Ακτινίδιο: Σε leader της αγοράς εξελίσσεται η Ελλάδα

Ακτινίδιο: Σε leader της αγοράς εξελίσσεται η Ελλάδα

ακτινίδιοΣτις μεγάλες δυνάμεις στον κλάδο παραγωγής ακτινιδίου έχει ενταχθεί η Ελλάδα καθώς ολοένα και περισσότερες εκτάσεις αφιερώνονται στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου φρούτου που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα των βορείων χωρών, αλλά και των αναδυόμενων αγορών. Ο πλούτος του σε βιταμίνη C το καθιστά αναπόσπαστο μέρος της διατροφής στις βόρειες και κρύες χώρες της Ευρώπης ενώ λόγω και τάσεων της αγοράς και νέων καταναλωτικών συνηθειών κερδίζει έδαφος σε Κίνα, Νότα Αφρική και Αραβική Χερσόνησο.  

Οι πρώτες αγορές κατανάλωσης του ακτινιδίου, ειδικά της πλέον δημοφιλούς ποικιλίας Hayward είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ σημαντικός όγκος της παραγωγής του κατευθύνεται και στη Νότια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (Ντουμπάι, Αραβικά Εμιράτα κλπ). Η εσωτερική αγορά είναι περιορισμένη, αν και αναπτυσσόμενη λόγω της ανάγκης για υγιεινή διατροφή, με τις πρόχειρες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εγχώρια κατανάλωση να αποσπά το 20% της παραγωγής. Το υπόλοιπο 80% οδεύει προς εξαγωγή.

Πλέον η χώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με 150.000 τόνους. Πρώτη είναι η Ιταλία με ετήσια παραγωγή 400.000 τόνους, ακολουθεί η νέα Ζηλανδία και τέταρτη η Χιλή με 60.000-70.000 τόνους. Ωστόσο οι βασικοί αντίπαλοι είναι η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία λόγω του ότι η παραγωγή τους βγαίνει στα ράφια την ίδια περίοδο με την Ελλάδα, δηλαδή από τον Οκτώβρη μέχρι και το Μάη. Αντίθετα το υπόλοιπο διάστημα η Νέα Ζηλανδία και η Χιλή, που είναι στο νότιο ημισφαίριο καλύπτουν τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς χωρίς να είναι άμεσα ανταγωνιστές στο ύψος της τιμής

 

Σύμμαχος το … βακτήριο κι εχθρός η «χύμα» διάθεση

Άτυπος πάντως σύμμαχος των ελλήνων παραγωγών είναι ένα βακτήριο που καταστρέφει τα φυτά στην Ιταλία. Στις απέραντες εκτάσεις της Εμίλια Ρομάνα αλλά και των άλλων βόρειων περιοχών της γειτονικής χώρας η καταστροφές υπονομεύουν την παραγωγή. Διέξοδο για τους δαιμόνιους Ιταλούς που ήδη εδώ και χρόνια έχουν των έλεγχο πολλών δικτύων διανομής …. η αγορά ποσοτήτων σε κλούβες, δηλαδή χύμα. Πληρώνοντας τοις μετρητοίς σε τιμές περίπου 0,40 – 0,45 προμηθεύονται ποσότητες από τις περιοχές της Μακεδονίας και αλλού εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ρευστότητας των αγροτών αλλά και την απουσία καθετοποιημένης διαδικασίας παραγωγής κι επώνυμης διάθεσης του προϊόντος.

«Εμείς διαθέτουμε προϊόντα επώνυμα στις διεθνείς αγορές πληρώνοντας τιμές περίπου 10 λεπτά πιο πάνω από τους Ιταλούς, αν και τμηματικά στην ομάδα παραγωγών μας, ανάλογα φυσικά και με την ποιότητα της σοδειάς» αναφέρει η Εμπορική Διευθύντρια, κ. Μαρία Αναστασιάδου της ΕΑΣ Καβάλας, που με την επωνυμία Kavala Coop αποτελεί την πρώτη εξαγωγική δύναμη στον τομέα στην Ελλάδα. Η ίδια επισημαίνει,  μιλώντας στην Agrotica News,  την ανάγκη να διατίθενται τα ακτινίδια, κι όχι μόνο, στις διεθνείς αγορές με επωνυμία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, όπως υπογραμμίζει, να διασφαλιστεί σε βάθος χρόνου το εισόδημα των παραγωγών αλλά και το «κλείδωμα» των δικτύων διάθεσης και εμπορίας.

Ουσιαστικά η πρακτική που είναι διαδεδομένη στο λάδι που πουλιέται ως no name κατά χιλιάδες τόνους στην Ιταλία συμβαίνει και στον κλάδο των ακτινιδίων. Τελικά βέβαια το τελικό προϊόν, βαφτισμένο Ιταλικό αλλά επί της ουσίας Ελληνικό,  ανάλογα  με την ποιότητα φτάνει στον Ευρωπαίο καταναλωτή σχεδόν 10 λεπτά ακριβότερο, αλλά χωρίς απτό κέρδος για τον Έλληνα αγρότη.

 

Έλλειψη ψυγείων ρίχνει την τιμή

Άλλο ένα βασικό πρόβλημα της χώρας, που υπονομεύει την τιμή, αλλά και την ποιότητα γέυσης είναι η απουσία ειδικών χώρων αποθήκευσης, δηλαδή  ψυγείων. Οι αγρότες αναγκάζονται να τα συλλέγουν μαζεμένα χωρίς δυνατότητα «γερού παζαριού», ενώ συχνά τα κόβουν άγουρα ώστε να αντέξουν μέχρι να διατεθούν. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα, σε πανελλαδική κλίμακα, βελτίωσης των υποδομών θα βοηθήσει της σταδιακή είσοδο στην αγορά των παραγόμενων ποσοτήτων και θα διασφαλίσει έλεγχο της τιμής. Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κλέαρχο Σαραντίδη η αγορά του ακτινιδίου μοιάζει με τη χρηματιστηριακή καθώς έχει μεγάλες διακυμάνσεις, που σχετίζεται με την κάθε φορά ποσότητα που μπαίνει στην αγορά από κάθε χώρα. «Κλειδί για την τιμή είναι να μπορείς να ελέγχεις της διάθεση ανάλογα με τη διακύμανση» τονίζει και συμπληρώνει:

«Αν και η ΕΑΣ διαθέτει εργοστάσιο επεξεργασίας ακτινιδίων στο επενδυτικό της πλάνο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ βρίσκεται η μετατροπή μέρους  του εκκοκκιστηρίου που διαθέτει σε ψυγεία για τη διατήρηση των φρούτων που διακινεί, όχι μόνο των ακτινιδίων. Θα διαθέσουμε 2,5 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εκκοκκιστηρίου σε ψυγεία. Αυτά που έχουμε τώρα είναι δυναμικότητας 7.000-7.5000 τόνων και με την επέκταση θα αυξηθούν κατά 1500 τόνους», αναφέρει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κώστας Λεπίδας. Ο ίδιος προσθέτει ότι παρόλο που η πανελλαδική παραγωγή ακτινιδίου φτάνει τους 150.000 τόνους, οι εγκαταστάσεις καλύπτουν μόλις το 1/5 της παραγωγής με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει η αγορά από νωρίς με το προϊόν να συμπιέζεται η τιμή και μετά να βρίσκεται σε έλλειψη.

Σύμφωνα με την Εμπορική Διευθύντρια, κ. Μαρία Αναστασιάδου η ΕΑΣ Καβάλας το σύνολο σχεδόν της παραγωγής της (10.000 τόνοι) το εξάγει. Αγορά στόχος για το 2015 αποτελεί η Κίνα. Σύμφωνα, μάλιστα,  με το Γενικό Διευθυντή της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κλέαρχο Σαραντίδη, ήδη έχουν κλειστεί οι πρώτες συμφωνίες με κινεζικές εταιρίες για την απορρόφηση των ελληνικών ακτινιδίων, ωστόσο για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές αναμένεται μια πιστοποίηση από την κινεζική πρεσβεία. Στόχος της ομάδας που ηγείται του Αγροτικού Συνεταιρισμού είναι αφενός η αύξηση της παραγωγής ακτινιδίων στους 13.000-14.000 τόνους σε βάθος τριετίας και αφετέρου η μεγαλύτερη παραμονή του προϊόντος στο «ράφι» μέχρι το τέλος Μαίου.

Γιώργος Αλεξάκης