Αμφίπολη-Λόφος Καστά: δεῖ δὲ αξιοποίησης

Η «Ωδή Αμφίπολης» κάνει το πρώτο βήμα με την έκδοση τουριστικού οδηγού

Αμφίπολη-Λόφος Καστά: δεῖ δὲ αξιοποίησης

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τουριστικού οδηγού για την Αμφίπολη, που κυκλοφόρησε από την «Ωδή Αμφίπολης» σε ειδική εκδήλωση την περασμένη Τετάρτη (19/4) στο Ζιντζιρλί Τζαμί.

Τα έργα κάποτε θα τελειώσουν, θα είμαστε έτοιμοι;

Το μεγάλο στοίχημα για τους τοπικούς φορείς των Σερρών (Αντιπεριφέρεια, Επιμελητήριο, Δήμους) είναι κατά πόσο θα είναι έτοιμοι για την αξιοποίηση της Αμφίπολης.


Τα έργα έστω και με αργούς ρυθμούς ξεκίνησαν και κάποια στιγμή ο Λόφος Καστά θα είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες.

Η Αμφίπολη και το μνημείο στον λόφο Καστά είχε γνωρίσει πρωτόγνωρη προβολή στην Παγκόσμια Κοινότητα πριν 4 χρόνια με την ανακάλυψή του από την Αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη. Η προβολή αυτή, όμως έμεινε (χάρη στη γνωστή Ελληνική ραθυμία) αναξιοποίητη. Το μνημείο, όμως διαθέτει ακόμη όλες τις προϋποθέσεις για να μετεξελιχθεί σε πόλο έλξης τουριστών από κάθε άκρη της γης, χάρη στην αίγλη του ονόματος του Μ.Αλεξάνδρου άλλα και της θαυμαστής αρχιτεκτονικής κατασκευής του, όσο και των ευρημάτων σε αυτό (Σφίγκες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτό).

Μέλημα όλων είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές αλλά και την σύγχρονη τουριστική κουλτούρα για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους επισκέπτες που θα συρρεύσουν, πόσο μάλλον αν η ιστορία και η αρχαιολογία δείξει πως ο ένοικος του τύμβου είναι κάποιος με σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της ιστορίας.

ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωϋσιάδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του επιβεβαίωσε την πρόθεση της Π.Ε. Σερρών να στηρίξει τις προσπάθειες για την ανάδειξη της Αμφίπολης

Η πρωτοβουλία της  «Ωδής Αμφίπολης»

Η «Ωδή Αμφίπολης», βλέποντας την εδώ και 4 χρόνια την ανυπαρξία πρωτοβουλιών από τους θεσμοθετημένους φορείς προχώρησε στην έκδοση ενός τουριστικού οδηγού επιχειρώντας να καλύψει το κενό πληροφόρησης που υπάρχει.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωϋσιάδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του επιβεβαίωσε την πρόθεση της Π.Ε. Σερρών να στηρίξει τις προσπάθειες για την ανάδειξη της Αμφίπολης και υποσχέθηκε την χρηματοδότηση της επόμενης έκδοσης του οδηγού.
Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Νικόλαος Μπονόβας αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Καρπουχτσής επισήμανε την ανάγκη μιας συνολικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Νικ. Μπονόβας αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης

Η πρόεδρος της Unesco Σερρών κυρία Καίτη Εμμανουηλίδου υποστήριξε ότι θα πρέπει να έχει διασφαλισθεί η δημιουργία βιώσιμου τουρισμού, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στον τύμβο του Λόφου Καστά ενώ έκρινε απαραίτητη την στήριξη της προσπάθειας από το Δήμο Σερρών, μια που είναι ο μητροπολιτικός δήμος της Π.Ε. Σερρών.

ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Καρπουχτσής επισήμανε την ανάγκη μιας συνολικής βιώσιμης ανάπτυξης

Ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Γαρούφας, από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου «Ωδή Αμφίπολης»,  εξέφρασε την ανησυχία του για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών ανάδειξης του μνημείου, σημειώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για τον τύμβο.
Το ιστορικό της προσπάθειας για την έκδοση του τουριστικού οδηγού παρουσίασε ο πρόεδρος του συλλόγου «Ωδή Αμφίπολης» κ. Γιώργος Μακουσιάρης.

Η Αμφίπολη, τόνισε, αποτελεί διαχρονικό μήνυμα οικουμενικού ελληνισμού. Εξέφρασε, ωστόσο, την πικρία του για την απουσία του Δήμου Αμφίπολης από την εκδήλωση.

Αμφίπολης living history

Ο κατάλογος στις 164 σελίδες του περιέχει ένα σύνολο πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων για την Αμφίπολη αλλά για τις Σέρρες.
Φέρει τον τίτλο living history (ζωντανή ιστορία) μια και απευθύνεται κυρίως στον ξένο τουρίστα τα κείμενα είναι στα ελληνικά και αγγλικά και συνοδεύονται από πολλές φωτογραφίες και χάρτη της περιοχής.
Τα κείμενα για τους αρχαιολογικούς χώρους επιμελήθηκε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών αρχαιολόγος κυρία Δήμητρα Μαλαμίδου και τα κείμενα που αφορούν τα βυζαντινά μνημεία επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Νικόλαος Μπονόβας.
Στον τουριστικό οδηγό περιέχονται εκτός των άλλων ειδικά αφιερώματα,  για το μνημειακό ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά με κείμενα της αρχαιολόγου-ανασκαφέα κ. Κατερίνας Περιστέρη, για το Σπήλαιο Αλιστράτης, καθώς και γαστρονομικές γεύσεις της περιοχής από τον Αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Αθανάσιο Σκούρα που κατάγεται από την Βιτάστα Σερρών.
Παρουσιάζονται αναλυτικές πληροφορίες για τα αξιοθέατα, για την ιστορία και για τον πολιτισμό της περιοχής και γενικότερα ό,τι άλλο  μπορεί να ενδιαφέρει τον επισκέπτη,  καθώς βέβαια και οι δυνατότητες φιλοξενίας της περιοχής.
Αναλυτικά περιλαμβάνονται οι  ενότητες :
Ιστορία και Μυθολογία, Φύση Περιβάλλον και Οικοσυστήματα, Αξιοθέατα (αρχαιολογικά , ιστορικά, αρχιτεκτονικά, φυσιολατρικά κλπ), Παγγαιοχώρια, Γαστρονομία και μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, Πολιτισμός, Βιωματικός Τουρισμός, Δραστηριότητες στη φύση, Προτάσεις εκδρομών για όλες τις εποχές του χρόνου, Κοντινοί προορισμοί και Γενικές  πληροφορίες. Η τιμή του είναι στα 7  ευρώ.