Άμεση αντιμετώπιση ευρυαγγειών με σκληροθεραπεία – Διαδικασία, προετοιμασία, αποτελέσματα

 

Μιλώντας για ευρυαγγείες εννοούμε τις πολύ λεπτές κόκκινες ή μπλε-μοβ φλέβες  που υπάρχουν κάτω από το δέρμα των ποδιών, οι οποίες αποτελούν ένα από τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα. Η εμφάνισή τους είναι σοβαρή ένδειξη παθολογικής φλεβικής κυκλοφορίας με διάγνωση πρώτου βαθμού φλεβικής ανεπάρκειας.

Αντιμετώπιση με σκληροθεραπεία – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η διαδικασία της σκληροθεραπείας περιλαμβάνει την ένεση αποστειρωμένου διαλύματος μέσα στην φλέβα με μία λεπτή βελόνα που δεν προκαλεί πόνο. Η έγχυσή του έχει σκοπό να προκαλέσει ερεθισμό στα εσωτερικά τοιχώματα της φλέβας, προκαλώντας αλλοιώσεις για να μπορούν να κολλάνε μεταξύ τους, με άμεση συνέπεια το κλείσιμο των φλεβών και την τελική απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Η έγχυση του διαλύματος γίνεται σε όλες τις ορατές μη διατεταμένες φλέβες, προκαλώντας την συστηματική εξάλειψή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλων ευρυαγγειών συνήθως εφαρμόζεται διάλυμα υπό μορφή αφρού, λόγω της δυνατότητας κάλυψης μεγαλύτερης επιφάνειας σε αντίθεση με το υγρό διάλυμα.

Απαραίτητες εξετάσεις πριν την σκληροθεραπεία

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος του φλεβικού συστήματος είναι η απαραίτητη διαγνωστική εξέταση για την καθοδήγηση της επιτυχούς θεραπείας.

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν ευρυαγγείες, χωρίς να έχουν κιρσούς, με ανεπάρκεια, όμως, ενός κεντρικότερου φλεβικού στελέχους. Παρά την μη εκδήλωση της φλεβικής ανεπάρκειας, αυτοί οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίσουν πρώτα την ανεπάρκεια των κεντρικών στελεχών και έπειτα να ολοκληρώσουν τη θεραπεία των ευρυαγγειών. Με αυτόν τον τρόπο η επιτυχία της θεραπείας είναι βέβαιη.

Αριθμός συνεδριών

Λίγες είναι οι συνεδρίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της σκληροθεραπείας, συνήθως 5. Βέβαια αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συγκεκριμένη περίπτωση ασθενούς.

Προετοιμασία πριν την έναρξη της θεραπείας

Περίπου ένα 24ωρο πριν την θεραπεία, είναι καλό να αποφεύγεται η αποτρίχωση της περιοχής ή η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά από κάθε συνεδρία;

  • Να φοράει κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης
  • Να κάνει μπάνιο με χλιαρό νερό
  • Να μην κάθεται κάτω από τον ήλιο για 15 περίπου μέρες
  • Να μην ασκείται έντονα για διάστημα μιας εβδομάδας περίπου

 

Νικόλαος Τσεκούρας , MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

https://www.dr-tsekouras.gr/