75η επέτειος της Μάχης των Οχυρών – Αναπαράσταση στο Ιστίμπεη

75η επέτειος της Μάχης των Οχυρών – Αναπαράσταση στο Ιστίμπεη

Η 75η επέτειος της Μάχης των Οχυρών θα γιορταστεί με μεγαλοπρέπεια και όλες τις τιμές για τους ήρωες που πολέμησαν με ανδρεία το 1941.
Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη σας προσκαλεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στον προαύλιο χώρο του ένδοξου Οχυρού Ιστίμπεη, για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των πεσόντων με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θα λάβει χώρα η αναπαράσταση στιγμών από την πρωτοφανή αντίσταση των ελάχιστων αριθμητικά Ελλήνων πολεμιστών ενάντια στις ισχυρότατες γερμανικές δυνάμεις.
Όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος, η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 έχει αναλάβει την πλήρη διεξαγωγή της αναπαράστασης. Η μοναδική τεχνογνωσία, τα αυθεντικά κοστούμια και εξαρτήματα εποχής καθώς και η αγάπη για αυτό που κάνουν, θα μεταφέρουν με πλήρη αξιοπιστία και ευσυνειδησία το συγκινησιακό δέος στο κοινό.
Ωστόσο, φέτος θα έχουμε την τύχη να φιλοξενήσουμε στον εορτασμό την Πολωνική Ομάδα GRH Edelweiss, μια αντίστοιχη ομάδα παγκόσμιου φήμης η οποία έχει λάβει μέρος σε ιστορικές αναπαραστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Έτσι και εδώ, θα παντρέψουν τις δικές τους γνώσεις με αυτές τις ελληνικής ομάδας, αναλαμβάνοντας το ρόλο των Γερμανών κατακτητών.
Στόχος είναι η ρεαλιστική απόδοση των γεγονότων μέσα από την πλήρη εξομοίωση της εποχής.
Τελευταίες, μα όχι λιγότερο σημαντικές, οι παράλληλες δράσεις: Ξενάγηση στις στοές από αρμόδιο προσωπικό, έκθεση φωτογραφικού υλικού συνυφασμένου με τα γεγονότα της εποχής και μοίρασμα φασολάδας, είναι αυτά που θα ολοκληρώσουν πλήρως το φετινό βιωματικό εορτασμό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσους εθελοντικά δούλεψαν σκληρά για να στεφθεί με πλήρη επιτυχία η εκδήλωση και φέτος.

Αναπαρασταση Μαχης Οχυρου-Ιστίμπεη-4-2015-043

Οι Αναβιωτές

Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940
Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 απαρτίζεται από 15 μέλη και έχει έδρα την Αθήνα. Κύριος σκοπός της ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση – όσο είναι δυνατόν- των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη.
ΕΣ1940-2016_nΣυμμετέχει όπου της δίνεται η ευκαιρία σε εκδηλώσεις μνήμης ώς ενας εναλλακτικός τρόπος διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής προκειμένου να διαδοθεί η εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής ,τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό , αλλά και να αναδειχθεί η συμβολή του ΕΣ κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ΠΠ και στη γενικότερη εξέλιξη του.

Ομάδα αναβίωσης GRH Edelweiss
Πρόκειται για μια από τις καλύτερες αναβιωτικές ομάδες της Ευρώπης με πολύχρονη πείρα και μέλη σε αρκετές χώρες και έδρα την Πολωνία.
GRH-Ederlweiss_2016nΈχει συμμετάσχει σε δεκάδες events του εξωτερικού και διακρίνεται για την ιστορική της ακρίβεια, του σεμνού τρόπου παρουσίασης της και την υψηλού επιπέδου συλλογή εξοπλισμού του γερμανού στρατιώτη του Β’ΠΠ. Η μονάδα που αναπαριστούν είναι η 5η και 6η Μεραρχία Ορεινών Κυνηγών, οι οποίες και έλαβαν μέρος στη Μάχη των Οχυρών, κυρίως στον τομέα του Μπέλες.

Advertisements