Αλλά ρωτάει ο Βλάχβεης για τους αγρότες προς σύνταξη, άλλα απαντά ο Βρούτσης!

Αλλά ρωτάει ο Βλάχβεης για τους αγρότες προς σύνταξη, άλλα απαντά ο Βρούτσης!

Βρούτσης ΓιάννηςΤην «απάντησή» του σε ερώτηση του βουλευτή Νομού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μενέλαου Βλάχβεη, σχετικά με τα νέα όρια συνταξιοδότησης του ΟΓΑ, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με το κείμενο της «απάντησης», η σχετική ρύθμιση στοχεύει στην επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους για τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν απαντά όμως στην ουσία της ερώτησης του βουλευτή Σερρών, που ήταν αν θα υπάρξει ρύθμιση για τους αγρότες που είχαν μπει στην διαδικασία για σύνταξη και τώρα τους λένε να περιμένουν άλλα δύο χρόνια.

Η ερώτηση Βλάχβεη
Στην ερώτησή του, ο κ. Βλάχβεης μετέφερε το σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε σημαντική μερίδα των ασφαλισμένων στον Οργανισμό γεωργικών Ασφαλίσεων. Το συγκεκριμένο κείμενο ανέφερε:
Με την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 Βλάχβεης Μενέλαοςστα 67 έτη και οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα σε μια σημαντική μερίδα αγροτών που ήθελαν λίγους μήνες ώστε να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτοί οι συμπολίτες μας, πούλησαν τα χωράφια τους και όλο τους τον αγροτικό εξοπλισμό είτε γιατί δεν τα χρειάζονταν πλέον είτε γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν χρήματα προκειμένου να πληρώσουν την τελευταία ασφαλιστική εισφορά προς τον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ο ΟΓΑ, τους ζητά πλέον να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για δύο ακόμη έτη, οδηγώντας τους έτσι σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που θέλουν λίγους μήνες ώστε να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είτε να εξαιρεθούν από την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη είτε να πληρώσουν μειωμένες εισφορές με δυνατότητα περισσότερων δόσεων; 

Η απάντηση Βρούτση
Στην απάντησή του, ο κ. Βρούτσης αναφέρει:
Στο πλαίσιο της δέσμευσης της χώρας μας στις επιταγές του Μνημονίου και με γνώμονα την αναγκαιότητα δημοσιονομικής προσαρμογής, κρίθηκε απαραίτητη η θέσπιση διάταξης, σύμφωνα με την οποία τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αυξάνονται κατά δύο έτη από 1-1-2013.
Η εν λόγω ρύθμιση αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ίση μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων των Φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μας.
Η ανωτέρω ρύθμιση στοχεύει στην επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους όχι μόνο για τον ΟΓΑ αλλά και για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που επιχορηγεί το ασφαλιστικό σύστημά του κατά ένα μεγάλο μέρος.