ΑΜΦΙΠΟΛΗ-Περιστέρη: Οι σκελετoί μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους!

ΑΜΦΙΠΟΛΗ-Περιστέρη: Οι σκελετoί μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους!

Αμφιπολη-σκελετος-φωτογραφία 4Αποκαλυπτική συνέντευξη στη Realnews της Κυριακής (1/3) παραχώρησε η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη, όπου σχετικά με τους σκελετούς που βρέθηκαν στον τύμβο Καστά, αποκαλύπτει ότι στα σενάρια που εξετάζουν είναι, να ανήκουν και σε … τυμβωρύχους. Ενώ τονίζει ότι για την ίδια οι σκελετοί «αποπροσανατολίζουν την έρευνα»

Σε ερώτηση σχετικά με το σε ποιους ανήκουν οι σκελετοί η κυρία Περιστέρη έδωσε απάντηση… έκπληξη: «Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Αλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο».

Ακόμη σημείωσε πως “πρέπει να εστιάσουμε στο ίδιο το μνημείο και όχι στα κόκαλα, που για μένα δεν σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείς να χρονολογήσεις από τους νεκρούς. Για μένα οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα”.

Περιστέρη-ΚατερίναΜάλιστα, προχωράει ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι “εμένα το θέμα “σκελετοί” δεν μου λέει τίποτε. Hταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στον νεκρικό θάλαμο όπου έψαχναν τους μεγάλους θησαυρούς έγινε η μεγάλη ζημιά, η τεράστια καταστροφή”.

Αναφερόμενη στον κύριο νεκρό, είπε: «Ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι. Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει».