Αιτίες φλεβικής ανεπάρκειας – Πως οδηγεί στην θρόμβωση ποδιού

Αιτίες φλεβικής ανεπάρκειας – Πως οδηγεί στην θρόμβωση ποδιού

Μιλώντας για χρόνια φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε κάποια αλυσιδωτή αντίδραση από αλλοιώσεις που μπορεί να εμφανιστούν στο κάτω άκρο και συγκεκριμένα στις φλέβες που δεν λειτουργούν σωστά. Οι φλέβες ανεπαρκούν και δεν είναι ικανές να επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά, λιμνάζοντας τα κάτω άκρα.

3 σημαντικοί λόγοι που μπορεί να δημιουργηθεί φλεβική ανεπάρκεια

Πρωταρχικά μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια των βαλβίδων στις επιπολής φλέβες, αφήνοντας ανοιχτό χώρο για την εμφάνιση κιρσών. Οι επιπολής φλέβες είναι αυτές που φαίνονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Μπορεί να υπάρχει βαλβιδική ανεπάρκεια των εν τω βάθει φλεβών. Αυτό σημαίνει ότι εκδηλώνεται συμπτωματολογία, όπως οίδημα στο άκρο και φανερές αλλοιώσεις στο δέρμα. Αν δεν ελεγχθεί αυτή η κατάσταση τότε απότοκος της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η θρόμβωση ποδιού που μπορεί να οδηγήσει σε μεταθρομβωτικό σύνδρομο.

Ένας άλλος λόγος που η εμφάνιση της φλεβικής ανεπάρκειας πλησιάζει είναι κάποιοι παράγοντες που διαταράσσουν τη μυοφλεβική αντλία της γαστροκνημίας. Μερικές φορές οι αλλοιώσεις της φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να εμφανίζονται ακόμα και χωρίς οι ίδιες οι βαλβίδες των φλεβών να παρουσιάζουν πρόβλημα.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ)

Οι εν τω βάθει φλέβες είναι αυτές που οδηγούν στην κάτω κοίλη φλέβα, την μεγάλη φλέβα που ενώνεται με την καρδιά. Ο όρος θρόμβωση ποδιού σχετίζεται με τη θρόμβωση του αίματος μέσα στις εν τω βάθει φλέβες. Πρόκειται για μία συχνή επιπλοκή των κιρσών των κάτω άκρων, που έχουν μείνει χωρίς θεραπεία.

Δυνητικά είναι μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Ο ασθενής μπορεί να πάθει πνευμονική θρομβοεμβολή, δηλαδή να αποσπαστεί ένα κομμάτι θρόμβου αίματος και να μπεις τους πνεύμονες, παρεμποδίζοντας τη ροή του αίματος και επιβαρύνοντας την αναπνευστική λειτουργία.

Η θεραπεία της θρόμβωσης ποδιού είναι πολύ σημαντική και στοχεύει στο να αποτρέψει την πιθανότητα θανάτου από πνευμονική θρομβοεμβολή, την περίπτωση υποτροπής φλεβικής θρόμβωσης και το μεταθρομβωτικό σύνδρομο.

Για να μάθετε τον τρόπο θεραπείας τόσο της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας όσο και της θρόμβωσης ποδιού, κλείστε ραντεβού με τον Αγγειολόγο – Αγγειοχειρουργό Γεώργιο Ρόκα.