Αφροδίτη Σταμπουλή: Οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο Αντιπεριφερειάρχης έκαναν κωλοτούμπα στο θεμα όδευσης του αγωγού ΤΑΡ!

Σταμπουλή Αφροδίτη-ΤΑΡ-αγωγός-αερίουΟι προσπάθειες του αντινομάρχη Σερρών κ. Μωϋσιάδη, να δικαιολογήσει τις ενέργειές του στο θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου της ΤΑΡ και του σταθμού συμπίεσης, προκάλεσαν την αντίδραση της βουλευτού Αφροδίτης Σταμπουλή, η οποία διένειμε γραπτή δήλωση στα ΜΜΕ, στην οποία επιτίθεται στον αντιπεριφερειάρχη, κατηγορώντας των ότι αντι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών της ΠΕ Σερρών, εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης, χωρίς να νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων. Ενω κατηγορεί και τους κυβερνητικούς βουλευτές για κολοτούμπα, αφού άλλα υποστήριζαν πριν ένα χρόνο και άλλα πρεσβεύουν τώρα. Αναλυτικά στη δήλωσή της η Σερραία βουλευτής αναφέρει:

Μετά την αποκάλυψη, κατά τη σύσκεψη του περασμένου  Σαββάτου, της μεθόδευσης που ακολούθησε η ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να γίνει  με τις ελάχιστες δυνατές τριβές και την ελάχιστη δυνατή δημοσιότητα η αποδοχή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής του TAP, την οποία χρειαζόταν η κυβέρνηση για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, ο Αντιπεριφερειάρχης εξαπέλυσε μια προκλητική επικοινωνιακή επίθεση, προσπαθώντας να επηρεάσει την κοινή αίσθηση για τις βαρύτατες ευθύνες του.
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Κίνησης Πολιτών για αλλαγή τόσο της όδευσης του αγωγού, ώστε να μην περνά από γη υψηλής παραγωγικότητας, όσο και της χωροθέτησης του συμπιεστή, ώστε να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από κατοικημένες περιοχές και επίσης να μην καταστρέφει γη υψηλής παραγωγικότητας αρχικά έγινε αποδεκτό από τον ίδιο και δεσμεύτηκε για την υποστήριξή του.
Ωστόσο από το Σάββατο ακούμε την καινοφανή θεωρία περί απλής οικονομικής ζημίας που αποτελεί η καταστροφή για δεκαετίες σημαντικής έκτασης καλλιεργήσιμης γης, για την οποία αρκεί να εξασφαλισθούν αποζημιώσεις απροσδιόριστου ύψους και σε απροσδιόριστο χρόνο.
Χθες ακούσαμε και τον λόγο της παραίτησης του Αντιπεριφερειάρχη, κατά τις εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την εταιρεία του ΤΑΡ, από το αίτημα επαναχάραξης του αγωγού: Θα καθυστερήσει το έργο 1,5-2 χρόνια και «η κυβέρνηση επείγεται». Δεν διευκρινίσθηκε ποια κυβέρνηση «επείγεται», η ελληνική που δεν έχει εξασφαλίσει κανένα αντισταθμιστικό όφελος ούτε καν την παροχή φυσικού αερίου, η αζέρικη που εύλογα θέλει να πουλήσει το προϊόν της ή κάποια από τις κυβερνήσεις των οποίων τα γεωπολιτικά παιχνίδια εξυπηρετούνται σε βάρος των κατοίκων της χώρας.
Όπως και δεν διευκρινίσθηκε αν συμμερίζονται αυτή την άποψη οι κυβερνητικοί βουλευτές/τρια, κάνοντας άλλη μια κωλοτούμπα σε σχέση με όσα έλεγαν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος το Νοέμβριο του 2013.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας σε προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και την κατά το δυνατόν διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, θα αντισταθεί μαζί με τους κατοίκους της περιοχής στις καταστροφές που επιφέρει η συγκεκριμένη όδευση του αγωγού και η χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης, τη στιγμή μάλιστα που εκτιμάται ότι τα προαλειφόμενα κέρδη της εταιρείας επιτρέπουν με το παρά πάνω την κάλυψη του κόστους των εναλλακτικών λύσεων. Παράλληλα με την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας οι διαρκείς κινητοποιήσεις είναι αυτές που θα επιβάλουν προς κάθε κατεύθυνση να τοποθετηθούν οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη.
 Αφροδίτη Σταμπουλή
Βουλεύτρια Σερρών ΣΥΡΙΖΑ    
 

One Response to "Αφροδίτη Σταμπουλή: Οι κυβερνητικοί βουλευτές και ο Αντιπεριφερειάρχης έκαναν κωλοτούμπα στο θεμα όδευσης του αγωγού ΤΑΡ!"

 1. Αντώνης Μιχαηλίδης   26 Σεπτεμβρίου 2014 at 09:12

  Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με τον ΤΑΡ.
  Εδώ και 35 χρόνια μένω στο Τορόντο του Καναδά. Όταν η χώρα αυτή άρχισε να βγάζει πετρέλαιο στο Κάλγκαρι, έγινε μια τεράστια καμπάνια με πρωταγωνίστρια την κυβέρνηση να διαδοθεί η χρήση αερίου στις θερμάνσεις. Οι περισσότεροι κάτοικοι μετατρέψαμε τους καυστρήρες από πετρέλαιο σε αέριο γιατί ήταν πολύ πιο φτηνό.
  Σήμερα το αέριο έφτασε να είναι πιο ακριβό από το πετρέλαιο και το ρεύμα και υποχρεωθήκαμε όλοι οι χρήστες αερίου να πληρώνουμε ένα χαράτσι 70 δολαρίων τον μήνα για τα έξοδα του αγωγού ο οποίος μεταφέρει το αέριο από το Κάλγκαρι στο Οντάριο. Ποιος μας εγκυάται πως δεν θα γίνει κι εδώ κάτι ανάλογο;
  Όσο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας αγωγός αερίου μπορείτε να ανατρέξετε στις κατά καιρούς καταστροφές που γίνονται στις χώρες όπου υπάρχουν τέτοιοι αγωγοί.
  Αν το κράτος των Αθηνών αναγνώριζε την αξία της Σερραϊκής γης, ποτέ δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο…