Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Θανάσης» (A Greek DOGumentary) του Δημήτρη Σοφιανόπουλου

Ο Θανάσης είναι ένας αδέσποτος σκύλος που, αφού έζησε κάποια χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, είχε την τύχη να υιοθετηθεί από μία πλούσια οικογένεια και να μετακομίσει στην Εκάλη. Εκεί απέκτησε συμπεριφορά νεόπλουτου. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες.

Ομως ήρθε η κρίση, τα αφεντικά τα έχασαν όλα, και ο Θανάσης βρέθηκε πάλι στο δρόμο. Τώρα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του φτωχός και αδέσποτος. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες.

Γυρίζοντας πίσω στην Αθήνα, διαπιστώνει ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα. Υπάρχει λίγο φαγητό και πολλή βία. Καλομαθημένος από την εύκολη ζωή των τελευταίων χρόνων, δυσκολεύεται να καταλάβει τι έγινε και άλλαξαν τα πράγματα. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες.

Η ταινία είναι περίπου αυτοβιογραφική, γυρισμένη με την υποκειμενική ματιά του Θανάση, ο οποίος σχολιάζει τα όσα βλέπει και όσα τον ενοχλούν. Με χιούμορ, με πίκρα, αλλά και με ισχυρές απόψεις. Ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες.

Είναι μία παραβολή για την Ελλάδα των τελευταίων χρόνων. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας τυπικός έλληνας πολίτης. Με τα δίκια του, αλλά και με τις ευθύνες του. Απλώς, ως αδέσποτος σκύλος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, είναι συμπαθής ακόμα κι όταν κάνει μπαγαμποντιές προκειμένου να επιβιώσει.

Δυστυχώς όχι ακριβώς όπως πολλοί άλλοι Ελληνες…

Ο σκηνοθέτης

O Δημήτρης Σοφιανόπουλος είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, του Reed College (USA) και του London School of Economics (Οικονομικά και Ανθρωπολογία). Εχει εργαστεί σαν ερευνητής στο LSE, σαν Σύμβουλος Υπουργού Μεταφορών στην Ελλάδα και σαν εκπονητής μελετών πολεοδομικών αναπλάσεων. Εχει σκηνοθετήσει δώδεκα σειρές για την τηλεόραση, τρεις ταινίες μεσαίου μήκους, έντεκα ντοκιμαντέρ, τριάντα μουσικές εκπομπές και πολλές ενημερωτικές εκπομπές. Ηταν Αντιπρόεδρος του Eλληνικού Κέντρου Kινηματογράφου από το 2002 μέχρι το 2010.

(πηγη: flix.gr)