο φετινό πρόγραμμα. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο περνά από το χέρι μας για να το προσφέρουμε με την ψυχή μας, σε όσους αποφασίσουν να το τιμήσουν και να το μοιραστούν με τους φίλους και τους αγαπημένους τους.   

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ  ΠΕΡΙΟΔΟΣ  2013 – 2014 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 
1. «ΤΟ ΓΑΛΑ» ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΣΙΚΟΝΟΥΡΗ 
    ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ 
    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 / ΏΡΑ: 21.15 ΄μ.μ.  
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ
2. «Ο ΕΒΡΑΙΟΣ» ΤΟΥ ΤΖΙΑΝΝΙ ΚΛΕΜΕΝΤΙ 
     ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΚΟΥ  
    ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013/ ΏΡΑ: 21.15 ΄μ.μ. 
     ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  ALTERA PARS 
 

[pullquote]

ΣΗΜΕΙΩΜΑ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών μπαίνει  την θεατρική περίοδο που αρχίζει  στα 30 χρόνια λειτουργίας του. 1984 – 2014. Τρεις δεκαετίες θεατρικής  παραγωγής, που αν τις ξανακοιτάξουμε με την ψυχραιμία που φέρνει η  απόσταση από τις μεγάλες στιγμές, τα δύσκολα, τις κακοτοπιές, τα σκαμπανεβάσματα που στήνουν οι συγκυρίες και δίνουν ενδιαφέρον στην πορεία, θα διαπιστώσουμε πως το θέατρο στόλισε την πόλη μας και χάρισε στους πολίτες της διεξόδους ψυχαγωγίας, σκέψης, χαράς και προβληματισμού.

Ανοίγοντας  λοιπόν την πόρτα του τριακοστού χρόνου λειτουργίας του Δημοτικού  μας θεάτρου, δεν χρειάζεται να μιλήσει  κανείς για την ανάγκη του να υπάρχει  και να λειτουργεί στην πόλη μας.

Τη θεατρική περίοδο που ξεκινά όλα δείχνουν πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών μπορεί να είναι η επιλογή κόντρα στην εσωστρέφεια, Οι παραστάσεις με τις δικές του παραγωγές, αλλά και τους φιλοξενούμενους θιάσους, σίγουρα θα κάνουν διαφορετικά τα βράδια που θα θελήσετε να ψυχαγωγηθείτε στις αίθουσες των «Αστεριών». Καλό Χειμώνα!           

Πέτρος  Αγγελίδης

[/pullquote]


3. «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» ΤΟΥ ΜΙΓΚΕΛ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ 
     ΣΕ  ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ  
    ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 / ΏΡΑ : 19.00΄μ.μ.
   ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ :  
    ΑΠΟ 
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
   ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ 
4. «ΤΣΟΥΛΕΣ» ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΒΕΛΚΟΠΟΥΛΟΥ 
      
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013/ΩΡΑ 21.15΄μ.μ. 
5. «ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΚΥΛΙ»  ΤΟΥ ΜΙΣΕΛ ΦΑΙΣ  &
    «ΙΔΡΩΝΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΟΥΒΕΡΗ
    ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
    ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 / ΏΡΑ: 21.15 ΄μ.μ..
    ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:  6,7, 8 &13,14,15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ
 
6. «ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ»  ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ  ΟΥΑΙΛΝΤ
     ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ
    ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 / ΏΡΑ: 21.15΄μ.μ. 
     ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  
     ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
7. «ΙΣΙΔΩΡΑ ΝΤΑΝΚΑΝ –Η ΖΩΗ ΜΟΥ» 
      
ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΗΣ 
      ΣΑΒΒΑΤΟ 4 & ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014/ ΏΡΑ: 21.15΄μ.μ. 
  

 

8. «Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΝΤΖΟΥ       
      ΣΑΒΒΑΤΟ 18 & ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 / ΏΡΑ: 21.15΄μ.μ.
9. «ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΓΚΡΙΜ» 
      ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 
2014/ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : 12.00΄π.μ. & 18.00΄μ.μ 
      ΠΑΡΑΓΩΓΗ: MIKRO THEATRO
10. «ΓΑΜΟΙ, ΚΗΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΩ» ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ 
       ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 & ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014/ ΏΡΑ: 21.15΄μ.μ. 
     ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ON THE ROAD PRODUCTIONS
11. «Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ» ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗ 
     ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ 
     
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 & ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014/ ΏΡΑ: 21.15΄μ.μ. 
     ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ON THE ROAD PRODUCTIONS
12. «ΕΛΙΖΑ» ΤΗΣ ΞΕΝΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ    
       ΤΡΙΤΗ 18 ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 
       ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ : 9.00΄π.μ. & 11.00΄π.μ. 
        ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
13. «ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ» 
        ΠΕΜΠΤΗ 3 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
 2014 
         ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 9.00΄π.μ. & 11.00΄π.μ. 
         ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΛΩΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
14. 10η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 
      
ΜΑΪΟΣ 2014
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
–   ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013/ ΩΡΑ: 20.30΄μ.μ.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ  ΤΕΧΝΩΝ
 

[pullquote]

ΣΗΜΕΙΩΜΑ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Φίλες και φίλοι,

Ο χώρος των  «Αστεριών» φοράει τα γιορτινά του  και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών με την έναρξη της νέας θεατρικής περιόδου  προγραμματίζει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα όπως κάνει κάθε χρόνο εδώ και 30 χρόνια. Το θέατρο μας συμμετέχει στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας ,συμβάλλοντας έτσι με το πρόγραμμά του στην επανασύνδεση των συμπολιτών μας  με την ιστορία και τις μνήμες του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τα 100 χρόνια ιστορίας  και  πολιτισμού της πόλης των Σερρών αλλά και όλου του νομού. Το θέατρο είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στη δημιουργικότητα, στην έμπνευση και στην ανάταση της ψυχής μπροστά στις  δυσκολίες των καιρών.

Ελάτε να μοιραστούμε μαζί τις ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις, τις μουσικές εκδηλώσεις, τις εκθέσεις ιστορικού περιεχομένου , το τρίτο  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο  με θέμα την ιστορική διαδρομή της πόλης μας από την απελευθέρωση της το 1913 μέχρι και σήμερα, να θυμηθούμε το παρελθόν, να προβληματιστούμε και να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία και γνώση το μέλλον. Ας μοιραστούμε σκέψεις, ιδέες, προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο, ας είμαστε αισιόδοξοι, αγαπημένοι, χαρούμενοι μέσα στην μικρή  ζεστή κοινωνία της πόλης μας.

Σοφία Μπιτζίδου Σαρακενίδου 

[/pullquote]

– Γ΄ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:  
«ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (1913 – 2013)»
  ΑΠΟ  ΠΕΜΠΤΗ 17 ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ   
ΘΕΜΑ
: «ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ» 
ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 /ΏΡΑ: 10.00΄π.μ. ΕΩΣ 14.30΄μ.μ. 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΚΕ.ΠΟ.ΘΕ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ  
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ  
ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»  
ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2013  ΕΩΣ ΜΑΡΤΙΟ 2014/ Ώρα : 21.30΄μ.μ. 
– ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 / ΏΡΑ : 20.30΄μ.μ.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ  ΤΕΧΝΩΝ
Advertisements