Ακράτεια ούρων και φίμωση: Πώς μπορεί ο ουρολόγος να βοηθήσει;

Η ακράτεια ούρων και η φίμωση είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του γυναικείου αλλά και ανδρικού ουρογεννητικού συστήματος, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά ένας ουρολόγος.

Μπορούν όμως αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν αποτελεσματικά και χωρίς επιπλοκές; Ο εξειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος Παντελής Κατσίβας, εξηγεί τη φύση της κάθε περίπτωσης, τα αίτια της αλλά και την βέλτιστη μέθοδο αντιμετώπισης της.

Αδυναμία ελέγχου της ούρησης

Γνωστή και ως ακράτεια ούρων, είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους με μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες και τα αίτια της μπορεί να ποικίλουν. Υπάρχουν 4 ειδών ακράτειες στις γυναίκες που προκύπτουν σε διαφορετικές περιπτώσεις:

  • Απώλεια ούρων από προσπάθεια: Συμβαίνει όταν περπατάτε, ασκείστε ή σηκώνετε βάρη, βήχετε, φταρνίζεστε ή γελάτε και είναι η συχνότερη μορφή ακράτειας.
  • Επιτακτική ακράτεια ούρων: Αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων.
  • Ακράτεια ούρων μικτού τύπου: Συμβαίνει όταν οι γυναίκες έχουν συμπτώματα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια, όσο επιτακτικής ακράτειας.
  • Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση: Συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς λόγω δυσλειτουργίας των νεύρων που ελέγχουν την ούρηση ή απόφραξη της ουρήθρας που εμποδίζει τη ροή ούρων.

Για να αντιμετωπιστεί η ακράτεια ούρων, ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν, διατίθεται μία σειρά από θεραπευτικές μεθόδους, από φυσιοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, μέχρι χειρουργική αντιμετώπιση για μόνιμα αποτελέσματα.

Στένωση ακροποσθίας

Ευρύτερα γνωστή και ως φίμωση, η κατάσταση αυτή, μπορεί να είναι είτε εκ γενετής, είτε επίκτητη και ουσιαστικά το στόμιο του δέρματος που καλύπτει την βάλανο, είναι υπερβολικά στενό με αποτέλεσμα την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου και δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενούς. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτείται χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένα πλαστική της ακροποσθίας, ώστε να προστατεύει τη βάλανο αλλά και να επιτρέπει την αποκάλυψη της. Αν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία για καιρό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και νέκρωση του πέους.

Μάθετε περισσότερα για την χειρουργική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων, στην ιστοσελίδα του χειρουργού ουρολόγου Παντελή Κατσίβα.