«Ακτινογραφούν» τον τύμβο Καστά για να αποκαλύψουν τι…κρύβει

«Ακτινογραφούν» τον τύμβο Καστά για να αποκαλύψουν τι…κρύβει

2nsWl5lΤην ευρέως διαδεδομένη σε αρχαιολογικές έρευνες επιστημονική μέθοδο της ηλεκτρονικής διασκόπησης επιστράτευσε το υπουργείο πολιτισμού για να φέρει στο φως τα εικόνες από το εσωτερικό του λόφου Καστά στην Αμφίπολη με καλωδίωση του εδάφους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος” η γενική γραμματέας του υπουργείου Λινα Μενδώνη έχει ήδη επικοινωνήσει με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας, διευθυντή του τμήματος Εφαρμοσμένη Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρη Τσόκα, προκειμένου να αναλάβει η ομάδα του το έργο, τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά την ερχόμενη εβδομάδα.

Άμεσα αποτελέσματα

Ο κ. Τσόκας απάντησε θετικά, γνωστοποιώντας ότι από τη στιγμή που θα αναλάβει το έργο τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα, αφού εντός 7 εως 10 ημερών θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής διασκόπησης και οι αρχαιολόγοι θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους εικόνες από το εσωτερικό του λόφου.(σ.σ. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργος Πολιτισμού κ.Τασούλας σε δηλώσεις του είπε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη 12/11)

Τι είναι η ηλεκτρονική διασκόπηση

Η συγκεκριμένη μέθοδος προβλέπει την καλωδίωση τμηματικά του εδάφους και την εισαγωγή ρεύματος στη γη με τη βοήθεια ηλεκτροδίων. Στη συνέχεια γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης με έναν αρκετά περίπλοκο και ανεπτυγμένο αλγόριθμο που έχουν επινοήσει οι επιστήμονες του εργαστηρίου.

Τα στοιχεία αυτά βοηθούν για την τρισδιάσταση απεικόνιση του εδάφους.

Πρόκειται για μέθοδο που εφαρμόζεται για την εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων σε όλο τον κόσμο.

Το εργαστήριο γεωφυσικής του ΑΠΘ μάλιστα υπήρξε πρωτοπόρο αφού χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διασκόπηση από τις αρχές της δεκαετίας του 80.

Ο Μανώλης Ανδρόνικος ήταν από τους πρώτους με τους οποίους συνεργάστηκε στις διασκοπήσεις ο κ. Τσόκας για τον εντοπισμό του ιερού της Εύκλειας.

Πηγή: ‘Εθνος