Ακόμα περιμένουν οι κτηνοτρόφοι των Σερρών το τσεκ του 2013!

Ακόμα περιμένουν οι κτηνοτρόφοι των Σερρών το τσεκ του 2013!

βοσκοτόπια-πρόβαταΣαν µια ακόµα καλή αφορµή για την αναζήτηση ουσιαστικών λύσεων στο θέµα της οριοθέτησης των βοσκοτόπων και της αποσαφήνισης των εκτάσεων, που είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν δικαιώµατα κοινοτικών ενισχύσεων, λειτούργησε η τελευταία πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ 2013), όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda.

Ο λόγος για τους κτηνοτρόφους που δεν είχαν εισπράξει τα αντίστοιχα ποσά, ούτε µε την προκαταβολή τον περασµένο Οκτώβριο ούτε µε την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.

Έτσι, η καταβολή επιδοτήσεων ύψους 26 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της περασµένης εβδοµάδας, αφήνει παραπονούµενους χιλιάδες παραγωγούς που ανέµεναν πως και πως τα… καθυστερούµενα και δεν είδαν εν τέλει καµιά κίνηση στους λογαριασµούς τους.

Παρότι δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί ο ακριβής αριθµός των δικαιούχων που παραµένουν απλήρωτοι και µετά τις «διορθώσεις» που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστηµα, το ρεπορτάζ της Agrenda βεβαιώνει ότι είναι πολλοί οι επαγγελµατίες του κλάδου που δεν είδαν «φως» και αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σηµειωτέον ότι µετά τις επίσηµες ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τις διαβεβαιώσεις κτηνοτρόφων ότι υπήρξαν πληρωµές, δικαιούχοι ενισχύσεων από πολλές περιοχές της χώρας «έσπασαν» τα τηλέφωνα της εφηµερίδας Agrenda, διαµαρτυρόµενοι για το γεγονός ότι για µια ακόµη φορά έµειναν εκτός της σχετικής διαδικασίας. O νοµός Σερρών (π.χ. λίµνη Κερκίνη) δείχνει να παρουσιάζει τις περισσότερες εκκρεµότητες µε τους εκεί αιτούντες ενισχύσεων να προβάλουν τις εντονότερες διαµαρτυρίες.
Στρεµµατική ενίσχυση

Το θέµα των εκκρεµοτήτων του τσεκ του 2013 και ο προγραµµατισµός για την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ βρέθηκαν στο επίκεντρο διαδοχικών συναντήσεων στο ΥπΑΑΤ. Σε µια απ’ αυτές, µε συµµετοχή εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων έγινε εκτενής συζήτηση για το επίπεδο που πρέπει να διαµορφωθεί η στρεµµατική ενίσχυση των κτηνοτρόφων και τα προβλήµατα µε τους επιλέξιµους βοσκοτόπους και την ενεργοποίηση δικαιωµάτων.
Δικαιώματα και αναδασώσεις

Το νέο θεσµικό πλαίσιο του νόµου 4264/2014 – άρθρο 60 για τους βοσκοτόπους και τις βοσκές, συνιστά µια καλή αφετηρία για τη διευθέτηση των θεµάτων που έχουν ανακύψει µετά το 2013, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των χαρτών και της ψηφιοποίησης των βοσκοτόπων. Αυτό δηλώνει στην Agrenda ο τεχνικός σύµβουλος της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Κόκορας και, όπως λέει, η απάντηση θα δοθεί µέσα από τον ορισµό των χρήσεων γης, πράγµα που σηµαίνει ότι ανεξάρτητα από το αν µια έκταση περιγράφεται σαν βοσκότοπος ή σαν δάσος, θα µπορεί να συνιστά επιλέξιµη έκταση και να ενεργοποιεί δικαιώµατα, εφόσον παράλληλα προβλέπεται ότι σε ό,τι αφορά τη χρήση της δύναται να αξιοποιηθεί σαν βοσκότοπος, καθώς διαθέτει προσδιορισµένη βοσκοϊκανότητα.

Βέβαια, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλά σηµεία παραµένουν άλυτα και ένα από αυτά έχει να κάνει µε τις αναδασωτέες εκτάσεις και την απαγόρευση βόσκησης σ’ αυτές για µια 5ετία στην περίπτωση των προβάτων και για µια 10ετία στην περίπτωση των αιγών.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις µετά από πυρκαγιά και προκειµένου να µη χάνονται δικαιώµατα, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων προτείνουν τη διαµόρφωση ενός προγράµµατος (κουµπαράς) που θα λαµβάνει µέριµνα έναντι των δικαιούχων άµεσων κοινοτικών ενισχύσεων αυτής της µορφής.

Πηγή: www.agronews.gr

 

Advertisements