Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κοντά σε λύση για το χρέος – Όχι σε εκλογές- “Το τζάμπα πέθανε” για τα κανάλια

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ: Κοντά σε λύση για το χρέος – Όχι σε εκλογές- “Το τζάμπα πέθανε” για τα κανάλια

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για περίπου δύο ώρες απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Κυριακή (11/9) το μεσημέρι στην 81η ΔΕΘ. Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και τη λήψη νέων μέτρων, σημειώνοντας πως τα έσοδα πάνε καλά και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πλέον από πολύ καλύτερη θέση.

Η πιο… ηχηρή στιγμή της συνέντευξης Τύπου ήρθε όταν η δημοσιογράφος του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να εξηγήσει γιατί κλείνει ένα κανάλι που δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για το τέλος των “νταβατζήδων”, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τους εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι από το κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε επίσης ότι το ζήτημα του χρέους θα έχει επιλυθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως δεν βοηθάει με την επιμονή του να ζητεί συνέχεια εκλογές.,

Από την πρώτη κιόλας ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και έριξε ευθύνες στην αντιπολίτευση για τη στάση που κρατά. “Η χώρα έχει ανάγκη απο σταθερότητα κι όχι από εκλογές”, σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε:

“Έχουμε ένα σημαντικό συνέδριο μπροστά μας. Θέλουμε να αποτελέσει τομή να πάρουν μέρος στον διάλογο το σύνολο των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνοι που μας στηρίζουν. Θα πάρουμε συλλογικά τις αποφάσεις μας. Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων”.

Για το χρέος σημείωσε

πως πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς, αλλά δεν έχει λυθεί, λόγω διαφωνιών ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε σχέση με το αν θα προσπαθήσει να πείσει και την Άνγκελα Μέρκελ να δεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Προφανώς η Γερμανία είναι μία πολύ σημαντική χώρα, δεν είναι όμως η μόνη. Θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση. Η λύση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είναι πιο περίπλοκο.

Στην κ. Μέρκελ θα πω ό,τι έλεγα πάντα. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία πρέπει και εκείνοι να την τηρούσουν. Είναι αυτό που μας λένε πάντα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε πραγματοποιήσει είναι μία θετική έκπληξη. Η πρώτη αξιολόγηση αφορούσε το 70% του προγράμματος. Δεν δρέψαμε ακόμα καρπούς εξαιτίας της αντιπαράθεσεις μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας”.

Για έσοδα από τηλεοπτικές άδειες.

“Τα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν σε τρεις φάσεις. Τα πρώτα 80 εκατ. άμεσα. Απρόσμενο έσοδο για τον προϋπολογισμό. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τα πρώτα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Θα τα δώσουμε σε έκτακτες παρεμβάσεις ακριβώς γιατί θα είναι έκτακτα έσοδα. Έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε την αισιοδοξία ότι θα βρούμε τη δυνατότητα κάποια από αυτά να τα διατηρήσουμε”.

Ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες και το κλείσιμο των καναλιών που δεν έλαβαν άδεια από τη δημοσιογράφο του Alpha, Ευαγγελία Τσικρίκα:

 «Χάνω τη δουλειά μου. Γιατί τιμωρείται τους εργαζόμενους μίας υγιούς επιχείρησης;»

“Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας και στην τελευταία επιχείρηση. Δεν είστε η μόνη εργαζόμενη που έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ενδιαφερόμαστε για τις θέσεις εργασίας όπως ενδιαφερόμασταν και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτούς δεν έκλαψε κανείς. Τα 8 ΜΜΕ δεν είδα να κάνουν κινητοποίηση για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ”, απάντησε ο Πρωθυπουργός. “Δώσαμε τέσσερις άδειες για να μπορούν τα κανάλια να είναι βιώσιμα και να μην εξαρτώνται από συμφέροντα”, πρόσθεσε.

Ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες και από την Ειρήνη Σαββοπούλου του Star:

«Εμάς δεν μας έκλεισε η κρίση αντέξαμε, εσείς μας κλείνετε».

“Κατανοώ τη συναισθηματική σας κατάσταση. Δεν ξέρω αν θα κλείσουν οι σταθμοί σας. Αυτό που σας κλείνει αν σας κλείσει είναι ότι οι ιδιοκτήτες σας δεν μπήκαν για να πάρουν άδειες. Όσοι θέλησαν μπήκαν στον διαγωνισμό και πήραν άδειες.

Το αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, είναι σημαντικό, δεν είναι σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από των άλλων εργαζομένων, όπως του Άλτερ και της Ελευθεροτυπίας. Τα νέα μέσα θα έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία. Όλοι ξέρουμε το καθεστώς γαλέρας που ίσχυε. Γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων. Δεν γίνεται να μην προχωρήσουμε σε μία κίνηση που ήταν δέσμευσή μας”.

Για τη συνταγματικότητα του νόμου σε σχέση με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ:

“Το προηγούμενο διάστημα κάποιοι θεωρούσαν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα ρίξουν τον νόμο κάποιοι θεωρούν ότι το ΣτΕ θα ακυρώσει τον νόμο. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις. Δεν δίνω καμία πιθανότητα να βγει αντισυνταγματικός. Είμαστε ακόμα στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας. Θα υπάρξουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Το μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει η συγκρότηση του ΕΣΡ. Εξαρτάται από τη στάση της Ν.Δ.”

Για την Παιδεία:

“Πρέπει να ανοίξουμε μεγάλη συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις για την Παιδεία. Ακούω τσιτάτα. Γιατί είμαστε ενάντια στην αριστεία; Υπάρχει στρέβλωση. Η Αριστερά έχει μία αντίληψη να δοθούν ευκαιρίες για όλους. Πρέπει η συζήτηση για την παιδεία να γίνει αποφορτισμένη από προκαταλήψεις”.

Για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  και την τακτική στις νέες διαπραγματεύσεις:

“Στο πρώτο εξάμηνο είχαμε μια πολύ φαντεζί ομάδα. Δίναμε μάχη σε πεδίο υπονομευμένο και με στημένη διαιτησία. Όσο και αν παίζαμε άμυνα ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσουμε. Ωστόσο το πρώτο εξάμηνο δεν πήγε χαμένο. Μπορεί να υπήρξε δύσκολος συμβιβασμός, αλλά άλλαξε το κλίμα μέσα στην Ε.Ε..

Η μέρα με τη νύχτα ο τρόπος που μου συμπεριφέρονταν τότε στις συνόδους κορυφής με τον τρόπο που μου φέρονται σήμερα. Είμαι αισιόδοξος και γιατί πλέον στην άμυνα έχουμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο”.

Για την εξαγγελία Μητσοτάκη περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30%:

“Πρόσθετη επιβάρυνση τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρχει. Τα έσοδα πάνε καλά. Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι. Ανέλυσα πώς σε δύο χρόνια θα βγούμε από το πρόγραμμα και θα έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο 3 δισ..

Πώς θα γίνει 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ; Δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο δημόσιο. Θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο ή θα διαλύσουν τα νοσοκομεία και την παιδεία.

Υπάρχει ένα 8% των ιδιοκτητών των ακινήτων που επιβαρύνεται από τον ΕΝΦΙΑ. Στόχος μας ήταν να μοιράσουμε δίκαια τα βάρη. Το 92% ή πληρώνει λιγότερο ΕΝΦΙΑ ή έως 10 ευρώ παραπάνω”.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις:

“Δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις, ούτε όμως θα αφήσουμε το θέμα στις καλένδες. Το πότε θα κάνουμε την επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί από το πότε θα εκτιμήσουμε ότι είναι το κατάλληλο timing. Δεν θέλουμε να κάνουμε επικοινωνιακό πυροτέχνημα”.