30 Νοέμβρη 1943 – 30 Νοέμβρη 2017: «Τιμάμε τους ήρωες αναπήρους που αντιστάθηκαν στο Ναζισμό – Φασισμό»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ, ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Ν. Σερρών

30 Νοέμβρη 1943 – 30 Νοέμβρη 2017: «Τιμάμε τους ήρωες αναπήρους που αντιστάθηκαν στο Ναζισμό – Φασισμό»

Τη νύχτα της 30ης Νοέμβρη 1943, ο αρχιγκεσταπίτης Φον Στρόουπ, έδωσε διαταγή σε πάνω από 1.000 ταγματασφαλίτες να επιτεθούν σε 19 νοσοκομεία της Αθήνας. Σκοπός τους να εξουδετερώσουν τους 15. 000 αναπήρους του ελληνοιταλικού πολέμου, οι οποίοι είχαν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κάστρα της Εθνικής Αντίστασης.

«Έλληνες» στρατιώτες που πρόδωσαν την πατρίδα τους και υπηρέτησαν τον κατακτητή, μπήκαν μέσα στα νοσοκομεία ουρλιάζοντας και με βρισιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους και πολλές φορές με λογχισμούς και πυροβολισμούς, έπεσαν πάνω στους ανάπηρους και τραυματίες.

Η αγριότητα των γερμανοτσολιάδων ξεπέρασε κάθε όριο. Έσερναν ανάπηρους με κομμένα και τα δυο πόδια στο χώμα μέχρι που μάτωναν. Δεν άφηναν τις νοσοκόμες να τους βοηθήσουν. Άρπαζαν από τα χέρια τους ή από τα χέρια των αναπήρων τα τεχνητά μέλη και τα έσπαζαν για να μην τα χρησιμοποιήσουν και τους χτύπαγαν με αυτά στο κεφάλι. Τετράγωνα ολόκληρα γύρω από τα νοσοκομεία είχαν κυκλωθεί.

Τα καμιόνια, αφού γέμιζαν με ανάπηρους,  έφευγαν με μεγάλη ταχύτητα και άδειαζαν τα «φορτία» τους στα στρατόπεδα Χατζηκώστα και Χαϊδαρίου.

Έγιναν 283 εκτελέσεις.

73 χρόνια μετά από τη σφαγή στα νοσοκομεία της Αθήνας, ο αγώνας και η θυσία των συναδέλφων μας αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

Λουλούδια προς τιμή

Η συντονιστική επιτροπή Ν. Σερρών τιμώντας τη θυσία των αναπήρων αδελφών μας θα καταθέσει λουλούδια στο άγαλμα της εθνικής αντίστασης (πλ. Εμπορίου). Η κατάθεση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 30-11- 2017 και ώρα 12:30.