«Αχτίδα ελπίδας» για την υλοποίηση του προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΩΝΑ

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

«Αχτίδα ελπίδας» για την υλοποίηση του προγράμματος ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΩΝΑ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 συναντήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη σχετικά με την τύχη του προγράμματος «Νησιωτικές Κοινότητες- Νέο πρότυπο Ανάπτυξης».

Στην συνάντηση πήραν μέρος οι επτά Δήμαρχοι των οποίων οι Δήμοι αξιολογήθηκαν θετικά στο πρόγραμμα.

Υπενθύμισε ότι από 23 Φεβρουαρίου 2012 είχε δημοσιευθεί πρόσκληση από το ΚΑΠΕ-ΕΠΠΕΡΑΑ προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις οι Δήμοι για το πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο πρότυπο Ανάπτυξης».

Κατέθεσαν προτάσεις σαράντα ένα (41) Δήμοι και αξιολογήθηκαν θετικά στις 26 Απριλίου 2013 επτά Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σερρών, με την πρόταση που υπέβαλλε για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό στην κοινότητα Ελαιώνα λόγω του ότι η προαναφερόμενη κοινότητα πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε το πρόγραμμα (αγροκτηνοτροφική και ημιορεινή κοινότητα).

Μετά την θετική αξιολόγηση των επτά Δήμων και ενώ αναμενόταν η οριστική ένταξη των επτά αυτών Δήμων στο πρόγραμμα, ανακοινώθηκε το έτος 2014 από το ΥΠΕΚΑ ότι δεν υπήρχαν χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Από τον Ιούνιο 2014 μέχρι και το Μάιο 2016 πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις των επτά Δημάρχων στο ΥΠΕΚΑ με πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για να εξευρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Πρασινες-κοινοτητες-Ελαιώνας2016-05-16_141747Την 11 Μαΐου 2016 υπήρξε η τελευταία συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ  των επτά Δημάρχων με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη και διεφάνη μια αχτίδα ελπίδας για την υλοποίηση του προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Αγγελίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιρώνης δήλωσε την πολιτική του βούληση και την αποφασιστικότητά του για την εξεύρεση των χρημάτων και την υλοποίηση του προγράμματος.

Απαιτούνται περίπου 23.οοο.οοο ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος στους επτά Δήμους.

Μέχρι τώρα έχουν εξασφαλιστεί 13.000.000 ευρώ και όπως είπε ο κ. Τσιρώνης πιστεύει ότι θα εξευρεθούν ακόμη 10.000.000 ευρώ από το πράσινο ταμείο το έτος 2017.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου για την κοινότητα Ελαιώνα ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ.

Οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στο έτος 2016.

Γι αυτό τον λόγο στις 26 Μαΐου 2016 οι τεχνικοί σύμβουλοι του προγράμματος των επτά Δήμων θα συναντηθούν στο ΥΠΕΚΑ με τεχνοκράτες του Υπουργείου για να συζητήσουν την έναρξη των διαδικασιών.

«Αυτό που μπορώ να δηλώσω είναι ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξεύρεση του συνολικού ποσού και την υλοποίηση του προγράμματος», επεσήμανε καταλήγοντας ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.