Αγωγός ΤΑΡ: Αλλάζει η χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου των Σερρών

Αγωγός ΤΑΡ: Αλλάζει η χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου των Σερρών

140529_Tzitzikostas_syskepsi_TAP_1Θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την αλλαγή χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Λύση στο ζήτημα της χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, στην περιοχή των Σερρών θα αναζητήσουν από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.

Μετά τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί από τους κατοίκους της περιοχής, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, είχε δεσμευτεί ότι θα επιχειρηθεί αλλαγή της αρχικής χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης.

Σήμερα, συγκάλεσε σύσκεψη παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη και Περιβάλλοντος, Φάνη Παπά, με τους εκπροσώπους της εταιρείας για το ζήτημα.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “συναποφασίσαμε να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την αλλαγή χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης. Η σημερινή θέση δε γίνεται αποδεκτή από την Περιφέρεια και το τονίσαμε στους ανθρώπους της εταιρείας. Οι ίδιοι είπαν ότι θέλουν να βοηθήσουν, ακούν τις ανησυχίες της κοινωνίας των Σερρών και συμφώνησαν στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής εναλλακτικής λύσης. Πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα, σεβόμενοι τις ανησυχίες των κατοίκων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία τους. Το αίτημα της κοινωνίας να απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές ο σταθμός θα ικανοποιηθεί”.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας T.A.P. Α.Ε., οι οποίοι, όπως τόνισε, «συνεργάζονται εξαιρετικά με την Περιφέρειά μας και από την πρώτη στιγμή βρίσκονται κοντά μας για να μας ενημερώσουν για το έργο, τη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα του έργου, αλλά και να ακούσουν τις πιθανές ανησυχίες που διατυπώνονται, ενημερώνοντας αρμοδίως και όλες τις περιοχές απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός». Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ξεχωριστή αναφορά στη σπουδαιότητα του έργου της κατασκευής του αδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP, τονίζοντας ότι «για τη χώρα μας και ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό έργο, διότι μας τοποθετεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και ως χώρα και ως Περιφέρεια και, ταυτόχρονα, δημιουργεί, αμέσως ή εμμέσως, 2.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών και αρμόδιος στον τομέα Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. Γιάννης Μωυσιάδης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα σύστασης της επιτροπής για την επαναχωροθέτηση της υφιστάμενης θέσης του σταθμού συμπίεσης. «Και μόνο η αυξημένη ανησυχία του κόσμου μας υποχρεώνει και μας δεσμεύει να μην αποδεχθούμε την υφιστάμενη θέση του σταθμού συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP, η οποία στην περιοχή μας πλησιάζει κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ιδιαίτερα στην πόλη των Σερρών. Όσον αφορά την υπόλοιπη πορεία του έργου, δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας της υγείας των κατοίκων των Σερρών.  Το μόνο θέμα που εγείρεται είναι οικονομικό και το οποίο μπορεί να διευθετηθεί μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ των ιδιοκτητών των γεωργικών εκτάσεων από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός και της κοινοπραξίας», σημείωσε ο κ. Μωυσιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη, η σημερινή θέση του σταθμού είναι πολύ κοντά σε οικισμούς και πυκνοκατοικημένες περιοχές, μεταξύ Νεοχωρίου και Νέου Σκοπού Σερρών. “Προτείναμε εναλλακτικές θέσεις, οι οποίες όμως είχαν προβλήματα. Θα γίνουν νέες προτάσεις και θα αποφασίσει η επιτροπή”, σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε τη σπουδαιότητα του αγωγού για την περιοχή τονίζοντας ότι “μας βάζει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη” και δήλωσε ότι στην Κεντρική Μακεδονία θα δημιουργηθούν λόγω του συγκεκριμένου έργου 2.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. “Ζητήσαμε από την εταιρία όλες οι προσλήψεις να προέλθουν από κατοίκους της περιοχής”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της κοινοπραξίας TAPA.E. για την Ελλάδα RikardScoufiasέκανε λόγο για μια εποικοδομητική σύσκεψη με στόχο να επιτευχθεί στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Scoufias επισήμανε τη σημασία του έργου όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλη την Ευρώπη, και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πολύ καλή συνεργασία. «Μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε μία κοινή ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από μέλη της κοινοπραξίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να προχωρήσει το έργο και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η κατασκευή του αγωγού στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Scoufias

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας δήλωσαν πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2016 και θα ολοκληρωθούν το 2020, ενώ στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί το 80% του αγωγού εντός ΕΕ (το 25% στην Κεντρική Μακεδονία).