21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Τραυματίες πολέμου σε φωτογραφίες που συγκλονίζουν

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Τραυματίες πολέμου σε φωτογραφίες που συγκλονίζουν
Πεζοναύτης Τζόυ Τάουνσεντ, τραυματίστηκε στο Αφγάνισταν, 19 ετών
Πεζοναύτης Τζόυ Τάουνσεντ, τραυματίστηκε στο Αφγάνισταν, 19 ετών

Η 21 η Νοεμβρίου «εορτάζεται» ως «Η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων» εμείς έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει να τιμούνται οι νεκροί φαντάροι και πολλοί περισσότερο οι τραυματίες, καθώς παραμένουν πάνω τους ανεξίτηλα τα σημάδια της βαρβαρότητας του πολέμου. Επίσης  θυμίζουμε οτι ο ελληνικός στρατός έφτασε να βρίσκεται σε 15 χώρες εκτός συνόρων ως κατοχική δύναμη στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ!

Ως φορο τιμής σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες από το λεύκωμα που δημιούργησε ο γνωστός καναδός τραγουδοποιός Μπράιαν Άνταμς, ο οποίος αποτυπώνει με δωρικό πλην όμως ευαίσθητο τρόπο τους τραυματισμένους βετεράνους.

Μετά από τέσσερα χρόνια φωτογραφήσεων, ο Άνταμς κατέληξε σε μια σειρά 40 πορτρέτων τα οποία εξέδωσε στο λεύκωμα “Wounded: The Legacy of War, Photographs by Bryan Adams”και αυτό το διάστημα παρουσιάζει τις φωτογραφίες και τις προσωπικές ιστορίες των Βρετανών που έζησαν μια τραυματική εμπειρία στα μέτωπα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, σε έκθεση που διοργανώθηκε στο Λονδίνο.
Σκοπός του Άνταμς ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα πολέμου, αλλά και στην εξοικείωση του κόσμου στο βαρύ ζήτημα της αναπηρίας μελών του Βρετανικού Στρατού και την αντιμετώπιση των βετεράνων πολέμου, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα νέα άτομα, με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Σε ερώτηση της Independent κατά πόσο ένιωθε το βάρος της ευθύνης για την απαθανάτιση και καταγραφή τέτοιων τραυματικών προσωπικών ιστοριών, ο Άνταμς απάντησε χαρακτηριστικά:“Απλά πίστευα ότι έπρεπε να προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής μαζί τους τόσο όσο ήταν και εκείνοι μαζί μου.”
Δείτε μια σειρά επιλεγμένων φωτογραφιών από την σειρά του Μπράιαν Άνταμς:

πηγη: ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ