Αλλοτινά επαγγέλματα του δρόμου

Αλλοτινά επαγγέλματα του δρόμου

Ξεπερασμένα, ξεχασμένα, άγνωστα στους περισσότερους από τους νέους ανθρώπους της εποχής μας.

Φωτογραφία πρώτη:

Ο επιδιορθωτής ομπρελών στη σημερινή οδό Γ. Παπανδρέου (λίγο πριν το Δημοτικό γήπεδο) έτσι όπως τον συνέλαβε ο φακός του συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄60. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Εκλογή” της εφημερίδας Καθημερινή σαν μια από τις καλύτερες του μήνα.

 

Φωτογραφία δεύτερη:

Υπαίθριο βάψιμο υποδημάτων, από έναν από τους τελευταίους… μοϊκανούς του είδους και… υπό την σκιάν ενός υπερβολικά καχεκτικού δενδρυλλίου, ντάλα καλοκαίρι με φόντο το οίκημα του αρχαιολογικού μουσείου Σερρών (Φωτογραφία του αείμνηστου δημοσιογράφου Στέφανου Καρύδη).

Φωτογραφία τρίτη:

Υπαίθριοι πωλητές μπουγάτσας στα χρόνια της δεκαετίας του ΄50  μπροστά στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας (ο ένας ο πατέρας του Θόδωρου Καρυοφύλλη, που αργότερα άνοιξε το μπουγατσατζίδκο “Ανώτερον” στην πλατεία Ελευθερίας).

Φωτογραφία τέταρτη:

Το θρυλικό “μαλλί της γριάς”, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα επαγγέλματα του δρόμου που εξακολουθεί κάπου κάπου να επιζεί, σε πλατείες και ιδίως σε πανηγύρια (φωτογραφία του Βασίλη Τζανακάρη).

Φωτογραφία πέμπτη:

Πωλητής νωπού γάλακτος σε γειτονιά της Θεσσαλονίκη ενώ αδειάζει το εναπομείναν προϊόν από το “γκιούμι” του στην… κατσαρόλα της νοικοκυράς. (Φωτογραφία του σερραίου φωτογράφου Μιχάλη Παππού).

Φωτογραφία έκτη:

Άλλη μια φωτογραφία του ίδιου φωτογράφου (Μιχάλη Παππού) με “φαντάρια” των ΛΟΚ να παίρνουν πόζα μπροστά σε υπαίθριο φωτογράφο στην περιοχή του λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη.