«Αγρότες προσοχή στον πατατόσπορο»

πατάτες_αγρότεςΤο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών  ανακοινώνει προς τους πατατοπαραγωγούς του Νομού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά πατατόσπορου από την περιοχή Νευροκοπίου Δράμας στην οποία έχει από πέρυσι διαπιστωθεί η παρουσία του φυτοπαθογόνου μύκητα καραντίνας Synchytriumendobioticum που προκαλεί την ασθένεια «καρκίνωση της πατάτας».

Ήδη στην περιοχή του Νευροκοπίου εφαρμόζονται από πέρυσι έκτακτα μέτρα μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση καλλιέργειας της πατάτας σε συγκεκριμένη έκταση. Το παθογόνο μεταδίδεται σε αμόλυντες περιοχές με μολυσμένο πατατόσπορο που έχει λανθάνουσα προσβολή (μικρούς δυσδιάκριτους όγκους), με έδαφος που είναι κολλημένο στους κονδύλους, γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, υποδήματα και ζώα.

Ως εκ τούτου ενημερώνονται οι πατατοπαραγωγοί της Π.Ε. Σερρών και ιδιαίτερα οι παραγωγοί της Ορεινής και της Α. Βροντού, λόγω γειτνίασης με την περιοχή του Νευροκοπίου, να δείξουν αυξημένη προσοχή στην αγορά πατατόσπορου από την περιοχή της Δράμας. Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση  ο πατατόσπορος πρέπει να είναι πιστοποιημένος.

Η Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών μετέχει κάθε χρόνο στο εθνικό πρόγραμμα των επισκοπήσεων για παθογόνα καραντίνας στην πατάτα, σύμφωνα με το οποίο δεν έχει διαπιστωθεί στην Π.Ε. Σερρών η ύπαρξη του συγκεκριμένου παθογόνου. Τέλος κάθε παραγωγός πρέπει να γνωστοποιεί στην Υπηρεσία οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση συμπτωμάτων  ή παρουσία επιβλαβών οργανισμών έτσι ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή εξάπλωσης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών  στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου, στα τηλ. 23213552242321355136.