Ακόμη διαβουλεύονται στο ΥΠΑΑΤ για ελάφρυνση των χαλαζόπληκτων αγροτών στις Σέρρες

Ακόμη διαβουλεύονται στο ΥΠΑΑΤ για ελάφρυνση των χαλαζόπληκτων αγροτών στις Σέρρες

Ζιωγας-χαλαζοπληκτοι-ΣέρρεςΓια περαιτέρω ενίσχυση των συνεργείων καταγραφής ζημιών που προκλήθηκαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση στο Νομό Σερρών έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, τονίζοντας ότι το Υπουργείο παράλληλα επικοινωνεί με την Κομισιόν για να δει αν μπορεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσει προβλέψεις για την ασφάλεια κινδύνου στον πρωτογενή τομέα.

Σε αυτές τις δηλώσεις προχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινής Αραμπατζή. Τόνισε, ότι γίνεται «ιεραρχημένα η καταγραφή των ζημιών στο Νομό Σερρών, ώστε να προηγηθούν τα ευπαθή προϊόντα και τα προϊόντα που βρισκόταν στην περίοδο ακριβώς της συγκομιδής».
Η κ. Αραμπατζή αναφερόμενη σε σχετική απάντηση του Προέδρου του ΕΛΓΑ με ημερομηνία 09/07/2014, όπου προκύπτει ότι μόλις 21.000 στρέμματα από τα 120.000 εικαζόμενα καταστραφέντα έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής και μόλις 26 γεωπόνοι, από τους 75, που προέβλεπε η έκτακτη Υπουργική Απόφαση, δουλεύει για τις εκτιμήσεις στο Νομό Σερρών, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους χρόνους, που είναι απαγορευτικοί.

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναγνώρισε από το βήμα της Βουλής ότι η καταστροφή στις Σέρρες είναι πράγματι πρωτοφανής, ωστόσο δεν δεσμεύθηκε για το θέμα της προκαταβολής, λέγοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε με το προβλεπόμενο νομοθετικό καθεστώς να γίνει τάχιστη και συντονισμένη απόδοση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Σημείωσε ακόμα, ότι «έχουν γίνει συναντήσεις και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για μια σειρά θεμάτων, καθώς και με τους αρμόδιους που εμπλέκονται  με το ΟΣΔΕ,  έτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη αντιμετώπιση των πληγέντων παραγωγών». Υπογράμμισε, όμως, ότι η «προκαταβολή των αποζημιώσεων δεν προβλέπεται, καθώς χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται συνάντηση των δύο Υπουργείων, την οποία έχει ζητήσει με επιστολή της στις 25/06/2014 η κ. Αραμπατζή και προσυπογράφει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ειδικά για την αντιμετώπιση της καταστροφής στις Σέρρες.