Αμφίπολη: Αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τις ανακοινώσεις Περιστέρη

Επανέρχεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά τη κόντρα που είχε ξεσπάσει με την ομάδα της ανασκαφής (επικεφαλής η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη), στις αρχές του χρόνου σχετικά με τη «αξία» του μνημείου στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης και τη χρονολόγηση της κατασκευής του.

Αυτή τη φορά αφορμή για τη νέα επίθεση του Συλλόγου Αρχαιολόγων, η παρουσίαση που έκανε η Κατερίνα Περιστέρη την προηγούμενη Τετάρτη (30/9), σε εκδήλωση στο ΑΠΘ, των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε η ανασκαφική ομάδα σχετικά με το μνημείο.

«Η διατύπωση θεωριών από τους ανασκαφείς χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της» σχολιάζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη.

Αυτή τη φορά όμως δεν διατυπώνει αμφιβολίες για την αξία του μνημείου, αφού στην ανακοίνωσή το χαρακτηρίζει… “σπουδαίο”

Η ανακοίνωση
«Ο θόρυβος που ξέσπασε πάλι γύρω από την ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, και την εικαζόμενη συσχέτιση του ευρήματος με τον Ηφαιστίωνα, δικαιώνει για ακόμη μια φορά την έγκαιρη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιδιοτελή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έρευνας ενός σπουδαίου μνημείου» αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΕΑ, και σημειώνει: «η διατύπωση θεωριών από τους ανασκαφείς χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της. Καλούμε κάθε θεσμικά υπεύθυνο να επιβάλει την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας και τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου».