Αφροδίτη Σταμπουλή: προκαλεί ερωτηματικά ο σάλος που έχει ξεσπάσει στη σερραϊκή κοινωνία για τα στρατόπεδα

Με δεδομένη τη θετική στάση από την αρχή, του ΥΕΘΑ Πάνου Καμένου, προκαλούνται ερωτημάτικά για όλο το σάλο που ξέσπασε στις Σέρρες για τα στρατόπεδα. Αυτό επισημαίνει σε δήλωση της η βουλευτής Σερρών με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση τόσο με τις κινήσεις του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη, όσο και με τις ανακοίνωσεις (σ.σ. κατόπιν εορτής) της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, και της δημοτικής κίνησης «Διάβαση Πεζών» (σ.σ. που οι πολιτικές της καταβολές προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ).

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή της η σερραία Βουλευτής:

Πέρα από τις όποιες συμφωνίες ή διαφωνίες για το πνεύμα αξιοποίησης των ανενεργών στρατοπέδων, που διέπει τα σχετικά άρθρα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσον αφορά ειδικά στα στρατόπεδα που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Σερρών τα δεδομένα είναι τα εξής:

α) Κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μέχρι στιγμής εντασσόμενων στη νεότευκτη Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προς αξιοποίηση με τους όρους που προβλέπει ο νέος νόμος, και ο κατάλογος είναι διαθέσιμος σε κάθε ενδιαφερόμενο.

β) Κατά την 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13/7/2016 ο Υπουργός κ. Καμμένος αναφέρθηκε στα στρατόπεδα των Σερρών δηλώνοντας ρητά:

«Εάν είναι κάτι που ανήκει ήδη στον Δήμο δεν πρόκειται να το διεκδικήσουμε εμείς και αυτά που δίνονται προς εκμετάλλευση είναι απόλυτα καθαρές περιοχές, καθαρά στρατόπεδα, που είναι ξεκαθαρισμένο ότι δεν είναι κληροδοτήματα, που δεν υπάρχει ιδιοκτησιακό καθεστώς, που δεν υπάρχει θέμα δασικό κ.λπ.».

γ) Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και πάλι ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι εκεί όπου υπάρχουν συμφωνίες θα ισχύσουν, και γενικά οι προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχουν προτεραιότητα έναντι των προτάσεων από την ιδιωτική πρωτοβουλία, διότι το νόημα του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία οικισμών προς όφελος του προσωπικού. «Δεν θέλουμε εμείς να δημιουργήσουμε επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε.

Με αυτά τα δεδομένα προκαλεί ερωτηματικά ο σάλος που έχει ξεσπάσει στη σερραϊκή κοινωνία τις τελευταίες μέρες γύρω από το ζήτημα.

Βέβαια η κοινωνία των πολιτών, με κάθε μορφή έκφρασής της, έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί την πρόσβαση στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους όπως και στα υπόλοιπα δημόσια αγαθά. Όμως αυτό που δεν πρέπει να ξεχνιέται είναι ότι,  όπως αποδεικνύει η κοινωνική εμπειρία, τέτοιου είδους κινηματικές δράσεις δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθούν από οποιεσδήποτε βουλευτικές παρεμβάσεις.

Αφροδίτη Σταμπουλή

Βουλεύτρια Σερρών ΣΥΡΙΖΑ