ΑΛΛΑΛΟΥΜ: Κι όμως ΙΣΧΥΕΙ το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση!!!

Ο νόμος ισχύει κανονικά και μόνον εφόσον αποφασιστεί η κατάργησή του από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου

ΑΛΛΑΛΟΥΜ: Κι όμως ΙΣΧΥΕΙ το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση!!!

Αλαλούμ συνεχίζει να επικρατεί με τον ΦΠΑ στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς τα 9.000 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ από τον Ιούλιο, εξαιρούνται από την πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περί «παγώματος εφαρμογής του μέτρου» και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις με συντελεστή 23%.
Κανονικά και με τον… νόμο, θα εκδίδουν αποδείξεις με ΦΠΑ με συντελεστή 23% όλα τα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και γενικότερα οι επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες στις εγγραφές που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με εφοριακούς υπαλλήλους και λογιστές, τα ανωτέρω εκπαιδευτήρια υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις με ΦΠΑ, παρά το γεγονός ότι έχει παραταθεί μέχρι τις 16 Οκτωβρίου η υποχρέωση ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο νόμος ισχύει κανονικά και μόνον εφόσον αποφασιστεί η κατάργησή του από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα σταματήσουν να ζητούν ΦΠΑ από τους πελάτες.

«Ερχονται γονείς και μας λένε ότι ο ΦΠΑ έχει παγώσει και ότι οι ίδιοι δεν θα τον πληρώσουν. Εμείς από την πλευρά μας τους εξηγούμε ότι τα φροντιστήρια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ πρέπει να τον αποδώσουν στο κράτος» τονίζει στην εφημερίδα «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης.
Ο κ. Βαφειαδάκης προσθέτει πως είναι υποχρέωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αποσαφηνίσει το θέμα άμεσα. «Να πουν δηλαδή ποιοι είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν ΦΠΑ μέχρι να καταργηθεί το μέτρο, αν ποτέ καταργηθεί».

Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση, με την εγγραφή των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία οι γονείς θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 23%.

Τι θα συμβεί, όμως, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να καταργήσει τον ΦΠΑ στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες; Απλά το παραπάνω ποσό που έχει καταβληθεί από τους γονείς θα θεωρηθεί τμήμα του συνολικού ποσού που θα πρέπει να καταβάλουν για τα δίδακτρα.

Για παράδειγμα, κάποιος γονέας με την εγγραφή του παιδιού του σε ιδιωτικό σχολείο καταβάλλει το ποσό των 2.000 ευρώ και 460 ευρώ ΦΠΑ. Εφόσον καταργηθεί ο ΦΠΑ, το ποσό των 460 θα συμψηφισθεί με τις επόμενες δόσεις που πρέπει να καταβάλει στο σχολείο. Από την πλευρά τους τα εκπαιδευτήρια δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στις εφορίες προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς.

Τι θα γίνει, όμως, εάν δεν καταργηθεί ο νόμος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου; Οι επιχειρήσεις θα πρέπει το αργότερο έως τις 16 Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταβολής των στοιχείων τους στην εφορία και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν υποβάλει την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Από την άλλη πλευρά, αυτήν των γονέων, η μη κατάργηση των σχετικών διατάξεων θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις, που θα ξεπεράσουν τις 2.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις εκλογές και τα δύο μεγάλα κόμματα θα διαπραγματευθούν με τους πιστωτές της χώρας προκειμένου να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Η δημοσιονομική συνεισφορά του εν λόγω μέτρου ανέρχεται, σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, σε 168 εκατ. ευρώ για εφέτος, ενώ για το 2016 σε 240 εκατ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας για το θέμα, χωρίς, ωστόσο, να έχει διαρρεύσει κάτι για τις συζητήσεις που διεξάγονται. Μάλιστα, σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία ανταλλαγή εγγράφων και στοιχείων. Πηγές των δανειστών δε, εκφράζουν ακόμα και σήμερα τις αμφιβολίες τους για την αναγκαιότητα αύξησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου και αναζήτησης εναλλακτικών ισοδυνάμων, κάτι όμως που θα αποφασιστεί μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι τόσο τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν θεωρούν ότι θα πρέπει οι διατάξεις να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από νέες, που θα αποφέρουν τα ίδια έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέχρι και προχθες Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δεν είχε εκδώσει την εγκύκλιο για την παράταση ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή διαφορετικά οι εφορίες δεν έχουν ακόμα καμία (επίσημη) ενημέρωση σχετικά με το θέμα της παράτασης!!!.