Η Αμφίπολη προσωρινά εκτός ΕΣΠΑ λόγω … προχειρότητας (!!!) του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Αμφίπολη προσωρινά εκτός ΕΣΠΑ λόγω … προχειρότητας (!!!) του Υπουργείου Πολιτισμού

Ο φάκελος με το Τεχνικό Δελτίο που απεστάλη στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας, βρίθει σοβαρών παραλείψεων που οδήγησαν τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτικώστα να το χαρακτηρίσει «ανώριμο» προς ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ και σε χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευτεί.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολος Τζιτζικώστας, εξήγησε πως ο φάκελος με το Τεχνικό Δελτίο επεστράφη εκ νέου στην αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, γα τις αναγκαίες διορθώσεις προκειμένου να ανάψει «πράσινο» φως  για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

«Η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας έλεγξε το Τεχνικό Δελτίο, εντόπισε κενά, παραλείψεις και ασάφειες με αποτέλεσμα να το επιστρέψει με συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας τους να καταθέσουν νέο ολοκληρωμένο Τεχνικό Δελτίο που θα ωριμάζει πλήρως το έργο που θα μας επιτρέπει  να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ» δήλωσε ο κ.Τζιτζικώστας,  επισημαίνοντας ιδιαίτερα:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως τα κονδύλια που έχουμε δεσμευμένα από το ΕΣΠΑ για το έργο αυτό, παραμένουν δεσμευμένα. Δεν χάνονται τα χρήματα, απλά καθυστερούμε».

Στον αέρα οι διαβεβαιώσεις Κονιόρδου

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, ανακοίνωνε σε όλους τους τόνους την επικείμενη ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για το μοναδικό που επιλέχθηκε κατά προτεραιότητα στην Κεντρική Μακεδονία.

Ωστόσο η «κόκκινη κάρτα» του κ.Τζιτικώστα, προσγείωσε απότομα τις υπηρεσίες του υπουργείου, θέτοντας προ των ευθυνών της την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Βλαζάκη.

Με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, προβλέπεται να στερεωθεί εσωτερικά το ταφικό μνημείο, να κατασκευαστούν διάδρομοι περιήγησης ώστε να γίνει επισκέψιμο, καθώς και η διαμόρφωση του παλαιού σχολείου της Μεσολακιάς και μετατροπής του σε μικρό κέντρο πληροφόρησης για το μνημείο.