75η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

75η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

Σαν σήμερα πριν 75 χρόνια, ήταν Σάββατο 17 Οκτωβρίου 1941, οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής της χώρας εκτέλεσαν 222 άνδρες από τα Άνω και Κάτω Κερδύλλια, ως αντίποινα για τις επιθέσεις ανταρτών.

Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 17/10/2016 στο χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο για τους πεσόντες στα Νέα Κερδύλλια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά,  που εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, οι βουλευτές Σερρών Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή και Μιχάλης Τζελέπης, ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος, ενώ τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

kollia-kerdyliaΗ Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, δήλωσε:

«Στον μαρτυρικό αυτό τόπο οργανώθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα, η “Ελευθερία”, και άλλες ομάδες που με ελάχιστα μέσα τόλμησαν να αψηφήσουν τη πολεμική μηχανή των Γερμανών. Ο ηρωισμός των συμπατριωτών μας πληρώθηκε με αίμα, αλλά ο αγώνας τους συνεχίστηκε μέχρι την τελική απελευθέρωση της χώρας μας. Οι τόποι του μαρτυρίου και της θυσίας βοούν, στέλνοντάς μας το μήνυμα της ενότητας και της αγάπης για την Πατρίδα και την Ελευθερία».

Στη δήλωσή του ο κ. Καράογλου επισήμανε τα εξής:

«Η επέτειος 75 χρόνων από το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων από τις Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής δεν είναι απλό μνημόσυνο αλλά εκπλήρωση χρέους τιμής προς τους 222 εκτελεσθέντες άνδρες, ηλικίας 15 έως 60 χρόνων, οι οποίοι δεν φοβήθηκαν τη “μπότα” του κατακτητή.

kerdyllia-2016Μαζί τιμούμε και εκείνους που απέμειναν πίσω θρηνώντας και όμως, μέσα στον αβάσταχτο πόνο τους, κράτησαν στη ψυχή του τη δύναμη και την αντρειοσύνη των αδικοχαμένων.

Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός το οποίο οφείλει να αποκτήσει τη θέση που του αναλογεί στην εθνική μας ιστορία. Δεν είναι μια συμβατική ιστορική επέτειος αλλά χρέος τιμής προς τους εκτελεσθέντες, η μνήμη των οποίων παραμένει αιώνια και αγιασμένη».