Αφροδίτη Σταμπουλή: «Η εξαφάνιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής από την εκπαίδευση είναι έγκλημα εις βάρος της νεολαίας»

Σταμπουλη-παιδια-γυμναστικήΜε αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις για την παιδεία και τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις των απολυόμενων εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή δήλωσε:

  «Η κυβερνητική επίθεση με στόχο την κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης συνεχίζεται, παράλληλα με την κατεδάφιση της δημόσιας περίθαλψης, τον εξευτελισμό της ενημέρωσης και το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών, εφαρμόζοντας κατά πλειοδοσία τις μνημονιακές επιταγές. Καταργούνται ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ με μεγάλη ζήτηση, υποβαθμίζεται μέχρι εξαφάνισης η αισθητική και η φυσική αγωγή, όπως και η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η αγωγή υγείας. Οι αντίστοιχοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί  απολύονται, η μπαίνουν σε κινητικότητα-διαθεσιμότητα, οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι απλώς δεν προσλαμβάνονται. Παράλληλα το λύκειο μετατρέπεται σε διαρκές εξεταστικό κέντρο ώστε να αυξηθεί η διαρροή μαθητών, προερχόμενων ασφαλώς από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Η συντονισμένη αντίσταση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, είναι αυτή που θα οδηγήσει στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης που την προωθεί.    

Ανακοίνωση  του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ

Η μείωση των ωρών διδασκαλίας της  Φυσικής Αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα  όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, στα όρια της πλήρους εξαφάνισης, είναι απότοκο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στο δημόσιο σχολείο.

Έχει προηγηθεί από  τις κυβερνήσεις της ΝΔ και  του ΠΑΣΟΚ η πλήρης αποδιάρθρωση των αθλητικών θεσμών και δομών  στην εκπαίδευση, όπως η συνολική απαξίωση των αναλυτικών προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής, η διάλυση των Τάξεων Αθλητικής Διευκόλυνσης, η κατάργηση των σχολικών αγώνων, η κατάργηση των Γραφείων Φυσικής Αγωγής, ο εξοστρακισμός από το Ενιαίο Λύκειο και τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, η πλήρης αποδέσμευση της Φυσικής Αγωγής από το σύστημα παιδαγωγικής αξιολόγησης των μαθητών.

Εάν στα παραπάνω προστεθούν οι ελλείψεις αθλητικών υποδομών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης  και η υποχρηματοδότηση του αθλητισμού στα σχολεία, οδηγούμαστε στη  χειρότερη κατάσταση της Φυσικής  Αγωγής από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους και οπωσδήποτε τη χειρότερη ανάμεσα σε όλες τις χώρες, τουλάχιστον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολιτική που υλοποιήθηκε  από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εντείνεται κατ’ επιταγή της τρόικα στον τομέα  της Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση, οδηγεί σε δυσμενέστατες και μακροχρόνιες βιολογικές, φυσικές, ψυχικές και πνευματικές επιπτώσεις στους μαθητές.

Αυτή είναι μια εγκληματική  πολιτική εις βάρος της νέας γενιάς, της υγείας των πολιτών, της εθνικής  οικονομίας και της κοινωνίας  γενικότερα. 

Είναι μια πολιτική που  αντιτίθεται στις επιταγές του Συντάγματος  στο οποίο ρητά αναφέρεται: «Η παιδεία  αποτελεί βασική αποστολή του κράτους, έχει δε ως σκοπό την ηθική, πνευματική , επαγγελματική και Φυσική Αγωγή  των Ελλήνων». Αντιτίθεται ακόμη  στις επιταγές της UNESCO, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις οδηγίες των διεθνών εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων. 

Η πολιτική αυτή θα συντριβεί και θα αποτελέσει παρελθόν από την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι  η Φυσικής Αγωγή στην εκπαίδευση αποτελεί την πρώτη και αδιαπραγμάτευτη επιλογή του στην εφαρμογή της αθλητικής του πολιτικής. Βασικό και συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής δραστηριότητας. 

Με κυβέρνηση αριστεράς με κορμό  τον ΣΥΡΙΖΑ, τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης και επανένταξης της Φυσικής Αγωγής στη ζωή του σχολείου είναι δεδομένα: 

  • 3 ώρες εβδομαδιαία σε όλες τις βαθμίδες της βασικής εκπαίδευσης
  • Ουσιαστική ένταξη στη προσχολική αγωγή
  • Αναδιοργάνωση της Φυσικής Αγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση 
  • Εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων, 
  • Κάλυψη των οργανικών κενών γυμναστών, 
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικός έλεγχο της υγείας των μαθητών, 
  • Θεσμοθέτηση εναλλακτικών μορφών άσκησης, 
  • Σύνδεση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τα προγράμματα υγείας, 
  • Σύνδεση του σχολείου με τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις     

Η αντιαθλητική πολιτική της συγκυβέρνησης  Σαμαρά-Βενιζέλου και τρόικα θα ανατραπεί !