ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ: «Χωρίς βραχιονοφόρο πυροσβεστικό όχημα η Πυροσβεστική Διεύθυνση Σερρών»

πυροσβεστική-οχημαΕρώτηση προς τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την έλλειψη οχημάτων στην Πυροσβετική Διεύθυνση Σερρών, κατέθεσε στην βουλή η βουλευτής του ν.Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή μαζί με άλλους συναδέλφους της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά στην ερώτησή της επισημαίνει:

Κατά τον χειμώνα που διανύουμε έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα συμβάντα πυρκαγιών σε κατοικίες που βρίσκονται σε οποιοδήποτε όροφο οικοδομής. Γίνεται αντιληπτό ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικία που βρίσκεται σε κάποιον από τους υψηλότερους ορόφους υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκλωβισμού ενοίκων, για τον απεγκλωβισμό των οποίων είναι απολύτως αναγκαία η χρήση κατάλληλου πυροσβεστικού οχήματος. Είναι θέμα τύχης ότι  δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής κάποιο τραγικό περιστατικό στην πόλη των Σερρών, στην οποία υπάρχουν οικοδομές εως και 9 ορόφων, με δεδομένο ότι το μοναδικό κλιμακοφόρο όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω σοβαρής βλάβης. Βλάβες όπως έχουμε πληροφορηθεί υπάρχουν και σε άλλου τύπου οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, η οποία θεωρεί αναγκαία την αντικατάσταση δύο τουλάχιστον από αυτά.

Επίσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που κατέστρεψε μέρος των εγκαταστάσεων της γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι στις 24/12/2013, θα ήταν αναμφισβήτη η συμβολή ενός βραχιονοφόρου οχήματος του τύπου “βραχιονοφόρο πυροσβεστικό όχημα ωφέλιμου ύψους 18-20 μέτρων και χωρητικότητας 2.500 λίτρων” που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013” και συγκεκριμένα στην πράξη “Εξοπλισμός Πυροσβεστικών Σταθμών σε επιλεγμένες ΒΙ.ΠΕ.”, για τις ανάγκες 6 ΒΙ.ΠΕ. της χώρας αλλά όχι για την ΒΙ.ΠΕ Σερρών.

 

 

Επειδή, η μνημονιακή πολιτική, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό πολιτιών στη χρήση επισφαλών και επικίνδυνων μεθόδων θέρμανσης με αποτέλεσμα συχνές πυρκαγιές σε κατοικίες.

Επειδή η ίδια πολιτική, με τις συνεχείς περικοπές, έχει εγκαταλείψει στη φθορά τα πυροσβεστικά οχήματα και κάθε άλλο εξοπλισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Επειδή, η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία τους από ατυχήματα τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Σκοπεύει να εξασφαλίσει τάχιστα βραχιονοφόρο όχημα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών, ξεπερνώντας τα οποιαδήποτε προβλήματα κάλυψης της αναγκαίας δαπάνης;

Σκοπεύει να καλύψει και τις λοιπές ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών σε οχήματα και εξοπλισμό, όπως αυτές προκύπτουν από τα υποβληθέντα αιτήματα της διοίκησης;