3ο Αντάμωμα Αρβανιτών Ζαλουφιωτών Ανατολικής Θράκης στο Παραλίμνιο Σερρών

3ο Αντάμωμα Αρβανιτών Ζαλουφιωτών Ανατολικής Θράκης στο Παραλίμνιο Σερρών

αντάμωμα ζαλουφιωτώνΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Αντάμωμα Αρβανιτών Ζαλουφιωτών Ανατολικής Θράκης στις 19 Ιουλίου 2014 στο Παραλίμνιο Σερρών.

Με συλλογική προσπάθεια και αγάπη για την παράδοσή μας προσπαθήσαμε για το καλύτερο θέλοντας να ευχαριστήσουμε και εμείς με τη σειρά μας τους συμμετέχοντες,  τους ανθρώπους που γέμισαν την πλατεία του μικρού χωριού μας χαρά,  χορό,  τραγούδι,  ανταμώνοντας και πάλι αγαπημένα πρόσωπα.

Νωρίς το απόγευμα άρχισαν να καταφθάνουν στην πλατεία οι γυναίκες του χωριού κρατώντας στα χέρια Πίτες,  Παραδοσιακά Φαγητά και Γλυκά από συνταγές που έφεραν από τις χαμένες πατρίδες, δημιουργώντας ένα Μεγάλο μπουφέ αποκλειστικά  για το καλωσόρισμα των καλεσμένων,  εκτός από το φαγητό του κυρίως μενού που ακολούθησε στο τραπέζι.

httpv://www.youtube.com/watch?v=4qIJHvGrIWE

Η Αναπαράσταση του γαμήλιου εθίμου της μεταφοράς της προίκας άνοιξε την εκδήλωση. Με χορούς και τραγούδια από τους χορευτές, ντυμένους με παραδοσιακή φορεσιά και από την ¨Εβρίτικη Ζυγιά¨, την ορχήστρα που πλαισίωσε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση, μεταφέρθηκε  η προίκα με τον παραδοσιακό τρόπο πάνω σε κάρο καταλήγοντας στην πλατεία όπου διαβάστηκαν αποσπάσματα, από περιγραφές, για τον ερχομό των κατοίκων του χωριού από την πατρίδα ,  την σχέση και το δέσιμο τους με τους όλα τα χωριά που δημιουργήθηκαν σε άλλες περιοχές. Ακολούθησε αναπαράσταση του Προξενιού,  στη συνέχεια η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλιμνίου Αποστολία Αντωνιάδου καλωσόρισε τον κόσμο και έδωσε το λόγο στον κο Μαλκίδη Θεοφάνη Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  ακολούθησε καλωσόρισμα  από τον πρόεδρο του χωριού Γαβρανίδη Οδυσσέα και τέλος έγινε παρουσίαση και απονομή αναμνηστικών στους εκπροσώπους των περιοχών που συμμετείχαν. Η εκδήλωση συνεχίστηκε έως τοις πρώτες πρωινές ώρες με χορούς και τραγούδια από Αρβανίτες και μη που κατέκλεισαν την πλατεία του χωριού.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου του Παραλιμνίου,  οι χορευτές, τα μέλη,  οι κάτοικοι του χωριού η τοπική δημοτική αρχή,  επερχόμενη  και μελλοντική,  ευχαριστεί όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στο 3ο  Αντάμωμα Αρβανιτών Ζαλουφιωτών Ανατολικής Θράκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιοχών Νέου Χειμωνίου, Σάκκου,  Ρηγίου,  Απαλού,  Θουρίου,  Δικαίων,  Αλεξανδρούπολης,  Καβύλης,  Κλεισσούς,  Παραδημής,  Θολού,  Νέας Πέτρας, Κοίμησης,  Νεοχωρίου και Καλοχωρίου.

Καλώς ν΄ανταμώσουμε ξανά του χρόνου στο Ρήγιο Έβρου που ανέλαβε να διοργανώσει το 4ο Αντάμωμα Αρβανιτών Ζαλουφιωτών.