Η Αμφίπολη εκτός… του προγράμματος των αρχαιολογικών χώρων με wi-fi

Η Αμφίπολη εκτός… του προγράμματος των αρχαιολογικών χώρων με wi-fi

Το Ακρωτήρι Σαντορίνης, οι Δελφοί και η Δήλος προστίθενται φέτος το καλοκαίρι στους αρχαιολογικούς χώρους με πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi από την COSMOTE σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον αριθμό αυτό να φτάνει στα 20. Απο τον κατάλογο απουσιάζει η… Αμφίπολη!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δελτίο τύπου της COSMOTE:

Συνολικά, 20 από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο βάσει κριτηρίων σπουδαιότητας και επισκεψιμότητας, θα αποκτήσουν σταδιακά πρόσβαση σε προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες από την COSMOTE.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να αναπτύξουν νέους διαδραστικούς τρόπους ξενάγησης και παρουσίασης των εκθεμάτων τους, αλλά και να αφηγηθούν την ιστορία της χώρας μας, με σύγχρονο τρόπο.

Πρόκειται για μία συνολική επένδυση άνω των 2 εκατ. της COSMOTE, που στόχο έχει να αναδείξει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά με τη δύναμη της τεχνολογίας. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών ασύρματου δικτύου σε επιλεγμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημεία, την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων, αλλά και την δωρεάν παροχή των υπηρεσιών ασύρματου Wi Fi internet για τρία χρόνια.

Ήδη, πρόσβαση σε Wi-Fi υπάρχει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, ενώ επόμενος προορισμός της COSMOTE, είναι η Ακρόπολη Αθηνών.

Έχουν προγραμματιστεί να ακολουθήσουν επίσης οι Αρχαιολογικοί χώροι στην Κνωσό και το Σούνιο, οι Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα), το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, η Αρχαία Ολυμπία, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης, η Ακρόπολη Λίνδου, η Αρχαία Επίδαυρος, η Ακρόπολη Μυκηνών, η Σπιναλόγκα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, η Αρχαία Δωδώνη και η Αρχαία Κόρινθος.

Σε αυτό το πρόγραμμα των 20 αρχαιολογικών χώρων φαίνεται πως… δεν χωρούσε η Αμφίπολη και το Μουσείο της, κι έτσι δεν συμπεριελήφθη. Δίνοντας λαβή να σχολιάζεται ότι πρόκειται για άλλο ένα μικρό βήμα, προς την … απαξίωση του μνημείου στον τυμβο Καστά, που είχε συγκλονίσει την Παγκόσμια επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα, τόσο για τα ευρήματα όσο και για τον… “ιδιοκτήτη” του.

Ιστορικό του Μουσείου

Οπως αναφέρεται στον ιστοτόπο του υπουργείου Πολιτισμού, Η σκέψη για τη δημιουργία του Μουσείου οφείλεται στον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτριο Λαζαρίδη, ο οποίος, με τη στήριξη της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποίησε τον κύριο όγκο των ανασκαφών στην Αμφίπολη από το 1956 έως και το 1984. Ως έφορος αρχαιοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και ως Γενικός Επιθεωρητής Αρχαιοτήτων, εμπνεύσθηκε και προώθησε την ίδρυση του Μουσείου Αμφίπολης.

Το έργο της ανέγερσης του κτιρίου, του οποίου ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από τον αρχιτέκτονα Α. Μπακιρτζή, άρχισε στα 1976 και έμεινε ημιτελές μέχρι το 1981, όταν με τη στήριξη της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη εντάχθηκε στα Μεσογειακά Προγράμματα και ολοκληρώθηκε το 1987. Για την οργάνωση και τη λειτουργία του προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και εξακολουθούν να εργάζονται πλήθος ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές, φύλακες, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Περισσότερα εδώ