Εκδηλώσεις μνήμης για τα 90 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 90 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Φ.ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ και Μ.ΒΛΑΧΒΕΗ

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 90 χρόνια από τη «μαύρη» επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής διοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ» , την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Το πρωί τελέσθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στη συνέχεια στην κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (ως εκπρόσωπος της Βουλής) και οι βουλευτές Φ.Αραμπατζή, Μ.Βλάχβεης, Θ.Λεονταρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ι.Μωϋσιάδης και ο Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης.

Η βουλευτής Σερρών κ. Αραμπατζή, γόνος οικογένειας με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, όπως λέει στην ανακοίνωση που εξέδωσε, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Μικρασιατική Καταστροφή, η γενοκτονία των Μικρασιατών Ελλήνων είναι μία από τις μεγαλύτερες συμφορές του νεώτερου Ελληνισμού. Και αυτό γιατί δεν αποτελεί μόνο την ταφόπλακα της λεγόμενης Μεγάλης Ιδέας, αλλά γιατί αποτελεί την εκδίωξη του ακμάζοντος και σπουδαίου Ελληνικού στοιχείου από την περιοχή της Μικράς Ασίας με τον πιο βίαιο και δραματικό τρόπο». Οι λεηλασίες, οι σφαγές, ο αφανισμός, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα τάγματα εργασίας που υπέστησαν οι πρόγονοί μας Μικρασιάτες, βαραίνουν τη μνήμη μας και αποτελούν τραύμα ανεπούλωτο , ειδικά για εμάς, που είμαστε γόνοι Μικρασιατικών οικογενειών. Σήμερα είναι μέρα μνήμης, τιμής , εθνικής περισυλλογής και ανάγκης εθνικής ενότητας».

Μήνυμα για την θλιβερή επέτειο εξέδωσε και ο βουλευτής κ. Μενέλαος Βλάχβεης στο οποίο αναφέρει:

Η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί το τραγικότερο γεγονός που βίωσε ο νεώτερος ελληνισμός. Τρεις γενιές Ελλήνων, γέροι νέοι και παιδιά, με ρίζες αιώνων στην περιοχή ξεριζώθηκαν βίαια από τη γη των προγόνων τους, θύματα του τούρκικου φανατισμού. Οι Μικρασιάτες αδελφοί μας, ζούσαν και προόδευαν στην πατρογονική γη, και συμβίωναν αρμονικά με τις διάφορες εθνοτικές μειονότητες που είχαν εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να επωφεληθούν από τον πλούτο και την ανάπτυξη του ελληνικού στοιχείου.

Με την επέλαση των Τούρκων, όσοι δε σφαγιάστηκαν, εξαναγκάστηκαν σε βίαιο εκπατρισμό και επέστρεψαν στη μητέρα Ελλάδα. Με την εγκατάστασή τους εδώ, έφεραν τις συνήθειές τους, τον τρόπο ζωής τους, μαζί με το μεράκι και την τέχνη τους. Δυστυχώς, η οργανωμένη προσπάθεια ξεριζωμού των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία δεν σταμάτησε σε αυτό το γεγονός. Συνεχίστηκε αργότερα και με τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, ελάχιστοι εκ των οποίων έχουν απομείνει σήμερα.

Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα μνήμης, στοχασμού και τιμής σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που ποτέ δεν κατάφεραν να περάσουν στην «αντίπερα ακτή». Σε αυτούς που εκλιπαρούσαν για μια βοήθεια που ποτέ δεν ήρθε. Σε αυτούς που ποτέ δε ‹‹συνωστίστηκαν›› στην αποβάθρα της Σμύρνης. Σε αυτούς που μαρτύρησαν για τον ελληνισμό, τη φλόγα του οποίου κρατούσαν άσβεστη στο βάθος των αιώνων και μεταλαμπάδευαν σε αλλοεθνείς και αλλόθρησκους κάνοντάς τους επίσης πρεσβευτές της ελληνικής κουλτούρας.

Θα σας θυμόμαστε για πάντα!

Σέρρες, 16 Σεπτεμβρίου 2012