Αίμα περιόδου και εμμηναρχή – Σε ποια ηλικία μία έφηβη να περιμένει την πρώτη περίοδο

Αίμα περιόδου και εμμηναρχή – Σε ποια ηλικία μία έφηβη να περιμένει την πρώτη περίοδο

Αίμα περιόδου στο εσώρουχο σε ηλικία 12-16; Η περίοδός σας μόλις ξεκίνησε και σηματοδοτεί την μετάβαση από «κορίτσι» σε «γυναίκα». Είναι πολύ σημαντικό μία έφηβη να γνωρίζει από την μητέρα της και στη συνέχεια από έναν γυναικολόγο πώς να χειριστεί την κατάσταση της εμμηνόρροιας, ειδικά αν είναι επώδυνη.

Σε ποια ηλικία ένα κορίτσι έχει την πρώτη του περίοδο;

Κατά μέσο όρο στην χώρα μας ένα κορίτσι 12-13 χρόνων θα δει αίμα περιόδου κάποια μέρα ξαφνικά. Οι ηλικίες δεν διαφέρουν γενικά σε όλες τις χώρες και αναμένεται έως τα 15-16 η κοπέλα να έχει αδιαθετήσει. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες που μπορούν να καθυστερήσουν ή να επισπεύσουν αυτό το ξεκίνημα. Αυτοί είναι:

  • Κληρονομικότητα: Τα γονίδια εμπλέκονται πολύ στην διαδικασία της εμμηναρχής, αφού για μία έφηβη ενδεικτική ηλικία θα μπορούσε να ληφθεί η ηλικία εμμηναρχής της μητέρας της ή της μεγαλύτερής της αδελφής
  • Σωματικό βάρος: Θεωρείται ότι όταν το ποσοστό του σωματικού λίπους αυξηθεί στο 23,5% τότε η περίοδος βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να έρθει.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες: Οι νεαρές που βιώνουν ψυχολογική πίεση για οποιονδήποτε λόγο τείνουν να εμφανίζουν νωρίτερα περίοδο

Μετά την πρώτη περίοδο να περιμένω αστάθεια κύκλου;

Η έμμηνος ρύση ελέγχεται από ενδοκρινολογικούς παράγοντες και για να βρει σταθερό κύκλο συγκεκριμένων ημερών χρειάζεται περίπου 3 χρόνια. Μία ενδεχόμενη αστάθεια κύκλου τον πρώτο καιρό λοιπόν είναι αναμενόμενη και δεν χρειάζεται να προκαλεί φόβο και ανησυχία στην κοπέλα.

Σε ποια ηλικία μη έναρξης περιόδου πρέπει να ενημερωθεί ο γυναικολόγος;

Ένας γυναικολόγος-μαιευτήρας θα πρέπει να ενημερωθεί αν η έφηβη είναι 16 ετών και δεν έχει αρχίσει η περίοδος της, αν είναι 13 ετών και δεν έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι μαστοί ή αν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 χρόνια μετά τον σχηματισμό μαστών και τριχοφυΐας στο εφήβαιο και δεν έχει ξεκινήσει η έμμηνος ρύση.

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Μιχάλης Λαζανάκης, Αθήνα

Gynaecologist – Obstetrician Michael Lazanakis, Athens

https://venusmed.gr/

https://venusmed.gr/en/