2η ημέρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Σέρρες (φωτορεπορτάζ)

2η ημέρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις Σέρρες (φωτορεπορτάζ)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος-Σέρρες-18-4-2015-DSC_2808Το πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης εγκαινίασε το πρωί του Σαββάτου (18/4) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης προσκυνηματικής του επίσκεψης στη Μητρόπολη Σερρών.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, μετά το πέρας των εγκαινίων ξεναγήθηκε στους χώρους του πνευματικού καθιδρύματος της Μητρόπολης Σερρών από τον κ. Θεολόγο, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του ιδρύματος που αποτελεί πνευματικό φάρο για τη νεολαία της εκκλησιαστικής επαρχία των Σερρών και συνομίλησε θερμά με τη νεολαία των Σερρών.

Βαρθολομαίος-Κειμηλιαρχειο-Σέρρες-18-4-2015«Να πορεύεστε με αγάπη, υπομονή στους προσωπικούς σας πόνους, κατανόηση στους πόνους των άλλων και θυσιαστικό φρόνημα» ήταν το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στους νέους που παρέστησαν στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας.
Tα παιδιά, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής, του προσέφεραν μία εικόνα του Αγίου Ιωάννου, του Σερραίου, προστάτη της Χριστιανικής Νεολαίας Σερρών.

Ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ευλογία που έδωσε με την παρουσία του, στους νέους αλλά και σε όλο τον σερραϊκό λαό και τόνισε ότι «το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εκκλησίας, της τοπικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αμέσως μετά τα εγκαίνια του του Πνευματικού Κέντρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο «Ψυχήν Άκος» και τον εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης.

Τρισάγιο του μακαριστού Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου Χριστοδούλου

Βαρθολομαίος-Τρισάγιο-Σέρρες-18-4-2015-2Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου Χριστοδούλου του Ίμβριου. Ο τάφος του μακαριστού πνευματικού ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες, τον οποίο επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του. Στον αύλειο χώρο του ναού είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιστών για να δουν από κοντά τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.

Στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Βαρθολομαίος-ΙΜ-Προδρομου-Σέρρες-18-4-2015-καραμανλης-ΚολλιαΤην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Mονή βρίσκεται στην δυτική πλαγιά του Μενοίκειου Όρους και το Καθολικό της  χρονολογείται από το 1300, αποτελεί δε κατά τους 8 αιώνες του πολυκύμαντου ιστορικού της βίου, λαμπρός φάρος του βυζαντινού πολιτισμού και της εκκλησιαστικής παράδοσης, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ορθόδοξου μοναχισμού στα Βαλκάνια.

Λαμπρή υποδοχή επιφύλαξε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του η, υπό την πνευματική καθοδήγηση της γερόντισσας Φεβρωνίας, μοναστική αδελφότητα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην πανηγυρική Πατριαρχική Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανώς συγκινημένος προσκύνησε στον τάφο του αοίδιμου προκατόχου του Γενάδιου Σχολάριου. (Ο πρώτος Πατριάρχης μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος  παραιτήθηκε από τον πατριαρχικό θρόνο, αποσύρθηκε στη μονή Τιμίου Προδρόμου όπου και μόνασε μέχρι το τέλος της ζωής του). Άλλωστε η Μονή Τιμίου Προδρόμου φημιζόταν και τότε τόσο για το φυσικό της κάλλος, αλλά και λόγω της πλούσιας βιβλιοθήκης της που αποτελούσε πνευματικό θησαυρό. (σ.σ. Να σημειώσουμε πως πολλά από τα κειμήλια της Μονής έχουν αρπαγεί από τους Βουλγάρους κατά την απελευθέρωση των Σερρών και αποτελούν τα «Ελγίνεια μάρμαρα» για τις Σέρρες που διεκδικούν για χρόνια την επιστροφή τους)

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε την άρτι ανακαινισθείσα Τράπεζα της Μονής, η οποία με τις άοκνες και εργώδεις προσπάθειες της Ηγουμένης Φεβρωνίας και της μοναστικής αδελφότητας της Πατριαρχικής Μονής Τιμίου Προδρόμου αποκαταστάθηκε στο παλαιό της κάλλος (είχε καταστραφεί κατά την πυρκαγιά του 2010).

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, που εκπροσωπεί Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Σερρών&Νιγρίτης Θεολόγος, πλειάδα Αρχιερέων, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο βουλευτής Κώστας Καραμανλής, ο πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος προσκυνητών.

Η ατμόσφαιρα, φορτίσθηκε συναισθηματικά όταν η Ηγουμένη Φερβωνία ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για την κοίμηση της μοναχής Θεοδώρας λίγες μόνο ώρες πριν την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εμφανώς συγκινημένος προσκύνησε το σκήνωμα της κοιμηθείσας μοναχής και δεήθηκε υπέρ αναπαύσεως της.

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν.Αγίου Νικήτα Σερρών

Το απόγευμα οι Σέρρες υποδέχθηκαν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ενώ ακολούθησε Μέγας Πατριαρχικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

(στοιχεία απο το amen.gr)