«Εξισωτική αποζημίωση κτηνοτρόφων με έναρξη λειτουργίας το έτος 2011»

«Εξισωτική αποζημίωση κτηνοτρόφων με έναρξη λειτουργίας το έτος 2011»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή σχετικά με τη μη καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους με έναρξη λειτουργίας  της δραστηριότητας τους το έτος 2011. Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, έστω και καθυστερημένα, αποτελεί «ανάσα» για την επιβίωσή τους. Σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία προστίθεται η αδυναμία ικανού αριθμού νέων κτηνοτρόφων,σε ολόκληρη τη χώρα, να επιβιώσουν, καθώς όπως τους έγινε γνωστό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν δικαιούνται εξισωτικής αποζημίωσης, μιας και δεν έχουν αγροτικό εισόδημα το 2011 και Ε1 του ίδιου έτους, αφού έκαναν έναρξη της γεωργικής τους δραστηριότητας μόλις τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Η Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να μεριμνήσει για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους νέους κτηνοτρόφους , αλλά και για τη συνολική εξασφάλιση της επιβίωσης του κλάδου. Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό
1) Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων
 Θέμα Ερώτησης: «Εξισωτική αποζημίωση κτηνοτρόφων με έναρξη λειτουργίας το έτος 2011» 
 Η ελληνική κτηνοτροφία αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πυλώνες  της ελληνικής γεωργίας και κατά συνέπεια πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες της κρατικής μέριμνας. Η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση δύναται να είναι θεμελιώδης και απαιτεί τη στήριξη όλων μας.
 
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η χορήγηση «ενέσεων ρευστότητας» στους κτηνοτρόφους, με την καταβολή ολόκληρης της Εξισωτικής Αποζημίωσης και του Ποιοτικού Παρακρατήματος, αλλά και με  την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης εντός του Οκτωβρίου και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου δίνει στον κλάδο ανάσα ζωής. 
Συγκεκριμένα, η εξισωτική αποζημίωση αφορά στην παροχή ενίσχυσης προς τους αγρότες των μειονεκτικών, ορεινών περιοχών και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ως αντιστάθμισμα στα προβλήματα, που τους δημιουργούν τα μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα των περιοχών τους. Είναι γνωστό ότι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών δίνουν χαμηλό εισόδημα στον παραγωγό εξαιτίας των μόνιμων φυσικών αντιξοοτήτων τους (μεγάλα υψόμετρα, απότομες κλίσεις, μικρή βλαστική περίοδος, υποβαθμισμένα εδάφη κλπ). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απουσία εναλλακτικών πηγών απασχόλησης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για την παραμονή των κατοίκων στις περιοχές αυτές και για τη συνέχιση της άσκησης γεωργικών δραστηριοτήτων.
Σκοπός του μέτρου είναι να αμβλύνει την κατάσταση αυτή, αντισταθμίζοντας ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος με τη χορήγηση ετησίως εξισωτικής αποζημίωσης στους γεωργοκτηνοτρόφους, μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών και σε μετακινούμενους κτηνοτρόφους.
Όμως, οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, εκτός από τα πάγια προβλήματα του κλάδου, φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν α) την καθυστέρηση που έλαβε χώρα στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, β) τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην κτηνοτροφία (εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχουν περιορίσει την παραγωγή και τα αποθέματα σιτηρών για ζωοτροφές- αραβόσιτο), που έχει οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο των τιμών, από την οποία η χώρα μας δεν μένει ανεπηρέαστη και συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το ύψος της παραγωγής σημαντικών προϊόντων του κλάδου, όπως το γάλα. 
 
Σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση προστίθεται η αδυναμία ικανού αριθμού νέων κτηνοτρόφων -σε ολόκληρη τη χώρα- να επιβιώσει, καθώς όπως τους έγινε γνωστό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν δικαιούνται εξισωτικής γιατί δεν έχουν αγροτικό εισόδημα το 2011 και Ε1 του ίδιου έτους , αφού έκαναν έναρξη γεωργικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Η εξαίρεση τους αυτή οδηγεί σε πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης, τόσο της δικής τους όσο και της επιχειρηματικής τους εκμετάλλευσης , καθώς αδυνατούν να προμηθευτούν τις απαιτούμενες ζωοτροφές.
Επειδή ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητά μας και δύναται να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμος στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας,
Επειδή καλούμαστε να αποτρέψουμε τον αφανισμό του κλάδου,
Επειδή υποχρεούμαστε να στηρίξουμε τους νέους κτηνοτρόφους,
 ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1ον. Πώς θα μεριμνήσει το αρμόδιο Υπουργείο για τους νέους κτηνοτρόφους που δεν δικαιούνται εξισωτικής αποζημίωσης διότι κατά το έτος, που προηγήθηκε της έναρξης δραστηριότητάς τους δεν είχαν καθόλου αγροτικό εισόδημα ;
2ον. Πώς θα εξασφαλιστεί η συνολική επιβίωση του κλάδου;
 3ον. Ποια κίνητρα θα δοθούν στους νέους κτηνοτρόφους για να εισχωρήσουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής;

 

Advertisements