ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Έκτακτη χρηματοδότηση 40.000 ευρώ για τις ανασκαφές στον λόφο Καστά

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ υπουργός πολιτισμού Πάνος Παναγιώτόπουλος επισκέφθηκε εκτάκτως την Πέμπτη 29/8 το μεσημέρι τον χώρο της ανασκαφής στο λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης, συνοδευόμενος από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κυρία Λίνα Μενδώνη. Αφού ενημερώθηκαν από τους αρχαιολόγους για την πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα, υποσχέθηκαν νέα έκτακτη χρηματοδότηση 40.000 ευρώ για την απρόσκοπτη συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής. (μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί τα 405 μέτρα από τα συνολικά 495 τού περιτοιχίσματος του τύμβου, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν στην κυρίως ανασκαφή, όπου θα αποκαλυφθεί το «μυστικό» του τύμβου).

Σχολιάζοντας τη δημοσιότητα που έλαβε το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη ανασκαφή και τα «συμπεράσματα» που έβγαλαν «αυτόκλητα» διάφορα site και blog  στο internet, για το περιεχόμενο του τύμβου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι επιστήμονες, που θα πρέπει να τους εμπιστευόμαστε απόλυτα. Να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να επιδεικνύουμε – όλοι – υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση. Οι βιαστικές κινήσεις και οι επιπολαιότητες κάνουν κακό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε με την ευκαιρία πως το Υπουργείο «θα φροντίσει με ολα τα μέσα να προχωρήσουν οι ανασκαφές σε ολη τη χώρα», ενώ παράλληλα ευχαρίστησε το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει στις ανασκαφές και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε επίσης και άλλες θέσεις, όπου εκτελείται ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Αμφίπολης, όπως το αρχαίο Γυμνάσιο και ο Βυζαντινός Πύργος και υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει σύντομα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναχώρησε, νωρίς το απόγευμα, για την Αθήνα.