1ο Διεθνές Συνέδριο: «Aπό την Αυτοκρατορία στο Κράτος – Εθνολογική, Πολιτισμική, Κοινωνική κατάσταση των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής κατά τα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα»

Διεθνές Συνεδριου-Αυτοκρατορία-κράτοςΞεκίνησε την Παρασκευή (7/6) με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η Εταιρεία Μελέτης και Ερευνας της Ιστορίας των Σερρών, στο ιστορικό κτίριο του «ΟΡΦΕΑ», με τίτλο «Aπό την Αυτοκρατορία στο Κράτος – Εθνολογική, Πολιτισμική, Κοινωνική κατάσταση των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής κατά τα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα».
Στην έναρξη χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης και η γραμματέας της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κα. Ελισάβετ Μωυσιάδου, ενώ την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Οι Σέρρες, το “μέγα και θαυμαστόν άστυ”, όπως αναφέρεται στην ιστορία των βυζαντινών χρόνων, συνέβαλαν σημαντικά στην ιστορική, οικονομική και πολιτισμική άνθιση της βόρειας Ελλάδας. Η πρωτεύουσα του Στρυμόνα έχει μακρά και ένδοξη ιστορική διαδρομή “Από την Αυτοκρατορία στο κράτος”, όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται και στον τίτλο του συγκεκριμένου συνεδρίου. Στην πάροδο των ετών, οι Σέρρες αναπτύχθηκαν ως το δεύτερο μεγαλύτερο  οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Μακεδονίας. Με σπάνιο φυσικό περιβάλλον, μοναδικές ομορφιές, ανεκτίμητης αξίας ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και αξιοθέατα καθώς και ένα σύγχρονο αστικό – μητροπολιτικό κέντρο με πλούσια ζωή, πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, οι Σέρρες προοδεύουν χάρη στους όμορφους και δραστήριους ανθρώπους τους που διεκδικούν δυναμικά ένα ζωντανό παρόν και ένα φωτεινό μέλλον”  υπογράμμισε  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ΑπόστολοςΤζιτζικώστας κατά την ομιλία του στο συνέδριο αναφερόμενος στην ιστορική και γεωπολιτική σημασία των Σερρών.
            Διδασκόμαστε από το παρελθόν, βελτιώνουμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον. Με αυτή την οπτική πρέπει να ανατρέχουμε  και να τιμάμε το παρελθόν, όπως επιχειρούμε εδώ, στο συγκεκριμένο συνέδριο για τα “100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Σερρών”, με βασικό μας στόχο την αναπτυξιακή προοπτική του μέλλοντος. Για τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει ιδιαίτερη και σημαντική θέση στον ευρύτερο και ενιαίο αναπτυξιακό μας σχεδιασμό. Οι Σέρρες αποτελούν “δυνατό μας χαρτί” και “σημαία” στην εντατική προσπάθεια που καταβάλλουμε, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοικητική διαχείριση για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ΠΚΜ” τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών IωάννηΜωυσιάδη, τους λοιπούς φορείς και διακεκριμένους επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο.
Χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:
«Ελαβα την πρόσκληση για τη διοργάνωση του Συνεδρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών και σας ευχαριστώ θερμά που μου την αποστείλατε. Το μήνυμα της επετείου, επίκαιρο και συνάμα διαχρονικό, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στις μέρες μας και αφορμή για στοχασμό πάνω στην πορεία του τόπου μας και στις προοπτικές εξέλιξής του. Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παραστώ στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Θα ήθελα πολύ όμως να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήριο για την πρωτοβουλία σας αυτή και εύχομαι να στεφθεί με κάθε επιτυχία.»
          Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων  εκπρόσωπος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, η βουλευτής Σερρών κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο πρώην Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κ. Δημήτριος Δημούδης και πλήθος κόσμου.
          Παρακάτω σας παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Αντιπεριφερειάρχη κ.Ι.Μωυσιάδη.
«Οι εκδηλώσεις μνήμης με την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας αποτελούν το στοιχειώδες χρέος μας να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάσθηκαν στο βωμό της πατρίδας μαχόμενοι ηρωικά και να θρηνήσουμε για εκείνους τους αδικοχαμένους που έπεσαν θύματα της βαρβαρότητας, που απροκάλυπτα ξεδιπλώνεται στην αντάρα του πολέμου.
Αποτελούν αφορμή να αισθανθούμε υπερήφανοι για τις στιγμές της δόξας του Νεοελληνικού κράτους κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, αλλά ταυτόχρονα να προβληματισθούμε για τον ολέθριο διχασμό και την σωρεία των λαθών που επακολούθησαν.
Αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσεγγίσουμε την ταραγμένη εκείνη εποχή και ανασκαλίζοντας καταστάσεις και γεγονότα, χωρίς υπερβολές που διογκώνουν αλλά και χωρίς σκιές που αποκρύπτουν την αλήθεια, για να οπλισθούμε με την απαραίτητη γνώση προκειμένου:
Να οπλισθούμε με αισιοδοξία για τις δυνατότητες του Ελληνισμού, όταν ομονοεί και συσπειρώνεται, αλλά ταυτόχρονα να προβληματισθούμε για μια ακόμη φορά για τα ολέθρια ελαττώματά μας και να διδαχθούμε από τα ασυγχώρητα λάθη μας
Να εξασφαλίσουμε από την πλευρά μας τις προϋποθέσεις  για μια σταθερή και αδιασάλευτη ειρήνη στην περιοχή μας, που έχει όμως και αυτή σαν προϋπόθεση την ειλικρινή και ανυπόκριτη φιλία με τους γείτονες, μια φιλία που δεν διασφαλίζεται παρά μόνον με την αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία τελικά κτίζεται αποκλειστικά πάνω στην αποδοχή της αλήθειας με την επικράτηση της λογικής.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το συνέδριο, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν σήμερα. Η συμμετοχή σε αυτό διακεκριμένων ακαδημαϊκών διδασκάλων, εξειδικευθέντων στην ιστορική μελέτη της συγκεκριμένης εποχής και περιοχής, μεταξύ των οποίων καθηγητές πανεπιστημίων γειτονικών χωρών που συμμετείχαν στους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά και χωρών που συγκαταλέγονταν, και συγκαταλέγονται, στις τότε, όπως και σήμερα, χαρακτηριζόμενες μεγάλες δυνάμεις, εγγυάται την επιτυχία του.
Στην επιτυχία βέβαια αυτή συνέβαλε τα μέγιστα η συνδιοργανώτρια ΕΜΕΙΣ και το γραφείο πολιτισμού της Π.Ε. Σερρών
Τελειώνοντας λοιπόν οφείλω να ευχαριστήσω θερμότατα
Τους φιλοξενούμενούς μας διαπρεπείς καθηγητές και εισηγητές στο συνέδριο
Τον πρόεδρο κ. Δημούδη και το Δ.Σ. της ΕΜΕΙΣ
Τον εντεταλμένο Περ. Σύμβ. για θέματα πολιτισμού κ. Μπασδάνη
Τον  υπεύθυνο του γραφείου πολιτισμού της Π.Ε.Σερρών κ. Βαφειάδη με τους συνεργάτες του
Όλους όσοι συνεργάσθηκαν για την προετοιμασία και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου
Όλους εσάς αγαπητοί φίλοι που μας τιμάτε με την παρουσία σας,  συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία του, αφού για αυτήν δεν είναι αρκετή μόνη της η όποια βαρύτητα και σημαντικότητα των εισηγήσεων, αν δεν συνοδεύεται από την παρουσία ευάριθμου σοβαρού ακροατηρίου
Το συνέδριο ολοκληρώνεται το Σάββατο 8/6