Αφροδίτη Σταμπουλή για ΤΑΡ: ΥΠΕΚΑ & Περιφέρεια θελουν επενδύσεις αγνοώντας τις επιπτώσεις στους κατοίκους!

Αφροδίτη Σταμπουλή για ΤΑΡ: ΥΠΕΚΑ & Περιφέρεια θελουν επενδύσεις αγνοώντας τις επιπτώσεις στους κατοίκους!

Σταμπουλή Αφροδίτη-ΤΑΡ-αγωγός-αερίουΗ βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και την αμετακίνητη θέση του σταθμού συμπίεσης:

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια στις 20/9/14 επιβεβαιώθηκε ότι, ύστερα από τη θετική εισήγηση της επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης – Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Εμπορίου και Αγροτικής Οικονομίας  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις  17/7/14, το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατασκευής του ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline)  χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή σε ό,τι αφορά τη χάραξη όδευσης του αγωγού και τη θέση του σταθμού συμπίεσης στην Π.Ε. Σερρών.

Ο μεν αγωγός διέρχεται από όλο το πλάτος της πεδιάδας Σερρών, μειώνοντας έτσι τη παραγωγικότητα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατά μήκος της διαδρομής του, ο δε σταθμός συμπίεσης εγκαθίσταται σε πυκνοκατοικημένη αγροτική περιοχή νοτίως της πόλης των Σερρών (μεταξύ Κρίνου – Κωνσταντινάτου – Νεοχωρίου – Νέου Σκοπού), συνιστώντας κίνδυνο για το περιβάλλον (αέριοι ρύποι – ηχορύπανση) και για την ασφάλεια των κατοίκων (πιθανότητα ατυχήματος – έκρηξη).

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αδιαφορεί για τις αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες του έργου αλλά, απεναντίας, φαίνεται να «διευκολύνει» την κοινοπραξία του ΤΑΡ, αποκρύπτοντας αρνητικές αποφάσεις πολιτικών οργάνων και αντιπροτάσεις επίσημων θεσμοθετημένων επιστημονικών φορέων.

Στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ (Γενική Δ/νση Περιβ/ντος – Ε.Υ.ΠΕ., αρ. πρωτ. 174848/12-9-2014) αγνοήθηκαν οι ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Σερρών και Εμ. Παπά, ενώ, αντίθετα, λήφθηκε υπόψη η ομόφωνα θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς. Επίσης, ο Υπουργός ΠΕΚΑ θεώρησε μάλλον ανάξια αναφοράς τη θέση – πρόταση του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας και δεν έλαβε καθόλου υπ’ όψη την εναλλακτική πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας. 

Η στάση αυτή του ΥΠΕΚΑ εντάσσεται πλήρως εντός του πλαισίου των πάση θυσία και «έναντι οιουδήποτε κόστους» επενδύσεων στη χώρα μας, όπως χαρακτηριστικά αποφάνθηκε ο κος Πρωθυπουργός, ο οποίος κατά σύμπτωση αυτές τις μέρες επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζαν.

 Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, δείχνει να κινείται και η ηγεσία της Περιφέρειας, η οποία έσπευσε να «περάσει» την έγκριση της ΜΠΕ από επιτροπή (διαδικασία που ο Αντιπεριφερειάχης Σερρών ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε) αντί να τη θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο (διαδικασία που ο Αντιπεριφερειάχης Σερρών αρνήθηκε να απαιτήσει έστω και τώρα).

 Με αυτά τα δεδομένα οι εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις της Αντιπεριφέρειας με την Εταιρεία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Μόνο ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων θα εξασφαλίσει μια βιώσιμη προοπτική για το περιβάλλον και την κοινωνία