Αφροδίτη Σταμπουλή: «Απαξίωση του τοπικού και περιφερειακού Τύπου, με σχέδιο νόμου του Υπουργού Ανάπτυξης»

οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου βρίσκονται σε ευθεία αντίφαση με την προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία διατάξεων του ν.3548/2007, με την οποία επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής σχεδόν σε όλες τις δημοσιεύσεις του Δημοσίου.
οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου βρίσκονται σε ευθεία αντίφαση με την προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία διατάξεων του ν.3548/2007, με την οποία επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής σχεδόν σε όλες τις δημοσιεύσεις του Δημοσίου.

Ερώτηση της Αφροδίτης Σταμπουλή και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με διατάξεις νομοσχεδίου, που ουσιαστικά βάζουν ταφόπλακα σε όλες τις περιφερειακές εφημερίδες που βασίζουν την επιβίωσή τους στην δημοσίευση ανακοινώσεων και δημοπρασιών του δημοσίου τομέα. Αναλυτικά στην ερώτησή των βουλευτών αναφέρεται:

Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, οι διατάξεις του οποίου αποτελούν την χαριστική βολή στον χειμαζόμενο τοπικό και περιφερειακό Τύπο, καθώς  με αυτές προβλέπεται η πλήρης κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων και διακηρύξεων των πάσης φύσεως διαγωνισμών για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες όλων των φορέων του δημοσίου.
Έτσι και με την προοπτική της δημοσίευσης στην οικεία, κρατική ιστοσελίδα επιχειρείται ξανά η απαξίωση του Τύπου, και δη του περιφερειακού και τοπικού, ως το μέσο εκείνο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της μαζικής επικοινωνίας, υπηρετώντας την ενημέρωση και τη διαδραστικότητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών με παρόμοιους ισχυρισμούς και δικαιολογίες, που είχε όμως ως αποτέλεσμα τον περιορισμό έως την πλήρη εξαφάνιση της δημοσιότητας στην υποχρέωση της ανακοίνωσης των στοιχείων ΑΕ & ΕΠΕ.
Πέραν αυτών, οι προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου βρίσκονται σε ευθεία αντίφαση με την προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία διατάξεων του ν.3548/2007, με την οποία επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής σχεδόν σε όλες τις δημοσιεύσεις του Δημοσίου.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με δεδομένους τους δεσμούς των τοπικών κοινωνιών με τον Τύπο τους και το ρόλο που αυτός διαδραματίζει πάντοτε και σήμερα, υπηρετώντας τις αξίες της Δημοκρατίας, της διαφάνειας, της τοπικότητας και υπ’ αυτή την έννοια της άσκησης του δημοσίου ελέγχου, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις από το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις;
Οι ερωτώντες βουλευτές