Αγωγός αερίου ΤΑΡ: Η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας προτείνει τρεις εναλλακτικές επιλογές διέλευσης και χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης

Αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων
Αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων

Ρύπανση της ατμόσφαιρας, προβλήματα σε υψηλής παραγωγικότητας γη, μέχρι και αιθαλομίχλη μπορεί να προκαλέσει η εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ στην περιοχή των Σερρών.

Προβλήματα λόγω του σχεδιασμού για τη διέλευση του αγωγού ΤΑP από γη υψηλής παραγωγικότητας στο λεκανοπέδιο των Σερρών και λόγω της πρόβλεψης της τοποθέτησης του συμπιεστή φυσικού αερίου σε μικρή απόσταση από την πόλη, διαπιστώθηκαν από εκθέσεις που διενήργησαν η Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και η υπηρεσία Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Αυτό κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και το επιβεβαίωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μωυσιάδης.
Η εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά θα καταστρέψει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, είπε ο κ. Τρεμόπουλος, όπως άλλωστε και ο αγωγός, ο οποίος επιπλέον έχει σημαντικές εκπομπές αερίων ρύπων, πάνω από τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας, σύμφωνα με μελέτη του εργαστηρίου «Δημόκριτος».
Οι Σέρρες κινδυνεύουν να αποκτήσουν αέρια ρύπανση και αιθαλομίχλη, ειδικά σε ρύπους, όπως τα οξείδια του αζώτου και το μονοξείδιο του άνθρακα, τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος.
Το πρόβλημα επιβεβαίωσε και ο κ. Μωυσιάδης, λέγοντας ότι δυο επιτροπές περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το έχουν εντοπίσει, ειδικά τις επιπτώσεις από το σταθμό συμπίεσης στην καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας. Επειδή βρίσκεται κοντά σε αστικά κέντρα, όπως η πόλη των Σερρών, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν και επιπτώσεις στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Επισήμανε μάλιστα ότι επιτροπή της Περιφέρειας μελέτησε το πρόβλημα και πρότεινε στην εταιρία που κατασκευάζει τον αγωγό τρεις εναλλακτικές επιλογές διέλευσης και χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης, ενώ η απάντηση της εταιρίας θα δοθεί εντός του Μαρτίου. «Αν δε δεχτούν μια από τις εναλλακτικές θα είμαστε απέναντί τους. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τόσο απαράδεκτο», σημείωσε.