Αλεύρι και σιτάρι Ζέας – ένας διατροφικός θησαυρός στην κουζίνα σας

Αλεύρι και σιτάρι Ζέας – ένας διατροφικός θησαυρός στην κουζίνα σας

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι φούρνοι διαθέτουν προς πώληση παξιμάδια, ψωμί και διάφορα άλλα αρτοσκευάσματα από αλεύρι ζέαςΗ ζέα είναι ένα δημητριακό γνωστό ήδη από την αρχαιότητα για τις θρεπτικές του ιδιότητες, αφού ερμηνεύοντάς το και μόνο προέρχεται από το ζείδωρος αυτόν δηλαδή που δίνει ζωή.

Εκτός από το αλεύρι, υπάρχει και το σιτάρι ζέας, το οποίο αρχίζει να ανθεί σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και χρησιμοποιείται μαζί με το αλεύρι για την παρασκευή πολλών εδεσμάτων.

Τα θρεπτικά στοιχεία της ζέας, μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

Επί της ουσίας δεν διαφέρουν από τα άλλα είδη αλεύρων, αλλά έχουν μικρότερες ποσότητες γλουτένης και μεγαλύτερες ποσότητες από το ιχνοστοιχείο μαγνήσιο. Επίσης περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να φανούν ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό, ιδιαιτέρως για τους διαβητικούς, οι οποίοι τις χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό.

Παραπάνω ιχνοστοιχεία που βρίσκουμε την ζέα είναι:

  1. Σίδηρος
  2. Φώσφορος
  3. Κάλλιο
  4. Νάτριο
  5. Ψευδάργυρος

Τι καταπολεμά;

Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί κάποιες ιδιότητές της όπως ρύθμιση της χοληστερίνης, πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων ή καρκίνου, απώλεια βάρους, εμμηνόπαυση σε ομαλό βαθμό οι οποίες έχουν διαπιστωθεί σε άτομα που κατανάλωναν ζέα, παρόλα αυτά δεν έχουν ακόμα κάποια επιστημονική τεκμηρίωση.

Συνοψίζοντας…

  1. Τα μακαρόνια ζέας περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο
  2. Είναι εύπεπτο το δημητριακό και έχει μία υπέροχη γεύση
  3. Η λυσίνη που περιέχεται ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου
  4. Καταστέλλει εν μέρει τις χρόνιες φλεγμονές

Από πού μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το σιτάρι ζέας και αλεύρι ζέας;

Επισκεφθείτε το ola-bio.gr και βρείτε μία μεγάλη ποικιλία σε βιολογικά προϊόντα και υπερτροφές που θα γεμίσουν τα ράφια της κουζίνας με υγεία και ευεξία!