3η Δεκέμβρη – Παγκόσμια μέρα ΑμεΑ- Μέρα απεργίας – Συγκέντρωση στο ΙΚΑ Σερρών

3η Δεκέμβρη – Παγκόσμια μέρα ΑμεΑ- Μέρα απεργίας – Συγκέντρωση στο ΙΚΑ Σερρών

Οι Σύλλογοι κινητικά αναπήρων ν. Σερρών, καρκινοπαθών ν. Σερρών, διαβητικών ν. Σερρών, αναπήρων πολιτών ν. Σερρών, η ένωση νοσοκομειακών γιατρών ν. Σερρών, ο δημοκρατικός σύλλογος γυναικών ν. Σερρών, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Σερρών, καλούμε τους συλλόγους και τα σωματεία ευπαθών ομάδων, τους χρονίως πάσχοντες, τα σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων στην πρόνοια, την υγεία και το φάρμακο, τα σωματεία και τους εργαζομένους, τους άνεργους της πόλης, την Πέμπτη 03/12 και ώρα 12:00μ σε διαμαρτυρία στην πλατεία ΙΚΑ, με αφορμή την παγκόσμια μέρα ΑμεΑ.

Αντίστοιχα καλούμε το Σερραϊκό λαό να αγκαλιάσει την απεργία της 03/12 και να συμμετάσχει μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Με βάση το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στα εξής:

 •  Στη μείωση των δαπανών για την πρόνοια κατά 50% Από 1 δις 800 εκατομμύρια θα μείνουν από το 2015 και για τα επόμενα χρόνια μόνο 900 εκατομμύρια. Άρα κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση των προνοιακών ιδρυμάτων.
 • Στη μείωση επιδομάτων αναπηρίας. Αφού μόνο για τα επιδόματα αναπηρίας μέχρι χθες χρειαζόταν 800 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα το ύψος τους θα συνδέεται με το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα (200 ευρώ το μήνα) και άλλα τεκμήρια διαβίωσης.
 • Στη μείωση των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων, πάγια απαίτηση του ΟΟΣΑ, του οποίου την εργαλειοθήκη υπέγραψε να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
 • Σε αυτές τις κατευθύνσεις το σφαγείο των ΚΕΠΑ που καρατομεί καθημερινά αναπήρους κυρίως χρόνιους πάσχοντες μειώνοντας τα ποσοστά αναπηρίας θα γίνει ακόμα πιο σκληρό. Ενώ θα μας καλούν όλο και πιο τακτικά. Χαρακτηρίστηκα ο πρώην υπουργός Στρατούλης ψήφισε το νόμο 4331 που δίνει ντε φάκτο δικαίωμα στις υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων να απορρίπτουν εκ των προτέρων και αμετάκλητα το δικαίωμα προσφυγής του αναπήρου.
 • Πάνε στα 67 χρόνια τους ανάπηρους εργαζόμενους, όταν για κάποιες κατηγορίες το προσδόκιμο ζωής δεν φτάνει ούτε τα 55 χρόνια
 • Μειώνουν τις αναπηρικές συντάξεις με τη λογική της ανταποδοτικότητας με βάση τις εισφορές. Οι αναπηρικές συντάξεις θα φτάνουν ακόμα και στα 87 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα ανά κάποιος είχε 1500 ένσημα δηλαδή 5 χρόνια δουλειάς και πάθαινε κάποιο σοβαρό ατύχημα ή του παρουσιάζεται κάποιο αυτοάνοσο νόσημα που δεν του επιτρέπει να εργαστεί μπορούσε να βγει σε αναπηρική σύνταξη που δεν θα ήταν κάτω από 387€, σήμερα με το νέο μνημόνιο θα πάρει μόνο 87€. Ταυτόχρονα η πορεία των αναπηρικών συντάξεων θα είναι συνδεδεμένη με των υπολοίπων συνταξιούχων, το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα και άλλα τεκμήρια διαβίωσης.
 • Αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και θεραπείες.
 • Χειροτέρευση παροχών υγείας αφού στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015 προβλεπόταν μειωμένη χρηματοδότηση κατά 32% για τα νοσοκομεία και κατά 30% για τον ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με τα ανεπαρκέστατα και πετσοκομμένα κονδύλια του 2014. Μάλιστα, στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά από αυτά. Ενδεικτικά, από το 2016 έως και το 2018 το 3ο μνημόνιο επιβάλλει ετήσιο όριο δαπανώνγια την Υγεία τα 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που θα βρίσκεται υπό αίρεση προς τα κάτω ανάλογα με την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 περιέχει μείωση δαπανών για την υγεία κατά 19 εκατομμύρια, δηλαδή, κατά 0,4%. Για τα νοσοκομεία, η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 10 εκατομμύρια, δηλαδή, κατά 0,65%. Οι δαπάνες για το προσωπικό των νοσοκομείων, προβλέπονται μειωμένες κατά 1 εκατομμύριο.

Αυτά για τα ΑμεΑ, για τους έχοντες όμως:

 • Απαλλαγή από Φ.Π.Α σε εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευές αγωγών φυσικού αερίου.
 • Φοροαπαλλαγές για ξενοδοχειακούς ομίλους μέσω αναπτυξιακών πακέτων.
 • Διαγραφή προστίμων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και για λαθρεμπόριο.
 • Νέες φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές.
 • Φοροαπαλλαγές σε λεγόμενους «συνεπείς εργοδότες».
 • Φοροαπαλλαγές σε όσους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους επαναπατρίσουν κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό.
 • Δισεκατομμύρια στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
 • 500 εκατομμύρια στην αμερικανική πολυεθνική lockhead για οπλικά συστήματα.
 • Ειδικές φορολογικές ζώνες στη Β. Ελλάδα για επενδύσεις.
 • Ρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων για τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
 • Ρυθμίσεις στη φορολογία για επιπλέον ελάφρυνση των εφοπλιστών.

Καταδικάζουμε τη στάση που έχουν χρόνια τώρα οι πλειοψηφίες στο Ε.Κ Σερρών και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ευθυγραμμιζόμενες με τις πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και τις ΑΔΕΔΥ, να εξωραΐζουν την Ε.Ε, να προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, να καλλιεργούν την ανάγκη συμμετοχής στους κοινωνικούς διαλόγους, να μετατρέπουν το λαϊκό κίνημα σε όργανο πίεσης στη δικομματική διαπάλη για την κυβερνητική εξουσία (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παλιά, ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ σήμερα).

Αντίστοιχη είναι και η στάση της διοίκησης των ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ στο αναπηρικό κίνημα.  Χρόνια τώρα σπέρνουν αυταπάτες στα ΑμεΑ και στις οικογένειες τους, πως θα εξαιρεθούν από τα αντιλαϊκά μέτρα, πως θα βρεθούν ισοδύναμα, πως αν στηριχτούν οι κυβερνήσεις στη διαπραγμάτευση, τα μέτρα θα πλήξουν εύπορες κοινωνικές ομάδες, τους μαϊμού αναπήρους κ.α.

Η προώθηση όλων των παραπάνω αντιλήψεων και πρακτικών είναι αντικειμενικά αντίθετη με τα λαϊκά συμφέροντα. Αφού πάνω σε αυτή τη βάση η κάθε κυβέρνηση περνά αντιλαϊκά νομοσχέδια, καρατομεί την υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση. Ενώ το αναπηρικό και το λαϊκό κίνημα μετατρέπονται είτε σε χειροκροτητές, είτε σε απλοί θεατές της σφαγής τους, με τη μοιρολατρία και την απογοήτευση να ενισχύονται.

Γι’ αυτό και είναι άξιος ο μισθός που παίρνουν από τις κυβερνήσεις, τα στελέχη της ΕΣΑΜΕΑ. Την ώρα που οι σύλλογοι ευπαθών ομάδων αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους λόγο της ελάχιστης έως και καθόλου χρηματοδότησης, η διοίκηση της ΕΣΑΜΕΑ χρηματοδοτήθηκε μόνο για το 2014 με 550.000 Ευρώ για «λειτουργικές δαπάνες», ανάμεσα τους 128.000 για εκτύπωση και ψηφιοποιήσει μελετών, 40.000 για οργάνωση επισκέψεων μελέτης, 57.270 για προβολή και δημοσιότητα έργου, 153.000 για την ανάπτυξη νέων δομών κοινωνικής οικονομίας στη Ρουμανία κ.α, «χρήσιμα», την ώρα που κυριολεκτικά καίγεται το σπίτι μας!!! Το ύψος των κονδυλίων που διαχειρίζονται και η σιγουριά της καριέρας ως υπουργοί ή σημαίνοντα στελέχη στον κρατικό μηχανισμό στο μέλλον, αποτελούν καθοριστικό δέλεαρ για την φρονιμάδα και δουλοπρέπεια των στελεχών της διοίκησης.

Τώρα απαιτείται η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενότητα και συντονισμός ώστε να μην υλοποιηθούν οι στοχεύσεις της κυβέρνησης, της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ και της ΕΚΤ που απαιτούν το σφαγιασμό του λαού για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εφόσον, οι διοικήσεις του κινήματος σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο όχι μόνο δε μπαίνουν μπροστά αλλά και σαμποτάρουν αυτήν την προσπάθεια, γίνεται όλο και ποιο επιτακτική η ανάγκη να παραμεριστούν. Οι σύλλογοι, τα σωματεία, διάφορες επιτροπές και μεμονωμένοι συνδικαλιστές και αγωνιστές να ενωθούμε από τα κάτω σε αυτήν την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις μπορεί να υπάρχουν.

Ως σύλλογοι καλούμε σε κοινή πάλη, τα σωματεία τις επιτροπές αγώνα και τους συλλόγους εργαζομένων στην πρόνοια, την υγεία και το φάρμακο, τους συλλόγους ευπαθών ομάδων, τα σωματεία τις επιτροπές αγώνα και τους συλλόγους εργαζομένων-αγροτών- αυτοαπασχολουμένων- μικρών καταστηματαρχών σπουδαστών –μαθητών να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας και τις κινητοποιήσεις μας για να αποτρέψουμε τη διάλυση της υγείας, της πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης.

πηγη: www.skase.gr