1ος Πανευρωπαικός νικητής 2013-παγκόσμιος διαγωνισμός φωτογραφίας «Αιολική ενέργεια» ο Σερραίος φωτογράφος Μιχάλης Κωνσταντινίδης

1ος Πανευρωπαικός νικητής 2013-παγκόσμιος διαγωνισμός φωτογραφίας «Αιολική ενέργεια» ο Σερραίος φωτογράφος Μιχάλης Κωνσταντινίδης

EUROPE_greece_konstandinidisΜετά την πανευρωπαϊκή πρωτιά το 2007 στον διαγωνισμό για την παγκόσμια ημέρα του Ανέμου,ο  Σερραίος φωτογράφος Μιχάλης Κωνσταντινίδης έξι χρόνια μετά επαναλαμβάνει την ίδια διάκριση. Πρώτος στην Ευρώπη και πάλι στον φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό της EWEA με χιλιάδες συμμετοχές από 67 χώρες του πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) προκήρυξαν παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα : «Ανακαλύψτε ιστορίες Αιολικής Ενέργειας».

  Οι νικητές ανακοινώθηκαν 15 Ιουνίου 2013, την ημέρα όπου όλος ο πλανήτης «ανακαλύπτει την δύναμη του ανέμου».

  Χιλιάδες φωτογράφοι από 67 και πλέον χώρες του πλανήτη συμμετείχαν και φέτος, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό υλικό που προωθεί τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και σε νοηματικό, την ανάγκη για στροφή της ανθρωπότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Αιολική.

  Την Ευρώπη για άλλη μια φορά εκπροσωπεί ένας διακεκριμένος Έλληνας φωτογράφος, παλιός γνώριμος του διαγωνισμού, όπου το 2007 κέρδισε πάλι την πρώτη θέση.

  Ο λόγος για τον ταλαντούχο Μιχάλη Κωνσταντινίδη, πολυβραβευμένο φωτογράφο σε Ελλάδα και εξωτερικό ο οποίος την τελευταία πενταετία ειδικεύεται πλέον στην καλλιτεχνική φωτογραφία με θέμα το περιβάλλον και την Αιολική Ενέργεια.

  Η φωτογραφία του δικαίως ξεχώρισε ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές για το άψογο κάδρο και την ασυνήθιστη οπτική γωνία του θέματος.

  Οι φωτογραφίες που κέρδισαν, θα εκτεθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες τον Ιούνιο και θα δημοσιευθούν στα περιοδικά ‘Recharge’ και ‘Wind Directions’

Περισσότερες πληροφορίες  για το διαγωνισμό θα βρείτε στο 
https://www.ewea.org/blog/2013/06/global-wind-day-photo-competition-winners-ready-for-their-close-up/
Περισσότερες πληροφορίες  και υλικό για τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη  μπορείτε να βρείτε στο
 https://www.mkonstantinidis.com/
 

[pullquote]

Μιχάλης Κωνσταντινίδης2Με τη δύναμη του ανέμου

 Προσπαθώντας να συμβάλλω  και εγώ με όποια μέσα διαθέτω   στην παγκόσμια προσπάθεια για να διασωθεί ότι έχει απομείνει από το περιβάλλον, επιστράτευσα την  ιδιότητα μου ,αυτή του φωτογράφου και άρχισα μια εκστρατεία καταγραφής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας εστιάζοντας κυρίως στην αιολική από το 2005.

Το 2005 βρέθηκα στο αιολικό  πάρκο Σιδηροκάστρου Σερρών όπου με τον φωτογραφικό μου φακό, κατέγραψα   την μαγική λειτουργία των ανεμογεννητριών χάρη στις οποίες η περιοχή εκεί είναι πια ενεργειακά αυτόνομη.   

 Μια από τις φωτογραφίες  αυτές, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2500 συμμετοχές από όλη την Ευρώπη  και απέσπασε το πρώτο βραβείο  στον Ευρωπαϊκό φωτογραφικό διαγωνισμό  που διοργανώθηκε από την European Wind Energy Association (EWEA) σε συνεργασία με το γαλλικό φωτογραφικό περιοδικό «Photo» σαν μέρος της καμπάνιας για την Ευρωπαϊκή Αιολική Ημέρα.

Στη φύση εναποθέτουμε και πάλι τις ελπίδες μας για  ζωή, εμείς οι άνθρωποι, οι ίδιοι  που την καταστρέφουμε…

Ζητάμε από αυτή να αναγνωρίσει την ανάγκη μας  να συνεχίσουμε να υπάρχουμε…

Έτσι, συνδέουμε  τη νέα με την παλαιότερη γνώση  και δημιουργούμε θεόρατες μηχανές – κράμα από ατσάλι και Νου- και  τις προσφέρουμε δώρο στον Αίολο.

Και εκείνος, για  αντάλλαγμα, επιτρέπει στις μηχανές  να μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια…

Συνομωσία μυστική  μεταξύ ανθρώπου , θεού και μηχανής. Αν είσαι τυχερός, μπορείς για  μια φορά στη ζωή σου να «ακούσεις» τη συνομιλία….

Η καταστροφή και η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί ένα σοβαρό, οξύ, υγειονομικό, κοινωνικό και διεθνές πρόβλημα που προσωπικά με θλίβει.  
Η προστασία του περιβάλλοντος ή ότι έχει απομείνει από αυτό, είναι υπόθεση όλων μας.

 Ο καθένας μας δίνει τον δικό του προσωπικό αγώνα.  
 
Αυτός είναι ο δικός μου…

Μιχάλης Κωνσταντινίδης

[/pullquote]